Tråden for dumme spørsmål.

Hei og takk for svar begge, for meg virker det som ekstrakt brygging er noe vi kan starte med først, før vi går over til allgrain og BIAB, det er greit å starte enkelt virker det som.

Når det gjelder temperatur under gjæringa.

For å holde en jevn temperatur. Er det ok å sette gjæringskaret i fryseren og koble fryseren og en heatpad til denne?
 
Og et spørsmål til

Omstillingskar, hva er det, er det for å ta ut ølen av gjæringskaret, før det blir tappet på flasker fra omstillingskaret?

Svarer meg selv, det var det ja

Ble forklart her etter ca 3 min
 

Steinar Huneide

Norbrygg-medlem
For å holde en jevn temperatur. Er det ok å sette gjæringskaret i fryseren og koble fryseren og en heatpad til denne?
Ja, men jeg foretrekker ITC-310 som er manuell og som du kan sette temperatur ramping på. Wifi versjonen må du justere selv for å ha steg i gjæringstemperaturen. Kanskje bare en vanesak, men jeg liker å tilsette gjæren i vørteren en grad eller to lavere enn gjæringstemperaturen jeg ønsker å kjøre.
Edit: til å begynne med, og med US-05 kan du starte gjæringa på 17-18C og sette på et sitteunderlag i et rom som holder 20-22 grader. Normalstyrke øl har ikke vanligvis så brutal gjæring for seg at det går mer enn 3-4 grader opp med mindre du isolerer bøtta.
Omstillingskar, hva er det, er det for å ta ut ølen av gjæringskaret, før det blir tappet på flasker fra omstillingskaret?
Omstikkingskar er for å mikse inn sukkerlake eller vørter i ferdig gjæret øl, slik at gjæra får meir mat og vil danne CO2 i en lukket beholder. Dette behøver du ikke hvis du går for fatpakken, da tapper du rett fra gjæringsbøtta til fatet sin øl-kobling med slange og lukket sløyfe tilbake til pakning i lokket.
Hei og takk for svar begge, for meg virker det som ekstrakt brygging er noe vi kan starte med først, før vi går over til allgrain og BIAB, det er greit å starte enkelt virker det som.
Det er både enklest og billigst. Og med ei ordentlig gjær (superviktig..) så blir produktet også ganske bra. Man må et par knepp opp på kunnskap, tid og utstyr for å brygge med korn og koking.
 

Jørgen O

Fylkesleder
Hvis romtemperaturen er lik eller høyere enn gjæringstemperaturen, trenger du ikke varmekilde på gjæringskammeret ditt. Svært sjelden trenger du mer enn én kilde (kjøling eller varme) av gangen. Omgivelselstemperaturen vil sørge for utjevning på en bedre måte enn "yoyo"-temperaturene du får ved å koble til både varme- og kjølekilde samtidig.
 

Øltakk

Norbrygg-medlem
Hei funker det å gjøre lukket overføring med de delene so er i denne pakka?
 

Steinar Huneide

Norbrygg-medlem
Hei funker det å gjøre lukket overføring med de delene so er i denne pakka?
Skroll litt ned så ser du slangesett for det under tilbehør.
 
Hvis romtemperaturen er lik eller høyere enn gjæringstemperaturen, trenger du ikke varmekilde på gjæringskammeret ditt. Svært sjelden trenger du mer enn én kilde (kjøling eller varme) av gangen. Omgivelselstemperaturen vil sørge for utjevning på en bedre måte enn "yoyo"-temperaturene du får ved å koble til både varme- og kjølekilde samtidig.
Takk for tipset, appropos, den temperatursensoren til inkbirden, festes den til gjæringskaret bare (altså teipes fast)? Er det noen spesiell plass som er bedre ønsket (høyere eller lavere).
 
Hei. Forsøker meg på mitt aller første brygg. Brygget ble satt til gjæring på mandag (OG ~1040). På torsdag målte jeg SG 1020. Ser ikke lenger noen aktivitet i vannlåsen. Er redd for at gjæren muligens har tatt kvelden? Jeg brygget med maltekstrakt (Geordie Lager kit), men erstattet gjæren med Mangrove Jacks M84 Bohemnian Lager (da jeg leste at gjæret som fulgte med kittet var ganske dårlig). Brukte også ca. halvparten av original gjæren som fulgte med kittet. Som den nybegynneren jeg er, så jeg jo først i ettertid at denne typen gjær fungerer best i 15 grader. Her har det vært rundt 20-22 grader.

Bør jeg vente noen dager til? Eventuelt tilsette mer gjær? Forsøke å røre i vørteren for å tilsette mer oksygen til gjæret?
 

Steinar Huneide

Norbrygg-medlem
Bør jeg vente noen dager til? Eventuelt tilsette mer gjær? Forsøke å røre i vørteren for å tilsette mer oksygen til gjæret?
La det stå ut tida, men det er ikke sikkert at M84 er spesielt bedre enn den fra kit'et.. Dra en tur innom Vestbrygg og se om de har en pose gjær som kan hjelpe deg om du måler det samme igjen om noen dager. US-05 for å prøve å dra noen flere poeng ut av den, BE-134 hvis du føler for å teste noe annet som da blir mer som en saison.

den temperatursensoren til inkbirden, festes den til gjæringskaret bare (altså teipes fast)? Er det noen spesiell plass som er bedre ønsket (høyere eller lavere).
Ta en bit EVA skum eller annet egnet materiale som isolerer litt, så teiper du dette fast i bøtta under væskenivået med føleren mellom bøtta og stoffet/skummet. Eksempelvis sånt som det her, klipp til en passende bit. Så har du og til å isolere en kjele eller ei bøtte om det behøves.

 

Øltakk

Norbrygg-medlem
Hei skal sette 105722 fra bryggselv. Tenkte å dele den i 2 gjæringskar. Den ene skal jeg ha appelsinskal i skal jeg putte skallet når stormgjæringa er ferdig? Noen tips til anna jeg kan putte i nr 2 ?
 

Petter Mandt

Norbrygg-medlem
Chocolate brown ale med appelsinskall? Du tenker hvertfall utenfor boksen …
Sjokolade&appelsin er jo smaker som passer sammen, men i øl …? Usikker.
Jeg brygget engang en Altbier inspirert øl med Vosskveik, (ikke helt ulik brown ale i maltprofil). Denne fikk kraftig smak av appelsin (pga gjæren). Det var ikke helt innertier, nei. Men bedret seg med lagring.
Sjokolade+appelsin trenger sødme for å funke, etter min mening.
 

Øltakk

Norbrygg-medlem
Chocolate brown ale med appelsinskall? Du tenker hvertfall utenfor boksen …
Sjokolade&appelsin er jo smaker som passer sammen, men i øl …? Usikker.
Jeg brygget engang en Altbier inspirert øl med Vosskveik, (ikke helt ulik brown ale i maltprofil). Denne fikk kraftig smak av appelsin (pga gjæren). Det var ikke helt innertier, nei. Men bedret seg med lagring.
Sjokolade+appelsin trenger sødme for å funke, etter min mening.
Hva med søt appelsin. Også når når putter jeg det i gjæringskaret?
 
Topp