Per Berge
Norbrygg-medlem
hopstand er alltid etter kok så dette trenger du ikke lure på lengerSkal brygge en Lille Lørdag clone og har ett spørsmål ang humle profilen, Det står 20 min hopstand 90,2 gr. Er det da etter kok eller før ?
Regner med det er etter men vil gjerne høre med dere
Nei det ante meg Men 90,2 gr greier ikke maskina mihopstand er alltid etter kok så dette trenger du ikke lure på lenger![]()
Tenker at 90,0 burde være nærme nokNei det ante meg Men 90,2 gr greier ikke maskina mi![]()
Interessant humleskjema. Ingen tilsetninger under kok, altså.Skal brygge en Lille Lørdag clone og har ett spørsmål ang humle profilen, Det står 20 min hopstand 90,2 gr. Er det da etter kok eller før ?
Regner med det er etter men vil gjerne høre med dere
Samme som Lervig Supersonic. Kun wp og tørrhumlingInteressant humleskjema. Ingen tilsetninger under kok, altså.
Hjelp!Takk!
Her er den originale oppskriften nedskalert + bayer og S-04:
TOMTEBRYGG
Utstyr:
1/2 flaske Tomtebrygg,
540 g sukker,
1/2 liter bayerøl,
1/2 pose SafAle S-04,
8,5 liter vann totalt,
9 liter Corneliusfat,
gjæringskar som rommer min. ca 15 liter.
1. Fyll gjæringskaret med 7 l vann (ca. 18°C). Gjerne kokt og avkjølt.
2. Kok opp sukkeret i 1 l vann og avkjøl (ca 18°C) og hell over i gjæringskaret.
3. Tilsett Tomtebrygg og rist.
4. Tilsett 1/2 l bayerøl.
5. Dryss i gjær og rist inn luft.
6. Gjæres på 18⁰C (15-20⁰C) i 10-14 dager.
7. Settes kaldt i 2-3 uker.
Kommer an på hvor rikelig du har beregnet mengden. Jeg har vært innom akkurat det samme som deg med at brygging måtte utsettes en uke. Det har gått fint. Jeg overpitcher litt.Det er ikke noen tråd "Hva skulle du ha brygget i dag?", så
Jeg satt en gjærstarter forleden verdant ipa, planen var å brygge i går, men da ville kroppen det annerledes... Jeg har ikke tid til å brygge i dag, gjærstarteren står i kjelleren på ca 8-10 grader, om jeg får brygget neste helg, er det bare å bruke den, eller bør den få en ekstra oppfrisking?
Ja, det er jo det mest kritiske... en uke til hvor et eller annet annet har mulighet for å flytte inn... Får se den an etter som tiden går.Kommer an på hvor rikelig du har beregnet mengden. Jeg har vært innom akkurat det samme som deg med at brygging måtte utsettes en uke. Det har gått fint. Jeg overpitcher litt.
Du får litt lenger lag-time.
Forutsetter gode renholdsrutiner...
Sett den i lukket beholder i kjøleskabet. Såfremt du ikke har underberegnet mengden, går det nok helt fint. Jeg har hatt ferdigdyrket gjær stående på kjøl i ukevis før brygging. Da har jeg bare dekantert av slik at jeg har hatt igjen ca. en halv liter koncentrert starter, og satt den i en (desinfisert) labflaske med lokk. Ved 2-4 grader C er det veldig liten aktivitet i cellene, og de bør jlare seg helt fint, så lenge de får ligge kjølig i vædske.Det er ikke noen tråd "Hva skulle du ha brygget i dag?", så
Jeg satt en gjærstarter forleden verdant ipa, planen var å brygge i går, men da ville kroppen det annerledes... Jeg har ikke tid til å brygge i dag, gjærstarteren står i kjelleren på ca 8-10 grader, om jeg får brygget neste helg, er det bare å bruke den, eller bør den få en ekstra oppfrisking?
Det bør egentlig gå bra - hvis starteren ikke blei stående å spinne etter at den var gått ferdig. Det går visstnok ganske hardt ut over energilagrene. Men sett den kaldt, som Rosnes sier. Mulig det er lurt å gi den litt niste.Det er ikke noen tråd "Hva skulle du ha brygget i dag?", så
Jeg satt en gjærstarter forleden verdant ipa, planen var å brygge i går, men da ville kroppen det annerledes... Jeg har ikke tid til å brygge i dag, gjærstarteren står i kjelleren på ca 8-10 grader, om jeg får brygget neste helg, er det bare å bruke den, eller bør den få en ekstra oppfrisking?
Sånt gjør jo jeg, også. Men lagringsdyktigheta til startergjær er litt sånn upløyd land. Vi lager jo nromalt ikke startere for lagringGrunnen til at jeg satt en starter var at jeg hadde en pose tørrgjær men trengte fire, så det er ikke høstet gjær.
Jeg ville nok tenke at den holder bedre dersom den får gå i dvale. Ved å tilsette næring i form av en "tynn starter på 1.020" holder du metabolske processer igang, og øker behovet for næringstilgang. Det er bedre at den går ut av cellecyklus ved å bli liggende kaldt i et uttømt medium. Da har den knapt behov for næring i det hele tatt indtil du "vekker" den igjen.Dekaner av vørter. Tilsett en halvliter tynn starter på 1.020 og sett alt i kjøleskapet. Reduser O2 innsig uten å gjøre den tett (bombe). Ta den ut på morgenen på bryggedagen. Tilsett alt i gjæringskaret.
