1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Tips til juleøl! (Noe sent...)*

En tråd i 'Brygging' startet av Tore Riise, 26 Sep 2019.

  1. Tore Riise

    Tore Riise
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Setermoen
    Tiden og alt det andre har gjort at jeg kommer alt for sent igang med årets juleøl!
    Har en RIS som ble brygget i januar (Med det dekkende navnet "Ekkofisk") som blir julens sorte får, men må ha noe annet også.
    Gjerne en lager med julepreg, men oppskrifter og tips til ales er også godt innafor!

    Kjør debatt og innspill! Jeg gleder meg til å bli inspirert :)
     
  2. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Finn tråden som er om Ringnes Julebukk.
     
  3. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Juleøl på denne tid, da begynner det jo å haste snart, med mindre du skal jekke første flaska lille juleaften. Se mot belgiske varianter, vurder en kveik fra Sunnmøre.
     
  4. Tore Riise

    Tore Riise
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Setermoen
    Nja, belgisk er ikke min kopp med tea..
    Har brygget noen lager på 3 måneder før som har blitt ok.
    Vurderer å klone "Advent" fra graff som en juleale, men tenkte å hente litt inspirasjon her før jeg bestemte meg.
     
  5. Nils1

    Nils1
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bock eller noe mørkt britisk ala scotch ale/Wee heavy?
     
  6. Oddvar Demmo

    Oddvar Demmo
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    7 sorter fra 7Fjell blir ihvertfall mitt juleøl til neste år og sikkert året etter det og og etter.....
     
  7. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    gustavf og Nils1 liker dette.
  8. Nils1

    Nils1
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jovialsen liker dette.
  9. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Hehe, var i hvert fall ganske lik i sammenligningstest oppunder jul i fjor.
     
    Nils1 liker dette.
  10. Nils1

    Nils1
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Må teste denne, jula 2020 kommer før man aner det :)
     
  11. Forvirret

    Forvirret
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bømlo
    Tror jeg ville gått for en ale siden det ikke er så lenge til jul.
    Og gjerne litt lett, så lengre lagring ikke blir nødvendig.
    Noe ala 7sorter, en tanke nedskalert, blir sikkert bra.
     
    Nils1 liker dette.
  12. Einar Michelsen

    Einar Michelsen
    Expand Collapse
    Styreleder
    Sentralstyre

    Bosted:
    Oppegård
    Du rekker fint å brygge et tradisjonellt norsk juleøl - undergjæret. Tre uker gjæring, to ukers karbonering og så lar du det stå kaldt frem til jul.
     
  13. Tore Riise

    Tore Riise
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Setermoen
    En slik oppskrift jeg er på jakt etter
     
  14. Einar Michelsen

    Einar Michelsen
    Expand Collapse
    Styreleder
    Sentralstyre

    Bosted:
    Oppegård
    Du finner den i BeerCalc også.[​IMG][​IMG]
     
    Ole Mørkved og Tore Riise liker dette.
  15. msevland

    msevland
    Expand Collapse
    Fylkesleder Oslo
    Fylkesstyre

    Kraftig røyksmak med det ene grammet?
     
    Aasbrygg liker dette.
  16. Tore Riise

    Tore Riise
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Setermoen
    Takker Einar!
    Noe sånt jeg var på utkikk etter. Er det noe røykaroma i det hele tatt med 1 gram?
     
  17. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Nei, du trenger en god del.

    Nå finnes det, for ordens skyld, to hovedtyper røykmalt. Det du ikke skal bruke - med mindre du av en eller annen besynderlig grunn liker det - er peated (torvrøykt) malt, altså whisky-malt. Det er skarpt i smaken, og du trenger mindre av det for at det skal merkes. 100 gram til 25 liter vil du kunne kjenne om du veit det er der, og 2-300 gram blir merkbart. (Lenge siden jeg har brukt peated, men jeg mener dette er hva jeg erfarte.)

    Vanlig røykmalt - som er røykt over bøk - varierer også. Weyermanns er vesentlig mye mildere enn Bestmalz. Jeg skal være litt forsiktig, men jeg ville i alle fall brukt 20% av maltet til Weyermann. Du kan godt bruke mer, alt etter hvor langt du vil gå i retning av å lage et røykøl.

    Røykmalt er basismalt, så du kan i prinsippet bruke 100% av det.
     
  18. Einar Michelsen

    Einar Michelsen
    Expand Collapse
    Styreleder
    Sentralstyre

    Bosted:
    Oppegård
    Nei, den delen av oppskriften skulle ikke vært med.
     

Del denne siden