1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Svarte lagere: Tmave pivo og Schwarzbier

En tråd i 'Øltyper og øl generelt' startet av Finn Berger, 6 Des 2019.

 1. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Jeg har et par svartøleerfaringer som sitter i; diverse besøk på U Fleku i Praha, og inntak av en del halvlitere med Märkischer Landmann i Berlin. Ølet på U Fleku er jo en turistattraksjon, men det er godt. Märkischer Landmann er vel ikke kjent som noe eksklusivt toppøl, men jeg liker det. Og nå fikk jeg altså lyst på en skikkelig svart lager. Det er mørketid og det drar seg til mot jul, og helst skulle jeg hatt det her og nå. Men om jeg ikke kan drikke det, så kan jeg brygge det. Ikke helt det samme, men det hjelper.

  Mørk tsjekkisk lager - tmave pivo - og tysk schwarzbier er vel ikke helt det samme. (BJCP: Beer Judge Certification Program og Beer Judge Certification Program ) Litt som to sider av samme sak, kanskje? Men de går også litt over i hverandre, og henger kanskje historisk sammen? (Jeg ser litt bort fra det ølet de fleste nå sikkert forbinder med schwarzbier, nemlig Køstritzer - som er noe i retning av en sværta pils.)

  Det er mye å si om både tsjekkiske og tyske øl innafor disse kategoriene, og jeg er veldig interessert i lenker til godt stoff. Her er et lite bidrag, en oversikt som Ron Pattinson har laget over tsjekkisk øl: https://www.europeanbeerguide.net/czecintr.htm#stylesnow

  Denne lenket @Amarillo til i en annen tråd: There's a Czech Beer Brewers Are Obsessed With, And It's Not Pilsner Jeg har mekka ei oppskrift på grunnlag av det den gamle bryggmesteren på U Fleku forteller der. Brygger nok denne i morra:

  OG 1.050, FG 1.012 (77% utgj.), IBU 27, EBC 54. Meske på 67 + 72. 2 ts sulfat + 2 ts klorid (+ evt, kalsiumkarbonat om nødvendig.)

  Malt til 32 liter etter nedkjøling (80% meskeeffektivtet)
  3,00 kg pilsnermalt
  2,00 kg mørkt münchenermalt
  0,50 kg lyst münchenermalt
  0,75 kg DRC 300
  0,35 kg Carafa Special II
  Humle
  30 gr Premiant 9% @ 60
  30 gr Saaz 3% @ 10
  30 gr Saaz 3% @ 5
  Gjær
  w-34/70
   
  Dag Hovland, YngveKL og erikraude liker dette.
 2. AndyHagen

  AndyHagen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo
  Finn Berger liker dette.
 3. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Nei, men takk for tipset:).
  Mørk münchener er ikke det jeg brygger mest av, sjøl om jeg gjerne drikker en god en. Og som du sier; det er ikke svart.

  Det kan sikkert diskuteres hvor nær hverandre disse stilene kan bøyes, men for meg er en Märkisches Landmann noe helt annet enn en bayer:). Tmave virker for meg å være en litt breiere stil, og jeg aner ikke om du kan finne eksempler der på øl som ligger nær opptil en bayer.
   
  AndyHagen liker dette.
 4. erikraude

  erikraude
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo
  AndyHagen liker dette.
 5. Mc.

  Mc.
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Hitra
  Tror ikke polet har schwarzbier lenger. Tror jeg kjøpte de siste flaskene de hadde på polet i Molde. Og der var halvparten syr/geysir. Skuffende. Ikke en populær ølstil virker det som. Men jeg liker den godt. Har brygget den noen ganger. Best er alltid den siste flaska.
   
  Finn Berger liker dette.
 6. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator


  Denne dukket opp på et søk: https://www.vinmonopolet.no/vmp/Land/Tyskland/Buddelship-Kohlentrimmer-Schwarzbier/p/7874402 . Men Køstritzer er utgått. (Ikke noe stort tap, synes jeg.)

  Jeg har hørt at noen har fått tak i Märkischer Landmann i Danmark - men det er jo et stykke dit. Ellers har Systembolaget tilsynelatende et brukbart utvalg.
   
 7. RealGone

  RealGone
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Hordaland
  Finn Berger og AndyHagen liker dette.
 8. Holmentoppen

  Holmentoppen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Ski
  Mørke lagere er blant ølene jeg liker aller best. Både bokk og bayere er blant favorittene. Har ikke smakt så mange tsjekkere, men jeg synes Kozel er et nydelig hverdagsøl på 3,8 %.
  Jeg brygget noe lignende i dag, men det kommer nok til å havne på nærmere 5 %. Pilsmalt, lys Munich, Victory, Pale Choco, Caramunich og Carafa special. Lallemand Diamond 4. generasjon og Magnum/Saaz. Og noe jeg hatt lyst til å teste lenge: destillert vann. Riktignok under 1/3 av vannmengden, men det var det jeg hadde.

