Tap av væske

Hei. Satte mitt første brygg for 2 dager siden. Endelig igang! Brygget Snømåkaren, Amerikansk Blonde med BIAB.
Kokevolum var 28 og sluttvolum skulle blitt 25, men på gjæringskaret endte jeg med kun 20-21 liter. Turde ikke ta med alt grumset i gryten. Koketid var 90 minutter så kanskje forsvant en del der?

Hvordan tapper dere for å få med mest mulig? Hevert eller kran?
 
Sist redigert:
Ja du bør ha en avdamping på 8% eller mer pr time.
Men det er vannet som forsvinner og hvis vørteren er/blir for sterk kan du erstatte dette
med nytt vann.

Tapper på ulike måter avh bla hvilken kokekjele som blir brukt.
Hva du tapper med tror jeg har mindre betydning for mengde klar vørter du får ut.
For øl som skal lagres samt øl med gjær som gjenbrukes så brukes hevert eller kran.
Overfører ren vørter da.
Men det hender også at både vørter og grums går i gjæringskaret hvis gjæren ikke skal
gjenbrukes og ølet ikke lagres.
 
Tilbake
Topp