Temperaturfølsomhet ferdig gjæret vørter.

Jokis

 
Når stormgjæringen er ferdig og vel så det , kommer jo denne "opprydningsfasen"

Jeg vil frigjøre gjæringsplass og lurer på å la ølet gjøre seg ferdig på gulvet i bua, så jeg kan brygge på la oss si dag 10.

Hvor sensitivt ølet for svingninger i temperatur på dette stadiet? Altså når det er stille låsen og gjæra har bunnfalt?
 
Det spørs hvor god temperaturkontroll du har hatt under gjæringsforløpet. Liten kontroll og for høye temperaturer gir flere biprodukter som må ryddes opp i. Smak på ølet.
 
Hva er temperaturen i "bua", da? Er den høyere eller lavere enn gjæringstemperaturen? Økning i temperatur gjør gjæra glad, mens reduksjon i verste fall kan føre til at gjæra stopper helt, flokkulerer og faller til bunnen, avhengig av type gjær. Noen typer gjær er ekstremt "feige", et godt eksempel er WLP550 Belgian Ale Yeast. Denne stopper helt om du så reduserer temperaturen med én grad og nekter å starte igjen. Andre gjærslag derimot starter igjen senere, eller bare jobber litt saktere.
 
Takker for svar gutter. Så så lenge den ikke dropper voldsomt i temperatur så bør det gå greit mao. Får prøve da!
 
Tilbake
Topp