  Fargen ble som den skulle, og vørterprøven smakte nydelig.

  DSC_1810.jpg
   
 9. AndyHagen

  AndyHagen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo
  Lækkert! Men hvorfor destillert vann? Har du en fet vanntype?
   
 10. Holmentoppen

  Holmentoppen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Ski
  Hehe, neida. Vi har Oslovann. Men tsjekkisk øl brygges ofte på veldig mineralfattig vann. Gjør neppe noen merkbar forskjell, men gøy å prøve.
   
  AndyHagen liker dette.
 11. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Oslovann, som har en hardhet på 2,5 dH, kan vel trygt kalles mineralfattig:)? (Hardhet (vann) – Wikipedia)

  Plzen har veldig mineralfattig vann - jeg mener Urquell tilsetter litt gips - men gjelder det for alle andre steder i Tsjekkia?
   
 12. Holmentoppen

  Holmentoppen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Ski
  Tja, si det? Jeg støttet meg på en artikkel i beer&brewing da jeg satte sammen oppskriften. Man leser jo stadig at bryggevannet i Tsjekkia er mineralfattig, så jeg tror det er ganske vanlig. Men kanskje ikke alle?
   
  Finn Berger liker dette.
 13. Amarillo

  Amarillo
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oppdal
  Denne er min favoritt på polet av mørke øl.
  https://www.vinmonopolet.no/vmp/Land/Tyskland/Ayinger-Celebrator-Doppelbock/p/7704702

  Mørkt lagerøl er både bedre enn, og enklere å brygge enn f.eks porter og stout, som jeg liksom aldri blir fornøyd med. Det er en bismak jeg ikke vet hvor kommer fra.

  Har brygget en del stout som andre sier er god, men som jeg ikke synes er vellykket. Men en Münchener Dunkel som jeg også brygger mye blir alltid god.
   
  Finn Berger og erikraude liker dette.
 14. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Den der er nydelig, den der. Men den hører ikke til den gruppa øl jeg tenker på som "svarte". Vi brygger masse mørkt lagerøl av det sørtyske slaget (märzen, dunkles, bock, wiener), men lite av disse svarte lagertypene, som vel kanskje kan kalles lagermotsvarigheten til stout. Og egentlig liker jeg dem bedre, sånn stort sett.
   
 15. Mc.

  Mc.
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Hitra
  Det er utgående vare. Det var den jeg kjøpte.
   
 16. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  For den som måtte tenke på å brygge en svart tsjekker til konkurranse, er det verdt å merke seg at den norske definisjonen nok er litt i utakt med virkeligheta (som jeg mener Ron Pattinson har rimelig god greie på):

  Ron Pattinson: "Tmavý (Černý) Ležák, 4.4 - 5%: A term that covers a wide range of darker lagers, that vary in colour from pale brown to jet black. The name translates as "Dunkles Lagerbier" in German. They vary in taste from sweeter than a Münchner to quite dry."

  Norbrygg: "3,9-4,8 %
  Mørk tsjekkisk lager er ofte søt som vørter, men mer balanserte eksempler forekommer også.
  Aroma: Middels til kraftig maltaroma, med karakter av toffee, karamell, melkesjokolade og ugjæret vørter. Fraværende til svak humlearoma. Svak til kraftig diacetyl.
  Farge/utsende: Mørk kobberfarge til rødsvart. Klar til lett tåkete.
  Smak: Middels til kraftig søt malt smak, med karakter av karamell og melkesjokolade. Det kan være svak til middels ristet maltkarakter, som kan bidra med bitterhet. Fraværende til svak humlesmak. Svak til kraftig diacetyl.
  Kropp: Medium kropp."

  Ølet på U Fleku, som mange har smakt på, hører forresten ikke til i denne kategorien, men til "spesialølkategorien" over, som strekker seg til 5,8%. (Se Pattinson's skjema.) I BJCPs system er disse to slått sammen. Det er antakelig dumt, siden det i en konkurranse da ikke vil brygges noe særlig av den svakere varianten.
   
 17. Botnen

  Botnen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Mikkeller har et fint eksperiment her, brygget det samme ølet 4 ganger, eneste forskjellen var vannet. Vannet som ble brukt var burton, tysk, tsjekkisk og dansk, tror jeg. Vurderer å bestille kassen for å smake forskjellen
   
 18. Botnen

  Botnen
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  [​IMG]


  Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
   
 19. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Moderator

  Artig smaksopplevelse: Tmave'n (eller Schwarzbieren) er nede fra 1.053 til 1.043, og smaker utrolig likt vørterøl:p. (Og jeg liker vørterøl.)

  Så nå har jeg oppskrifta på det:).
   
  Dag Hovland og Amarillo liker dette.
 20. Reinhard10

  Reinhard10
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Nesbru

  Vedlagte filer:

Del denne siden