1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Torsdag 3. desember vil forumet være utilgjengelig fra ca 17:30 og ut kvelden. Når forumet kommer tilbake vil det være med nytt utseende.
    Fjern notisen

Trenger litt råd

En tråd i 'Brygging' startet av Rutof, 10 Aug 2013.

  1. Rutof

    Rutof
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Fjell
    Og ikke om koniske tanker

    Har et fat med imp. Stout som jeg har puttet eiketerninger oppi. Franske som har lagt 2 uker i whisky. Leser at de kan ligge flere mnd før de gir skikkelig smak. De har nå lagt oppi nesten 4 uker. Bør jeg jeg begynne å ta smaksprøver eller bare ta det med ro en mnd tid til?

    Er uten erfaringer med eiketerninger.
     
  2. magne1972

    magne1972
    Expand Collapse
    Moderator

    Har aldri brukt eiketerninger selv, men leste en artikkel om det.
    Der sto det at tiden varavhengig av størrelsen på terningene (spon var vistnok hurtigvirkende:) )
    Kvaliteten på eiken hadde også innvirkning, mener terninger av fersk eik var bedre en de laget av brukte fat.
    Det er vel ingenting i veien for å smake seg frem :)
     
  3. Odland

    Odland
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Stavanger
    Nice one :)

    Har forstått det slik at terningene ikke trekker til seg allverden av smak. Det pleier å gjøre er å marinere terningene i 2-3 uker og helle både terninger og en del av spriten oppi. Funker fjell.
     
  4. Rutof

    Rutof
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Fjell
    Det har jeg gjort. Vært ca. 4 uker oppi fatet. Puttet alt oppi
     
  5. Odland

    Odland
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Stavanger
    Good man. Blir nok bra.
     
  6. OyvindEG

    OyvindEG
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bærum
    Generelt sett er det bare positivt å smake underveis, så lenge man kan gjøre det på et sikkert vis (fra fat er jo greit). Jeg har lagret en porter på kuber en gang, da fikk den stå i et halvt år. Fikk et fint eikepreg.
     
  7. Rutof

    Rutof
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Fjell
    Takker. Blir nok en liten test idag.

    Delte batchen i to. Den ene på fat med terniningene og den andre delen på flaske. Den på flaske smaker digg allerede. Puttet cacoa nips og cacoa sjokolade oppi. Siste 10 min kok
     
  8. Odland

    Odland
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Stavanger
    Rå cocoa nibs eller toasta du dem?
     
  9. Frodeo

    Frodeo
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Nordfjord
    Sidetrack...  Er både spon og terninger "engangs" eller kan de brukes flere ganger?
     
  10. Rutof

    Rutof
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Fjell
    Toasta de :)
     
  11. Rutof

    Rutof
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Fjell
    Engangs vil jeg tro
     
  12. LasseO

    LasseO
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Skulle vel gå bra og koke dei i vatn litt, å i tillegg legge dei i whisky til ny bruk ein seinare gong kanskje?
     
  13. Odland

    Odland
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Stavanger
    Ville heller ikke gjenbrukt dem da toasten forsvinner. Eller - jeg ville så absolutt gjenbrukt dem om jeg hadde dem i brett-øl.
     
  14. LasseO

    LasseO
    Expand Collapse
    Registrert bruker

      He he  :)
     
  15. Odland

    Odland
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Stavanger
    Kødder ei. Kubene blir infisert og funker som ny kultur for nytt øl.
     
  16. LasseO

    LasseO
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Du er inne på nåke der. Men den økonomiske delen av gjenbruk av terningane er ikkje drepen heller. Verre vist det var snakk om eikefat som blei brukt til "engangs" bruk, det blir liksom litt for råflott ;)
     
  17. Rutof

    Rutof
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Fjell
    Da har jeg tatt en liten prøve :). Syns eiketerningene og whiskien har gitt et fint preg. Dette ble fantastisk godt. Lar det stå i en uke til og så tar jeg ut terningene. Skikkelig barrel aged preg. Beste stout til nå.  :skitbra:
     

    Vedlagte filer:

  18. magne1972

    magne1972
    Expand Collapse
    Moderator

    Fint skum på den der :)
     
  19. Rutof

    Rutof
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Fjell
    Ble fint skum. Ble litt overasket fordi jeg har lest og blitt fortalt at sjokolade ødeleger skum.
     
  20. magne1972

    magne1972
    Expand Collapse
    Moderator

    Etter det jeg har lest, og ser her, stemmer ikke det :)
     

Del denne siden