1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

"Tommelfingerregel" ang. tilsetning av humle

En tråd i 'Brygging' startet av YngveKL, 16 Mai 2018 kl 23:29.

 1. YngveKL

  YngveKL
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Altså, som tittelen sier, finnes det noen "regler" på den %-vise tilsetningen av humle i et brygg? Finnes det noen oversikt? Det jeg tenker på er f .eks.: Tysk pils, 40 IBU: 60% av IBU ved 60 min., 30% ved 30 min, 7% ved 15 min. og resten ved 5 min.
  Altså dette var jo bare "oppspinn" fra min side, men finnes det noen slik informasjon noe sted?
   
 2. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Hamar
  Det finnes noen slike "retningslinjer" for faktisk tysk pils. Du kan jo også lese om NEIPA-bryggere som sier at f.eks 30% går i WP og 70% som tørrhumle (dette fant jeg opp nå), så det er litt sånn løse greier du kan bruke som "inngangsinfo" for noen stiler. Men den beste retningslinjen er egentlig din egen smak ut fra måten du selv brygger på. Selv synes jeg det å oppgi g/l, og toppe opp til target IBU er en fin måte å formidle humlebruk på.
   
  YngveKL liker dette.
 3. YngveKL

  YngveKL
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Jo veldig enig i det med g/L. Men om man skulle prøve seg på en ukjent stil, så vil det bli stor forskjell på ølet om 70%@60+30%@15 og motsatt... Det er jo retningslinjer for "alt annet" innen ølbrygging :cool:
   
 4. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Hamar
  Da ville jeg sett på mange oppskrifter, gjerne sett hvis du finner oppskrifter fra bryggeriene (da det er mye rart ute på public oppskrift-databaser), og sett etter en rød tråd.
   
  YngveKL liker dette.
 5. YngveKL

  YngveKL
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Ja, det er vel kanskje det enkleste :)
   
 6. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Hamar
  Men også, å tolke de oppskriftene du ser riktig ifht hvordan du selv gjør det. (ofte er det WP-humle som må tolkes riktig hvis du leser fra et bryggeri som lager f.eks 50HL-batcher., mtp bitterhet. Fra batch nummer to og utover justerer du , du trenger bare finne et utgangspunkt.
   
  YngveKL liker dette.
 7. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Det der med gr/l skjønner jeg ikke. OK, det gir ei ramme. Men som Yngve sier, så blir det vilt ulike øl etter som hvordan man fordeler humla på de ulike tilsettingene. Er det noe jeg ikke har fått med meg? (Når noe er i vanlig bruk, er det vel tegn på at det funker:).)

  Dette tror jeg ikke det er noen snarvei til, egentlig. Du må finne ut hva som funker for deg i den ølstilen du skal brygge. Og noen fasit finnes rett og slett ikke. Sjøl den smaleste ølstil - hvilken nå det måtte være - har rom for en del variasjon.

  Men det er klart det finnes rammer. Og du spør vel om hvordan du finner noe å holde deg til når du får lyst til å prøve deg på en stil som er ny for deg. Det beste jeg kan komme på, er å skaffe Brewing Classic Styles av Jamil Zainasheff - og eventuelt andre bøker med oppskrifter av folk som har litt greie på det. Det du finner på nettet, kan være så mye rart, som Miguel sier. BCS er i alle fall omfattende og systematisk, og gir info om, og oppskrifter til, 80 ulike stiler. Den forholder seg til BJCP, altså de amerikanske stildefinisjonene (som forøvrig er oppdatert siden denne boka kom ut, men det er ikke så farlig). Gordon Strong, som er hovedmannen bak disse definisjonene, har også ei fin bok med oppskrifter, Modern Homebrew Recipes.

  Oppskrifter fra bryggerier har den fordelen at du kan smake resultatet, og vurdere ut fra det. Men - igjen som Miguel sier - de må "oversettes" til hjemmebryggerforhold. Står det @ flameout, så får du veldig mye mindre effekt - både av alfasyra og av aromastoffene - av den humla enn bryggeriet hvis du hiver i og kjøler ned for full fart, siden bryggeriet bruker mye lenger tid på å kjøle ned de store volumene de brygger. Da må du enten stoppe kjølinga enn viss tid på et visst temperatursteg, eller hive i humla litt før koket avsluttes. Det første blir vel det som treffer best.
   
  YngveKL liker dette.
 8. loebrygg

  loebrygg
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Oslo
  10 min:WP:dry = 1:1,6:2,56
   

Del denne siden