Prosessen er helt udokumentert og bygger på flyktige følelser![]()
Siden det er gjær fra en starter, ville jeg gitt den næring, slik @msevland sier, men jeg ville latt den stå i fred og ro i vanlig temperatur og gjære ut over et par dager før jeg satte den kaldt. Og sjølsagt uten å dekantere. Det ideelle er en helt full beholder, skrudd godt til. (Det litt vanskelige her er å ikke introdusere momenter der du blander inn oksygen.) Da plager du ikke gjæren med CO2 - som den ikke liker - og du trigger ikke metabolismen med oksygen.Jeg ville nok tenke at den holder bedre dersom den får gå i dvale. Ved å tilsette næring i form av en "tynn starter på 1.020" holder du metabolske processer igang, og øker behovet for næringstilgang. Det er bedre at den går ut av cellecyklus ved å bli liggende kaldt i et uttømt medium. Da har den knapt behov for næring i det hele tatt indtil du "vekker" den igjen.
Korriger meg gjerne - men efter min forståelse av gjærmetabolisme virker det ufornuftig å holde den "på gress" med økt metabolsk aktivitet. Og du slipper å bekymre deg for oppbygging av trykk i beholderen.
Jeg skal lese dette grundigere siden - men umiddelbart får jeg ikke dette til å gi mening. Gjær som har uttømt næringsmediet sitt, går ut av cellecyklus og i dvale, der den har en helt minimal metabolisme, og ikke har noe større behov for næring. Ved å tilføre karbohydrater, risikerer man at cellene vil begynde å reprodusere, og forbruke mer energi end de får, slik at de begynder å dø.Siden det er gjær fra en starter, ville jeg gitt den næring, slik @msevland sier, men jeg ville latt den stå i fred og ro i vanlig temperatur og gjære ut over et par dager før jeg satte den kaldt. Og sjølsagt uten å dekantere. Det ideelle er en helt full beholder, skrudd godt til. (Det litt vanskelige her er å ikke introdusere momenter der du blander inn oksygen.) Da plager du ikke gjæren med CO2 - som den ikke liker - og du trigger ikke metabolismen med oksygen.
Poenget med dette er å bygge opp glykogenlagrene til gjæren.
Problemet med å lagre gjær fra starter som har gått seg ferdig på en magnetrører, er nemlig, sånn jeg forstår det, at den ikke vil ha bygget opp lagre av glykogen. Og uansett om den oppbevares kaldt i dvale, vil den være aktiv, og uten glykogenlagre vil en stor del dø - i alle fall en vesentlig større del enn av gjær med glykogenlagre. (Gjær som er høsta fra et ferdiggått brygg, vil ha gode lagre.) Den trenger dessuten glykogenet når den skal i gang med et nytt brygg. (Se nedenfor.) Derfor mener jeg man bør få bygget opp glykogenlagrene før man sender gjæren i dvale.
Ei løsning, som Palmer anbefaler, er å ta starteren av rører'n etter halvgått løp (regna i tid), mens det ennå er noe sukker igjen. Da vil du herme avslutninga på et normalt gjæringsforløp, og gjæren vil ha gode glykogenlagre.
Jeg ser ikke noe poeng i å gjøre det Palmer foreslår dersom gjæren skal brukes umiddelbart, fordi den da - i alle fall i teorien - vil ha fulle lagre av steroler, og følgelig ikke vil trenge glykogenet som brensel i prosessen med å syntetisere steroler og lipider når vi tilsetter den i et nytt brygg. Den vil da heller ikke trenge oksygen (i særlig grad).
Sterollagrene vil også reduseres under lagring, skjønt jeg finner ikke noen god kilde på dette. Men gjærprodusentene anbefaler jo å alltid oksygenere vørteren når vi bruker fersk gjær fra dem, og det ville ikke gitt mening om lagrene ikke blei redusert under lagringa. Så gjær fra starter som har vært lagra ei stund, vil derfor trenge glykogenlagre.
Chris White anbefaler forøvrig ølet som gjæren har laget, som lagringsmedium. Det inneholder stadig en god del næringsstoffer som gjæren vil ha nytte av, sjøl om det er slutt på sukkeret. Vann er et dårlig alternativ.
Kjører du starterne dine i tre døgn, har du vel sørga for at de har tæra godt på opplagsnæringaJeg skal lese dette grundigere siden - men umiddelbart får jeg ikke dette til å gi mening. Gjær som har uttømt næringsmediet sitt, går ut av cellecyklus og i dvale, der den har en helt minimal metabolisme, og ikke har noe større behov for næring. Ved å tilføre karbohydrater, risikerer man at cellene vil begynde å reprodusere, og forbruke mer energi end de får, slik at de begynder å dø.
Næringsmediet de har vokst i er fint for lagring. Jeg har alltid bare brukt dette når jeg setter av dyrket gjær som ikke skal brukes umiddelbart. Særlig systematisk har jeg ikke vært i processen, men jeg har ikke sett at slik gjær har oppført seg noe dårligere end de jeg har brukt direkte.
Nu skal det også sies at jeg alltid kjører starterne mine i tre døgn, så de har nok tømt mediet rimelig godt.
Jeg er ikke noen guru på gjær - men det du citerer, fremstår ikke fornuftig i min forståelse eller erfaring.