Test: Øl 100% utgjæret på 12 timer

Hei,

I laben vi sitter kommer vi alltid på litt for sent at vi trenger øl til neste helg. Derfor har vi nå gjort et forsøk der vi bruker turbogjær til å lage øl. Vi har lave forventninger, men håper på noen spennende resultater.

Vi lagde en enkel Pale ale med lave mengder humle, og rimelig malt + litt sukker.

Teorier:
- Grunnen til at turbogjær jobber raskt er ikke nødvendigvis gjæren i seg selv, men de store mengdene som brukes sammen med gjærnæring
- Den raske gjæringen vil muligens "blåse" ut fine aromaer i tillegg til at de "fine" naturlige aromaene fra gjæringen vil ikke være tilstede.
- Gjæringen genererer andre alkoholer og estere.

Utstyr:
- PET gjæringskar 22L
- Plaato for overvåkning av gjæringsaktiviteten

Ingredienser
- 0.45kg sukker
- 3kg pils maltekstrakt
- 10g Amarillo @ 30min
- 80g Amarillo @ 0min

OG: 1.050
FG: 1.010

Noen tanker om prosjektet?
 
Ville gått for kveik i stedet, om målet er å ha øl kjapt ferdig. Kanskje ikke klart på 12 timer, men mye er vel gjort på et par døgn i hvert fall. Og det smaker mest sannsynlig mye bedre også ;)
 
Det går å lage øl på så kort tid med stor nok mengde gjær. Gjærkaken fra en 50 liters batch på 25 liter batch bør gjøre susen, men det spørs om smaken blir voldsomt bra... :oops:
 
Tilbake på 80-tallet satte en kompis sats som gjæret ferdig på 4 timer. Brukte store mengder hjortetakksalt i satsen, og resultatet var brennevin med et blåskjær i seg ...... bare å dumpe.
 
Man har da alltid en øl-reserve som gjør at man slipper å havne i slike kinkige situasjoner. Ellers er det nok med US-05, pitch ved 18, og ramping av temperatur etter 24 timer som er kjappeste måten å få et "godt" resultat på.
 
Tilbake
Topp