1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Termometerfeil

En tråd i 'Tromsø Bryggerlaug' startet av BrewBoy, 2 Des 2014.

  1. BrewBoy

    BrewBoy
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Etter tips her på forumet om å kalibrere termometre, tenkte jeg at det er litt vanskelig å kalibrere glasstermometeret, annet enn notere feilmargin, så jeg testet det i kokende vann og bolle med knust is og vann. Må si jeg ble overrasket, men burde vel ikke bli det da termometeret er kjøpt på Europris. Likevel, jeg stolte litt mer på dette enn på de digitale 20-kroners dingsene fra Ding Dong Feng (het faktisk det). I kokende vann viste glasstermometeret 94 grader, det digitale 99,8, og i isvann viste glasstermometeret 1 grad og det digitale 0,0.

    Dette betyr at jeg sanns. har brukt flere grader for høy temp på mesking og skylling på mine 5 første batcher, og at vi kan stole vel så mye på Ding Dong Feng som på Europris. Det betyr og at jeg burde kjøpe meg noe kvalitetsutstyr.
     
    #1 BrewBoy, 2 Des 2014
    Sist redigert: 3 Des 2014
  2. Lars'ern

    Lars'ern
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Personlig så bruker jeg enten en STC-1000 rappet fra gjæringsspannet eller en PID med fint stort display istedenfor "vanlige" termometere når jeg brygger. Disse har ihvertfall for meg vist nøyaktighet på desimalet kjøpt fra Ding Dong Feng's venner fra imellom 100 -200 kroner på ebay + kabinett til samme pris, altsa 250 til 300 kroner totalt. Men da har du en Sous Vide kontroller også, ihvertfall hvis du går for en Sestos PID. Men da er vi vel langt oppe i DIY segmentet som ikke alle kan eller vil gå for. Men det er et alternativ som for meg fungerer perfekt selv om det da henger en ledning i veien av og til. Oppveies av stor nøyaktighet og fine lettleste tall du kan stole på.
     
  3. Hans Einar

    Hans Einar
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Febertermometer kan også være en ide å kalibrere mot.
     
    Lars'ern liker dette.
  4. Rolv Bruun

    Rolv Bruun
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Sørreisa
    Jeg ble litt betenkt av å lese dette, så jeg kjøpte to nye og målte. I kokende vann viste det ene 91 grader, det andre 94. I isvann hhv 0 og pluss 3. De skal leveres tilbake. De virker så proffe disse tynne glassgreiene, men akk. Hva jeg tidligere har mesket på vet bare Vårherre.
     

    Vedlagte filer:

  5. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Europris? Har vært innom to europristermometere og de hadde avvik lignende dine.
     
  6. TTL

    TTL
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Moss
    Jeg pleier å kalibrere alle mine termometere på 37°C.
     
    Bjarte H og Lars'ern liker dette.
  7. ØyvindO

    ØyvindO
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    104568_01_Lg.jpg
     
    Lars'ern liker dette.
  8. Rolv Bruun

    Rolv Bruun
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Sørreisa
    Jeg kjøpte dem på en fargehandel, men det er nok samme fabrikat som Europris har.
     
  9. RETBergen

    RETBergen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Blir ikke det litt urenslig?
     
    Lars'ern liker dette.
  10. Lars'ern

    Lars'ern
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Star San er din venn....
     
  11. TTL

    TTL
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Moss
    Joa, men litt ålreit også:D
     
  12. Ørnegård

    Ørnegård
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Å teste på 0 og 100 grader gir vel heller ikke hele bildet ...

    Et avvik på f.eks. 5 grader her betyr vel ikke automatisk at avviket er like stort ved f.eks. 67 grader ...?

    Poenget er at termometeret kan vise kanskje bare en halv grad feil ved 67 grader, og at dette avviket kan øke ikke-proposjonalt.

    Vi var heldig å fikk låne noe dyr kalibrert apperatur til å sammenligne våre temperaturfølere mot og da kunne vi sjekke ved den temperaturen som betyr mest - altså i mesketemperaturområdet.

    Men på den annen side: viser den tilnærmet 100 ved kok og 0 i isvann så er det jo ingen grunn til å tro at det er noen avvik ved andre temperaturer.
     

Del denne siden