Sukkerkarbonering og ulike gjærtyper

Sitter og leser her og der, mye her :)
Kom over dette blogginnlegget om Fullers London Pride og Wlp002 der det sies at denne gjærentypen er dårlig til flaskekarbonering.
https://www.bryggselv.no/blogg/hemmeligheten-bak-engelsk-bitter/

Videre har f.eks. Miguel påstått/forsket og sagt at Hefeweizen og sukkerkarbonering er mindre bra.

Så kommet spørsmålet og diskusjonen:
Eg forstår at som regel vil det være bedre å ha ølet på fat, men hvilke øltyper og gjærtyper passer ikke/dårlig med sukkerkarbonering?
Hvilke erfaringer her dere?

Hilsen en som bruker sukker, men skal snart få noen fat, men kommer til å bruke begge varianter. :)
 
Sitter og leser her og der, mye her :)
Kom over dette blogginnlegget om Fullers London Pride og Wlp002 der det sies at denne gjærentypen er dårlig til flaskekarbonering.
https://www.bryggselv.no/blogg/hemmeligheten-bak-engelsk-bitter/

Videre har f.eks. Miguel påstått/forsket og sagt at Hefeweizen og sukkerkarbonering er mindre bra.

Så kommet spørsmålet og diskusjonen:
Eg forstår at som regel vil det være bedre å ha ølet på fat, men hvilke øltyper og gjærtyper passer ikke/dårlig med sukkerkarbonering?
Hvilke erfaringer her dere?

Hilsen en som bruker sukker, men skal snart få noen fat, men kommer til å bruke begge varianter. :)


En litt merkelig artikkel. All gjær vil gi det samme problemet om man følger den framgangsmåten han skisserer der. Jag kan ikke se noen grunn til ikke å bruke 002 - men altså gjæret på vanlig måte. Jeg har aldri hørt noen klage over at den gir ubehagelige smaker etter flaskekarbonering. Dette er en veldig populær gjær, og det ville den neppe vært om den lagde dårlig øl.

Alternativet som han nevner - Wyeast 1318 - er ellers en veldig god gjær. Kinn bruker den som husgjær til engelske og amerikanske øl.

Mye mulig at @Miguel har rett - jeg har ikke drevet systematisk hefeforskning slik han har gjort - men jeg kan ikke si jeg har registrert noen dramatisk effekt av sukker i weissbier. Jeg har tro på å bruke speise i stedet for sukker til karbonering i all slags øl, men den eventuelle effekten er ikke dramatisk; i alle fall ikke for en gjennomsnittsgane:).
 
Det spørs vel kanskje hva man er vant til. Jeg har aldri brygget en batch weizen og sukkerkarbonert. Har alltid fatet eller brukt speise. Det var da jeg gjorde litt testing for en stund siden jeg oppdaget hvor stor forskjellen er.

Så det blir kanskje slik at for meg så blir en sukkerkarbonert weizen ganske bad, men hvis noen er vant til det og synes de er gode så er jo det referansen.

Edit: leste ikke artikkelen før nå. Dette ser ut til å være litt mer omstendig enn at «sukker i hveteøl ikke blir godt». Men interresant artikkel synes jeg. Jeg postet denne for noen år siden: https://forum.norbrygg.no/threads/q...er-seg-quot-ikke-nodvendigvis-positivt.20805/

Føler det tar opp noe av det samme, altså «opprydding», selv om jeg skrev maltpreg, jeg visste kanskje ikke bedre, kanskje jeg mente estere?
 
Sist redigert:
Det spørs vel kanskje hva man er vant til. Jeg har aldri brygget en batch weizen og sukkerkarbonert. Har alltid fatet eller brukt speise. Det var da jeg gjorde litt testing for en stund siden jeg oppdaget hvor stor forskjellen er.

Så det blir kanskje slik at for meg så blir en sukkerkarbonert weizen ganske bad, men hvis noen er vant til det og synes de er gode så er jo det referansen.

Edit: leste ikke artikkelen før nå. Dette ser ut til å være litt mer omstendig enn at «sukker i hveteøl ikke blir godt». Men interresant artikkel synes jeg. Jeg postet denne for noen år siden: https://forum.norbrygg.no/threads/q...er-seg-quot-ikke-nodvendigvis-positivt.20805/

Føler det tar opp noe av det samme, altså «opprydding», selv om jeg skrev maltpreg, jeg visste kanskje ikke bedre, kanskje jeg mente estere?

Tror faktisk det er maltpreg:). Eller det er i alle fall helt sikkert det jeg smaker akkurat nå. Jeg sitter og hygger meg med 0,07 liter blonde ale som er nede på 1.014, og den har nettopp det der intense maltpreget som jeg ofte finner i SG-prøvene. Det blir borte - eller i alle fall så dempes det kraftig - i det ferdige ølet, og jeg aner ikke hvorfor. Fryktelig synd - men er det noen grunn til å tro at det er gjærens virksomhet i oppryddingsfasen som er ansvarlig for det? Og om så var, så kan man vel ikke redde denne smaken ved å omgå/utsette oppryddingen?

