1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Tips til innkjøp av brygge maskin til nybegynnere

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av jeprex, 29 Jul 2013.

  1. jeprex

    jeprex
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Trondheim
    Hei!
    Min første bruker jeg til tips av innkjøp av brygge maskin?
    Vi er fire kompiser ønsker og prøve oss på brygging og skal gå til innkjøp av maskin/utstyr.

    Har sett på to stk. speidel braumeister 50 og beer brew 60.
    Er den noen som har erfaring med disse?

    Takker for alle tips:)
     
  2. Erlendso

    Erlendso
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Trondheim
    Speidel er en fantastisk maskin, tar liten plass, lett å lære seg, og robust men koster desverre litt.

    Kjølebag og krabbekoker-kjeler er et alternativ hvis man vil gjøre det billigere. Dere lager nok like bra øl på et skrotnisse-bryggeri som på en Speidel.
     
  3. Drechsler

    Drechsler
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Fjellhamar
    Hvis dere er fire til å dele på kostnaden er det bare å klinke til med en 50 liters speidel. Jeg er veldig fornøyd med min i alle fall :)
     
  4. Erlendso

    Erlendso
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Trondheim
    Kun 12.5 liter øl på hver pr batch... Muligens litt knapt hvis man regner med tørste venner, familie og kolleger.
     
  5. Drechsler

    Drechsler
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Fjellhamar
    Ikke så knapt hvis man brygger ofte  ;D
     
  6. HenningPP

    HenningPP
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Er selv forholdsvis fersk i faget, og startet ut med 50 liters Speidel. Jeg er svært fornøyd med denne. Tror det ville hemmet interessen min på et tidlig stadium dersom jeg måtte begynne å bale med krabbekjeler og manuell temperaturstyring. Det er nok annet å holde styr på for en fersking, mener nå jeg.
     
  7. ThomasHaugvaldstad

    ThomasHaugvaldstad
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Jeg kjøpte nettopp en Speidel selv og er strålende fornøyd. Etter 12 brygg med BIAB og manuell overvåkning av mesketemperatur var det fint å slappe litt mer av under bryggingen. Mer forutsigbare resultater er det også.

    Et lite apropos angående speidel og pris. Grunnene til at jeg selv gikk for speidel til tross for høy pris er at speidelen er svært lett å selge videre, den er veldig lett å omsette brukt. Det er veldig liten risiko, til tross for den høye prisen....
     
  8. jeprex

    jeprex
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Trondheim
    Takker for svar det frister veldig med den Speidel 50.
    ingen som har noe god og si om BB60
     
  9. øyvindg

    øyvindg
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Sola
    Jo klart. Jeg kjøpte BB60 i Mars og har laget 7 brygg på den.
    Er godt fornøyd, bortsett fra at kranen er noe tullete. Så den bytta jeg. Men ser at den er oppgradert på den nye modellen.

    Det er jo en annen maskin enn Speidel som har mer automatikk, med BB60 er det mer manuell jobbing for å kontrollere temperatur og sirkulere meskevann.
    Jeg synes fremdeles at det er rett ut trivelig å bruke dagen til å brygge, med manuell temperatur kontroll og skylling. Men jeg kan ikke dra på handel med kona mens ølet brygger, slik jeg tror Speidel gutta kan.
    Tror at begge grytene er gode greier, det er vel et valg om hvor mye automatikk man vil ha med en gang man starter.

    Jeg er i alle fall godt fornøyd med min BB60 til å starte med, lager godt øl med den.

    Øyvind
     
  10. Ingemarh

    Ingemarh
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Oslo
    Har benyttet både BB30 og Speidel 50. Oppgraderte til Speidel når vi ønsket større volum.

    Det er utvilsomt mye mer behagelig brygging med Speidel.. Og du kan fint lage opp mot 70-75 liter øl med 5% ABV på den..


    Sent from my iPhone using Tapatalk
     
  11. Riiser

    Riiser
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Nes i Akershus
    Det skal sies at du kan få til nøyaktig temperaturstyring på en BB60 ganske enkelt hvis du føler deg trygg på å koble litt 220v selv. Jeg har en BB30 med PID temperaturstyring og effektregulator(for å hindre at det brenner seg i bunn) og det fungere veldig bra! Etter hva jeg har forstått er det ganske mange som har gjort det her inne, og det er også ganske rimelig siden alt du trenger av elektronikk er tilgjengelig på eBay. Det finnes linker til det du trenger mange steder her inne!

    Det krever at du tør å ta i en skiftenøkkel og skrutrekker, men for min del er det å forbedre bryggeriet selv en stor del av morroa med denne hobbyen :)
     
  12. jeprex

    jeprex
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Trondheim
    Vi gikk for en Speidel 20
    Takker for alle svar.
     
  13. kintii

    kintii
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Mandal
    Speidel har jeg ingen erfaring med, men det ser ut som en knall maskin. Jeg gikk for meskekar og hele sulamitten da jeg vil lære meg prosessene skikkelig før jeg evt går over på noe annet om jeg en gang skulle blitt lei  ;)
     
  14. Drechsler

    Drechsler
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Fjellhamar
    Prossesene er de samme uansett hva du brygger med......
    ....med mindre du brygger berliner weisse (der skal ikke vørteren kokes i det hele tatt).
     
  15. Bernts

    Bernts
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Stavanger
    Det skal den, men ikke så lenge. ;)
     
  16. kintii

    kintii
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Mandal
    Burde kanskje omformulere meg, skriver mange ganger før jeg tenker  ;)

    Liker å lære meg prosessene med håndarbeid, sette de i gang osv som på gamlemåten  ;) Sirkulere manuelt osv.
    Dette blir nok litt off topic så det beklager jeg.

    Trådstarter blir nok sikkert meget fornøyd med speidel 20, gratulerer  :) Du får oppdatere oss etter hvert når du starter å brygge, lykke til  ;)
     
  17. Drechsler

    Drechsler
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Fjellhamar
    Nope. Det å koke vørteren i 10-15 minutter er en juksemetode brukt for å gjøre det enklere og raskere for hjemmebryggere.
    Den riktige måten å gjøre det på er å la mesken stå i 2 dager for å deretter meske på nytt og skylle. En liten del av mesken tar man ut og gir et oppkok sammen med humle.
    Faktisk så patenterte Otto Francke fra Berlin denne metoden den 5 april 1906 (180726, klasse b. gruppe 8 )
     
    Thomas85 liker dette.

Del denne siden