tips til Urquell clone

Tenkte jeg skulle prøve meg på en lager, og vil prøve meg på en clone av det jeg mener er den beste komersielle lageren.
Har NULL erfaring med å lage oppskrift, samt å brygge lager.

Tip, råd og korrigeringer mottas med takk!!

Urquell clone - Bohemian Pilsener

Author: Hans-Martin
Size: 23,0 L @ 20 °C
Efficiency: 75,0%
Attenuation: 75,0%

Original Gravity: 1,050 (1,044 - 1,056)
Terminal Gravity: 1,013 (1,013 - 1,017)
Color: 8,77 (6,89 - 11,82)
Alcohol: 4,92% (4,2% - 5,4%)
Bitterness: 38,0 (35,0 - 45,0)

BIAB
Mesketemp: 65C @ 75min
Koketid: 70 min

Ingredients:

5000 g (94,5%) Bohemian Pilsner Malt - added during mash
230 g (4,3%) CaraMalt - added during mash
60 g (1,1%) Munich TYPE I - added during mash
20 g (16,7%) Northern Brewer (10,5%) - added during boil, boiled 60 m
50 g (41,7%) Czech Saaz (2,9%) - added during boil, boiled 25 m
50 g (41,7%) Czech Saaz (2,9%) - added during boil, boiled 8 m
0,0 ea White Labs WLP800 Pilsner Lager


Noen tanker?
 
Hei

Jeg lagde for en tid tilbake en tsjekkisk pils basert på 100% bøhmisk malt (dog 200g eller deromkring havregryn i et forsøk på å lage fint skum).
Saaz humle.
Gjærtypen har jeg desverre glemt..
Gjæret på 10c i 3 uker.

Etter min smak ble det en veldig god pils, i samme gate som en god tsjekker. Ca. 5% alk.
 
Jeg lagde pils på kun pilsmanlt og saaz, og det tror jeg er den beste pilsen jeg har smakt. Jeg tror jeg kommer til å dyrke denne rene varianten i de få pilsene jeg skal brygge og heller leke med smakssammensetninger i alle de andre øltypene jeg skal brygge.
 
nordtvedt skrev:

WLP800 står og snurrer nå, håper den ikke er så langt fra Urquell gjæren.

Ut fra en del googling har jeg funnet en del info , den gjæren du nevner samt den jeg bruker går ofte igjen, Saaz virker til å være hummlen de fleste bruker. IBU er 40 og styrken på orginalen er 4,4%.

Malttyper er dermimot vanskelig å finne noe om, på de forskjellige clonene varierer den også en del.

Håper bare jeg ikke er helt på vidden med oppsettet mitt?
 
Hvis Brewing Classic Styles er noe å gå etter:
Ca 93-94% pilsnermalt, ca 6-7% carapils. Mesk på 67C, kok i 90 min.

Laget noe lignende, erstattet ca 12% av pilsnermalten med Maris Otter. (Fordi jeg ikke gadd å dekoksjonsmeske, men likevel ville ha litt mer maltpreg). Det ble godt, men hadde sikkert blitt godt med bare pilsnermalt også.

Her er humleregimet til jamil også, mens vi er i gang:
60 min Saaz => 23IBU
30 min Saaz => 14IBU
10 min Saaz => 3IBU
0 min Saaz 28 gram pr 26,5 liter => 0IBU
 
Brygget tsjekkisk pilsner tidligere i år. 100% pilsner og 100% Saaz.
Foretok en dekoksjon på 30min mens resten av messen gikk ifra 50-65 grader.
Fulgte meskeregimet som er skrevet i Radical brewing. Ble meget god!
 
Har iaffal gjort noen forsøk :)

Latmannsversjonen: 97% pilsnermalt, 3% carapils, mesk på 66C og kok i 90 min.
Saaz til ca 35-40 IBU, 30 av dem på 90 min, resten likt fordelt på 15 og 5 min.
Mengder av gjær (WY2001/WLP800) , god lufting, pitch på 10C, øk til 13C etter en uke eller 3.

Blir bra uansett, så lenge du har nok frisk gjær + kontroll på gjæringstemp.
 
Tilbake
Topp