http://brulosophy.com/2016/01/18/dry-hop-temperature-warm-vs-cool-exbeeriment-results/ her er en kar som har forsøkt å komme litt til bunns i saken. Jeg foretrekker å tørrhumle varmt, uten at jeg har gjort noen slags sammenligninger for å komme fram til at det er å foretrekke.
Personlig er jeg av den oppfatning at det eksperimentet (og mye av de andre fra den karen) ofte har minimalt med verdi, lett å tro at inntekt til vedkommende via klikk og sponsorkroner er vel så viktig som eksperimentene.
Liker å lese de raskt igjennom allikevel, reiser jo interessante problemstillinger, og spesielt i kommentar feltet kan det hende det dukker opp noe vitenskapelig materiale som jeg finner matnyttig.
Vitenskapelige undersøkelser (og forøvrig sunn fornuft) viser at du trenger lenger kontakt tid når du tørrhumler kaldt vs. varmt for å trekke ut det du ønsker fra humlen, og i nevnte eksperiment var kontakt tiden den samme. Altså ikke spesielt relevant for det det spørres om her, kontakttid varm vs. kald tørrhumling.
Står en del om forskjellig praksis i profesjonelle bryggerier angående tørrhumling i boken "For the Love of Hops" av Stan Hieronymus. Har bare kommet over noen få eksempler på tørrhumling ved CC temperaturer som f.eks. hos Brooklyn Brewery der Brooklyn Lager tørrhumles i 10 dager ved 2 grader under modningstiden til ølet. Fulgte dette selv ved brygging av en slik klone.
De få eksemplene jeg har sett ved tørrhumling kaldt <12 grader gjøres fordi det er praktisk for bryggeriet, det hevdes ikke at det gjøres for smak/aroma.
Finner ikke noen plass der kald tørrhumling foretrekkes pga. smak/aroma, men dersom du skulle ønske det er 10 dager ved ~2 grader et bra utgangspunkt.
4-5 dager ved 18-19 grader er det jeg bruker selv, etter å ha lest resultatene fra Miguel i
denne tråden
I ettertid har jeg funnet mye støtte i faglitteratur for dette tørrhumlings skjemaet.
Hvor lenge etter varm tørrhumling du kan la ølet stå med humlen ved CC temperaturer uten å dra ut gress smaker aner jeg lite om, men 5 dager er ihvertfall godt innenfor.
Har lest om noen få øl/bryggerier som tørrhumler varmt i 14 dager, mye forskjellig praksis ute å går på dette feltet..
Sitat fra boken "For the Love of Hops"
«
When the Shellhammer Lab at Oregon State University began research related to dry hopping and aroma in 2011, graduate student Peter Wolfe surveyed small breweries about their dry hopping practices. He quickly found the only consistent aspect of the way various breweries dry hop beer is that there is no consistent approach. Not how they add hops. Not the temperatures at which they dry hop. Not the amounts they use, the amount of time the hops remain in contact with the beer, if they first remove yeast, if they dry hop a second or even third time.»