Gahr skriver i alle fall i den tråden du startet, at det er en veldig dårlig ide å ikke la gjæren gjøre jobben sin ferdig.
 
Tror faktisk det er maltpreg:). Eller det er i alle fall helt sikkert det jeg smaker akkurat nå. Jeg sitter og hygger meg med 0,07 liter blonde ale som er nede på 1.014, og den har nettopp det der intense maltpreget som jeg ofte finner i SG-prøvene. Det blir borte - eller i alle fall så dempes det kraftig - i det ferdige ølet, og jeg aner ikke hvorfor. Fryktelig synd - men er det noen grunn til å tro at det er gjærens virksomhet i oppryddingsfasen som er ansvarlig for det? Og om så var, så kan man vel ikke redde denne smaken ved å omgå/utsette oppryddingen?

Gahr skriver i alle fall i den tråden du startet, at det er en veldig dårlig ide å ikke la gjæren gjøre jobben sin ferdig.

Ja han gjør det. Men i tradisjonell hjemmebryggersetting vs det som stod i artikkelen, så lar de jo nettopp gjæren ikke gjøre seg «mer ferdig» etter at FG er nådd.
 
Ja han gjør det. Men i tradisjonell hjemmebryggersetting vs det som stod i artikkelen, så lar de jo nettopp gjæren ikke gjøre seg «mer ferdig» etter at FG er nådd.

Litt usikker på hva du mener der. Vi hjemmebryggere hiver oss vel ikke over flaskekorker'n i det øyeblikket FG er nådd - mens den spesielle praksisen til Fuller's går ut på å sende gjæren i dvale i det øyeblikket. Det jeg mener er at selv om Fuller's kan få til noe spesielt med den teknikken der, så er det ikke gitt at det er noen god ide å forsøke det hjemme.

Og hva han karen i bryggselvartikkelen mener vi skal gjøre, er høyst uklart for meg - bortsett fra at han mener man aldri må finne på å flaske et øl som er brygget på 002.
 
Litt usikker på hva du mener der. Vi hjemmebryggere hiver oss vel ikke over flaskekorker'n i det øyeblikket FG er nådd - mens den spesielle praksisen til Fuller's går ut på å sende gjæren i dvale i det øyeblikket. Det jeg mener er at selv om Fuller's kan få til noe spesielt med den teknikken der, så er det ikke gitt at det er noen god ide å forsøke det hjemme.

Og hva han karen i bryggselvartikkelen mener vi skal gjøre, er høyst uklart for meg - bortsett fra at han mener man aldri må finne på å flaske et øl som er brygget på 002.

Det er det jeg mener. De sender gjæren i dvale og filtrerer den bort etter FG. Vi hjemmebryggere gjør ikke det, vi lar den stå løpet ut.

For meg så virker det som at det er det han sier. Men jeg vil tro det er flere veier til rom.
 
Det er det jeg mener. De sender gjæren i dvale og filtrerer den bort etter FG. Vi hjemmebryggere gjør ikke det, vi lar den stå løpet ut.

For meg så virker det som at det er det han sier. Men jeg vil tro det er flere veier til rom.

Nå er det vel øl vi lager;)?

Nei, det han sier, er at vi bør gjøre som Fuller's - men det krever at vi filtrerer bort gjæren før vi flasker, fordi 002 oppfører seg dårlig om den får våkne opp i flaske sammen med sukker. Hva vi så skal gjøre, sier han ikke, men vi må vel tilsette CBC-1, da? Om du fater, er det greit, da tilsetter du jo bare CO2.

Nå har jeg så å si ingen erfaring med 002, men det er det mange som har. Kunne være artig å høre om noen har merket at den produserer usmaker på flaske.
 
Nå er det vel øl vi lager;)?

Nei, det han sier, er at vi bør gjøre som Fuller's - men det krever at vi filtrerer bort gjæren før vi flasker, fordi 002 oppfører seg dårlig om den får våkne opp i flaske sammen med sukker. Hva vi så skal gjøre, sier han ikke, men vi må vel tilsette CBC-1, da? Om du fater, er det greit, da tilsetter du jo bare CO2.

Nå har jeg så å si ingen erfaring med 002, men det er det mange som har. Kunne være artig å høre om noen har merket at den produserer usmaker på flaske.

Det er ikke sikkert den lager usmaker. Men at resultatet ikke blir like bra som det kunne ha blitt. Og hvis det er sånn man har brygget hele veien så er det ikke sikkert man ser for seg at det kan bli bedre på den fronten hvis man ikke har smakt annet fra hjemmebryggeri.
 
Apropos flere veier til rom. Man kan kanskje flaske den før FG er nådd. Får vel litt sedimenter men det får man jo uansett med naturlig flaskekarbonering.

Uansett så er det uklart ut fra artikkelen om det er selve ettergjæringen, eller sukkeret som fører til sub-par resultat. Er det sukker-relatert kan man kanskje speise. Er det ettergjæringen så må man finne på noe annet. Som f.eks flaske før FG. Har man kontroll, så bør det ikke være noe problem mtp å havne innenfor ønsket karboneringsnivå.
 
Sist redigert:
Tilbake
Topp