1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Tips til brygging av pils,type gjær og humle?

En tråd i 'Oppskrifter generelt' startet av 2r Olsen, 2 Nov 2016.

  1. 2r Olsen

    2r Olsen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hei,brygg nr 2 skulle etter planen brygges på en Ale gjær. Men har nå kjøpt inn utstyr for temp kontroll. Lurer da på om eg burde brygge med en pils/lager gjær?
    Kva tenker dere om oppskriften,er det eventuelt andre justeringer (feks meir humle) eg kan/bør gjer for å få en lettdrikkelig,ikke "kjedelig" received_10157542961915150.jpeg pils for fruen?
     
  2. KriHart

    KriHart
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Harstad
    100 % pilsnermalt, dropp mais og ris, wlp833, ibu til 30 og 30 gram en eller annen nobel humle på siste 10 min. Blir nok finfint :)
     
  3. 2r Olsen

    2r Olsen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Problemet er at malten,maisen og risen er allerede blandet sammen....
     
  4. 2r Olsen

    2r Olsen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Tenkte akkurat på at en "kjedelig" øl er vel ganske individuelt...
     
  5. KriHart

    KriHart
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Harstad
    Ah, da kjører du på med det :) Evt øke størrelsen på brygget og tilsette mer pilsnermalt eller 10 % munich eller vienna. Det blir jo mye lettere med mais og ris. Men kjøre på med litt mer ibu og legg til humle på slutten, så blir det straks et mer spennende øl.
     
    Stig Aa. og 2r Olsen liker dette.
  6. Sers77

    Sers77
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Arendal
    Mais og ris i så små mengder er ikke merkbart...
    IBU 8 er veldig lavt, 20-25 er bedre...
     
    2r Olsen liker dette.
  7. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Det er jo oppskrift til en cream ale, det der - og cream ale er godt. Jeg hadde brygget den som planlagt, jeg, med 05. Legg temperaturen relativt lavt - 15/16 grader. Men du bør jekke opp IBU til et sted mellom 15 og 20 om det skal være typeriktig - eller høyere, om du liker det. 25 blir fint etter min smak.
     
    2r Olsen liker dette.
  8. KriHart

    KriHart
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Harstad
    Ah, så 4,5 kg pilsnermalt og 1 kg mais og 0,5 kg ris jeg. Blingset kraftig, så ikke så nøye på hele bildet. Vil tippe at ca 10 % er merkbart, men uansett langt bedre enn bortpå 20-30 % :p
     
    2r Olsen liker dette.
  9. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    En halv kilo mais er merkbart. Jeg brukte 0,6 kg til en cream ale, og det kjennes. Her er det ikke andre sterkere smaker, og dermed kan en relativt liten mengde melde seg på i smaksbildet.
     
    2r Olsen liker dette.
  10. 2r Olsen

    2r Olsen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Da prøver eg det :) Har du et tips til type humle og når den skal tilsettes? Tenkte et lettdrikkelig øl som fruen kan like, trur Ale`n eg laget blei for smaksrik for hennes del. IBU på ca 30.
     
  11. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Dette er hva jeg brukte til 20 liter ferdig øl, som ble ganske snilt. 18 IBU.
    13 gr Magnum 10,5% ved 60
    15 gr Hallertauer Mittelfrüh 4,7% ved 1
    Humla er ikke fersk, og det reelle innholdet av bitterstoff (alfasyre) er nok en god del mindre. Men det ble i alle fall passe:). Et øl for fruer med følsomhet for bitterhet.
     
    2r Olsen liker dette.
  12. 2r Olsen

    2r Olsen
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hei,har du noe "hopstand" eller "flameout" etter Mittelfrüh er tilsatt,eller starter du nedkjøling umiddelbart ?
    Første brygg varslet GF appen 20 min hopstand etter koking var ferdig,er dette vanlig? Leste noe om at ved over 75'C dannes det fortsatt bitterstoff fra humle. Er det da feks lurt å kjøle ned til 70'c før aromahumle tilsettes om man vil ha meir smak og man er førnøyd med IBU?
    Ha en flott dag
     

Del denne siden