1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Tørrhumling - Ikke vits med mer enn 8g/L?...

En tråd i 'Brygging' startet av Hallstein, 21 Feb 2019.

  1. Hallstein

    Hallstein
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Levanger
    The Surprising Science Of Dry Hopping | Lessons From Tom Shellhammer

    Her var det mye intressant lesning.

    Oppsummert:
    - Mer enn 8g/L tørrhumling ser ut til å virke mot sin hensikt, spesielt om det er sitrusaromaer du er ute etter. Ved bruk av cascade vil du få sitrus opp til 8g/L, men mer enn 8g/L ser ut til å gi mer Te/urte-aktige aromaer. Altså, mengden oljer er mettet ved ca. 8g/L
    - Humle inneholder enzymer som kan bryte ned komplekse sukkermolekyler, og kan få gjæringen til å sette i gang igjen. Tørrhumling kan derfor bidra til mer nedgjæring!
    - Tørrhumler du med gammel (delvis oksidert) humle, vil du få mer bitterhet av humla enn om humla er fersk og ikke oksidert.

    Hva tror dere? Stemmer det med noen av de tingene dere har erfart?
     
    msevland liker dette.
  2. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Stemmer hvertfall med hvordan jeg opplever NEIPA som ble fatet for et par uker siden. Der ble 350 gram humle brukt, størsteparten i WP og DH, batchstørrelse 25 liter.
     
  3. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    I en podcast (Beersmith?) jeg hørte på for ikke så lenge siden, ble det referert forskning som viste at tørrhumling med mer enn 4 gr pr liter ikke øker citrus/tropiske aromaer fordi vørteren blir mettet med disse oljene på dette nivået. For urter/te-aromaene ligger metningsnivået på det dobbelte, altså 8 gr pr liter. Har du 25 liter i gjæringsdunken, vil det si at mer enn 200 gram ikke gir noen økning av noen av aromastoffene, og at du når du øker fra 100 gram og oppover mot 200 endrer balansen mellom citrus/tropiske og urter/te.

    At humla har enzymer (amylase) er visst egentlig veldig gammelt nytt:): https://www.rockstarbrewer.com/how-...n-beer-and-how-brewers-can-minimise-the-risk/ Jeg mener jeg har erfart det, faktisk.
     
  4. Kalvatn

    Kalvatn
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Sidan du har eit spørsmålstegn på neste brygg @Finn Berger foreslår eg ein splitbatch og teste dette :D
     
  5. Kalvatn

    Kalvatn
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Eg tørrhumla en ipa med 12g/l med cascade og mosaic i like mengder for eit år sidan og fekk den dømt av dommere.
    Under aroma skreiv dei:

    Dommar 1: Tydelig humearoma, amerikansk humle. Noe sødme og karamell. Citrus, kvae, eksotisk 9/12

    Dommar 2: Grapefrukt, ananas, pasjonsfrukt
    10/12

    Godt mulig aromaen hadde våre vel so bra med mindre mengder, men vil ikkje sei at den virka meir urte/te aktig en citrus/tropisk.
     
  6. Nils1

    Nils1
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hvor mange omganger man tørrhumler, hvor mye per gang, hvilke humler, hvor mye av oljene dras med ved bunnfelling, hvilken maltsammensetning, gjær etc.
    Tror det er mye som påvirker "maksgrense" her, så kommer den berømte "smaken er som baken" inn også.

    Foreslår splitbatch med alle tenkelige kombinasjoner, så får vi avgjort dette en gang for alle ;)

    Vet ikke om 8 g/l er grensen men er enig i at mer ikke nødvendigvis blir mer.
     
    Kalvatn liker dette.
  7. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    hehe - kommer ikke på tale å bruke så mye humle at jeg får testa det der:confused:. (Men takk for at du minte meg på å oppdatere signaturen:).)
     
  8. JAMBO picobryggeri

    JAMBO picobryggeri
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Flosterøen
    Har hvor lenge humla ligger i gjæringskaret også noe å si?
    Jeg mener det. Har satt Ølbrygging sin Svaberg IPA noen ganger, og synes det er en god IPA. En gang ble humla liggende ekstra lenge i karet før flasking, og jeg mener det ble mer av både lukt og smak.
     
  9. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Forsøk har vel vist at du får trukket ut oljene av humla ganske fort. Min erfaring er det motsatte av det du har gjort; sist noe blei liggende ekstra lenge fordi den ikke blei ferdig til tapping før jeg måtte reise bort, blei resultatet mindre aroma enn jeg hadde ventet. Jeg vil si at 2-4 dager er greit, og at mer enn 7 blir for lenge. Men jeg er ikke den som har brygget mest tørrhumlet øl her.
     
  10. Steinar Huneide

    Steinar Huneide
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Finn Berger liker dette.
  11. steinmb

    steinmb
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Støtter meg på forskerne og har ikke, som andre og nevnte, ikke tenkt til å bruke penger på kvasivitenskaplig synsing med å fylle karran med humle :) Personlig prøver jeg å bruke ny humle, passe meg for oxygen og ikke tørrhumle for lenge.
     
    Ekornskurken liker dette.
  12. NilsOF

    NilsOF
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Om jeg bare kunne finne notatene mine.. ..derfor tatt fra husken..
    Ja, det har noe å si hvor lenge det står til gjæring. Men enda mere har det å si hvordan gjæringsforløpet er.
    Mener jeg endte opp med å putte på halve eller mer av tørrhumla når stormgjæring nesten er ferdig og resten 4 dager før
    kegging. 24 timer med colcrash på 1 grad før keggin. 14 dager totalt på 18 grader.
    Mener å huske at jeg mistet aroma når jeg ikke hadde tid til å kegge på riktig dag og det ble utsatt noen dager.
    Definitivt forskjell på smak.
    Dette er tre år siden, så ta det som den fuzzy infoen det er.
     
    Finn Berger liker dette.
  13. NilsOF

    NilsOF
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Og, ja, se det, ett braulosoph eksperiment de ikke brukte gelatin på...
     
  14. Ekornskurken

    Ekornskurken
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Fett! Da finnes det faktisk noe som endrer på resultatet da! Selv om begge øl blir like gode.
     

Del denne siden