Tvetydig oppskrift - koke i 90 eller 60 minutter?

Endelig har jeg nå vært med på 2 brygg sammen med ei venninne av meg, og det første ble veldig vellykket, det andre - vel, det står fremdeles og gjærer, minst ei uke på overtid, men det gjør forhåpentligvis ingenting?

Nåvel, jeg tenker å brygge igjen i morgen, og har kjøpt meg Finest ESB fra Brygg Selv, tydeligvis oppskrift fra dem. Men, i oppskriften står det på ene siden " Koking: Dette settet kokes i 60 minutter. Tilsett humle som angitt under “Koking” i sjekklisten på neste side." Mens på andre siden står det " Koking
I 90 minutter, tilsett humle underveis:"
Vet noen hva som vil/bør være mest riktig her..?

https://docs.google.com/document/d/17Ji1bBOgmVBry1Euci99ufSoeYct7yWskd5HZGuTFLo/edit <- link til oppskrift, kan evt. gå dit fra https://www.bryggselv.no/allgrain/105012/finest-esb-allgrain-ølsett-25-liter

Tusen takk!
 

Finn Berger

Moderator
Den var slurvete av dem. Men det er ingen grunn til å koke den oppskrifta der mer enn 60 minutter, så gå for det.
 

Miguel

Norbrygg-medlem
Det kan jo være en grunn til å koke i 90 minutter og.. :) Hehe, forvirring. Men du får ikke usmaker ved å koke det i 60 iallefall.
 

Finn Berger

Moderator
Det kan jo være en grunn til å koke i 90 minutter og.. :) Hehe, forvirring. Men du får ikke usmaker ved å koke det i 60 iallefall.

Fy så slemt:p!

Det er dessuten så mye maillardreaksjonsprodukter i den oppskrifta at det lille du måtte kunne få ved å koke en halvtime ekstra, er helt ubetydelig;).

@HansSane Du kan gå ut fra som en generell regel at det bare er når pilsnermalt er en av hovedbestanddelene i oppskrifta, at det er aktuelt å koke i 90 minutter. Et av målene med å koke vørteren er å få ut en svovelforbindelse - DMS (dimetylsulfid) - av den. Den vil ellers gi ølet en aroma av kokt mais. Pilsnermalt har ekstra mye av den, derfor må du koke ekstra lenge når du bruker det.

Malten i den oppskrifta der har relativt lite DMS - eller strengt tatt lite av s-metylmetionin, som er det DMS dannes av under kokingen - så sånn sett kunne du sikkert kokt enda kortere tid. Men da hadde du måttet bruke noe mer humle.

Mange mener at kravet til koketid er overdrevet, og det kan godt hende de har rett. Bli ikke forvirret om du støter på råd om kortere koketid; dette er en av mange diskusjoner innenfor dette faget.
 
Sist redigert:

Bjørnar E

Norbrygg-medlem
Fy så slemt:p!

Det er dessuten så mye maillardreaksjonsprodukter i den oppskrifta at det lille du måtte kunne få ved å koke en halvtime ekstra, er helt ubetydelig;).

@HansSane Du kan gå ut fra som en generell regel at det bare er når pilsnermalt er en av hovedbestanddelene i oppskrifta, at det er aktuelt å koke i 90 minutter. Et av målene med å koke vørteren er å få ut en svovelforbindelse - DMS (dimetylsulfid) - av den. Den vil ellers gi ølet en aroma av kokt mais. Pilsnermalt har ekstra mye av den, derfor må du koke ekstra lenge når du bruker det.

Malten i den oppskrifta der har relativt lite DMS - eller strengt tatt lite av s-metylmetionin, som er det DMS dannes av under kokingen - så sånn sett kunne du sikkert kokt enda kortere tid. Men da hadde du måttet bruke noe mer humle.

Mange mener at kravet til koketid er overdrevet, og det kan godt hende de har rett. Bli ikke forvirret om du støter på råd om kortere koketid; dette er en av mange diskusjoner innenfor dette faget.
Hør på Finn han er en klok mann
 
Tusen takk for råd! Nå er jeg alt for mye av en nybegynner til å forstå forskjellen på malt, men det står nå hvertfall ikke eksplisitt at det er pilsnermalt i denne, så da går vi for 60 min :)
 

Finn Berger

Moderator
Tusen takk for råd! Nå er jeg alt for mye av en nybegynner til å forstå forskjellen på malt, men det står nå hvertfall ikke eksplisitt at det er pilsnermalt i denne, så da går vi for 60 min :)

Brygginga blir morsommere jo mer du veit, så si fra om du vil ha litteraturtips:).
 
Topp