Sviktende gjæringsskap... Doppelbock... Går dette bra?

Hallstein

Norbrygg-medlem
Hei !

Har et sviktende gjæringsskap som sliter med å kjøle ned noe som helst.
Brygget en doppelbock på søndag. Bommet litt på OG og fikk 1.077 istedet for 1.085... Pitchet ved 11 grader 3 pakker rehydrert Safale w-34/70.
På søndag gikk tempen ganske fort opp til 13 grader... gikk også opp i mot 13.5... hev inni noen kjøleelementer og tempen gikk ned til 13, men det er nå kun 14 grader i kjøleskapet. bakveggen inni skapet blir småkald, men det legger seg verken kondens eller is på bakveggen som det vanligvis gjør i et kjøleskap, selv om det står på maks.

Jeg er klar over at gjæringsskapet synger på siste verset, men hvordan vil det gå med ølet når det gjæres så varmt? Dette er jo en lager.... Det skulle nå være det, iallefall...
 
Om du greier å holde det rundt 13 grader bør det gå bra, kan bli litt mere estere, men en kraftig bokk tåler litt mer enn en lys lager.
 
Problemet behøver ikke være estere men høyere alkoholer. Lagergjæra kan produsere mer av dette ved høy OG og høy temperatur. Dette vil merkes som kraftig og ubalansert alkoholsmak. Om noen forskjell så pitcher og gjærer jeg dobbeltbokk kaldere enn annet lagerøl nettop for å unngå dette. Det er ikke annet å gjøre enn å vente og se. Lang lagring vil også dempe alkoholkarakteren. 34/70 er heldigvis en meget rentgjærende stamme.

mvh
Bårdd
 
Krøyp til korset og fant meg et brukt kjøleskap i dag. Heldigvis er temperaturstyringa mi basert på at termostaten på kjøleskapet står på max, og jeg har kobla STC'en til stikkontakt.... Plug and play! :)
Ølet nådde 16 grader i dag og SG er enda på 1.050. Skal gradvis dra tempen ned til 12 grader igjen over 24 timer.... får håpe det går bra.
 
Tilbake
Topp