1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Uklart fra fat, klart på flaske - løsning?

En tråd i 'Brygging' startet av Børre Aursnes, 8 Okt 2017.

  1. Børre Aursnes

    Børre Aursnes
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Drøbak
    Jeg har fundert på hvorfor ølet mitt fra fat var ganske uklart mens det samme ølet tappet på flaske ble blankt og klart. Så slo det meg. Ølet på cornelius fatet blir tappet fra bunnen og "filtrert" gjennom bunnslammet.

    Jeg stikker alltid om ølet før jeg tappet på fat. Likevel blir det selvsagt litt bunnslam etter en tid. Tapperøret ligger helt i bunnen av fatet og dermed blir alt som tappes, tappet fra bunnslam-ølet. Følgelig vil ikke cold crash eller noen klaringsmidler hjelpe.

    Et alternativ kan være å kutte tapperøret og dermed miste den nederste literen. Eller bøye det. Da bir det kanskje vanskelig å få det inn i fatet. Eller finnes det filter man kan bruke? Er det noen som har funnet god løsning på dette?
     
  2. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    Du kan evt la det stå en stund, etter bruk av gelatin/CC, og så tappe ut den første halvliteren. Etter det så blir det klarere.
     
    Børre Aursnes liker dette.
  3. Birhanen

    Birhanen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Det tar også vesentlig lenger tid før gjæren i fatet har satt seg. Tiden er proporsjonal med veien gjæra har å falle ut. Flaska er grunn. Fatet er dypt.
     
  4. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Det finnes utstyr som avhjelper dette: http://www.clearbeerdraughtsystem.com
    Ellers er det også kurant å overføre fra fat til fat med en jumperslange. Gjør alltid det med lyse øl. Moderfatet må selvsagt ha stått kaldt – og det kan jo ikke ha alt for mye grums i bunnen.
     
    Børre Aursnes liker dette.
  5. Børre Aursnes

    Børre Aursnes
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Drøbak
    Det var en genial sak som jeg tror jeg prøver.

    Jeg skjønner ikke helt hvordan problemet kan løses med en jumperslange fra et ordinært stigerør. Den vil jo uansett hente ølet fra bunnen av moderfatet og derved få med bunnslammet fra mor til datter. Eller er det noe jeg misforstår?
     
  6. Ølhund80

    Ølhund80
    Expand Collapse
    Registrert bruker

  7. Birhanen

    Birhanen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    I (noen) slambeholdere har jeg sett at væska hentes ut av en slange hvor åpningen holdes like under overflata av et flytelegeme. Da tas det alltid ut fra toppen. Kanskje hvis du har en veldig fleksibel slange så kan den monteres nederst på stigerøret og festes til en flytekork i enden? Tanken bare fløy forbi og er uprøvd av meg.
     
  8. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Nei, det er et vanlig filter.
    Jeg mente at om man (som jeg) ikke er plaget med veldig mye bunnfall i kegen, så vil man ved å overføre til en ren keg ikke få med altfor mye dit. Det som måtte være igjen samler seg i den lille fordypningen under stigerøret. Bruker denne metoden når jeg skal tappe lyse øl til flasker med mottrykksfyller, Da blir ølet så klart at man uten problem kan drikke det rett fra flasken.
     
  9. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    Ja, det var den jeg viste til: http://www.clearbeerdraughtsystem.com
     
  10. ØyvindO

    ØyvindO
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Jeg tror ærlig talt du nøster i feil tråd her. Du tapper ikke ølet "gjennom bunnslammet", slik du beskriver. Vi er jo noen tusen som bruker fat og får klart øl. Det bunnslammet som er nærme nok stigrøret til å bli dratt inn, suges ut når du tapper første glass. Hvis ølet er uklart etter det, er det bare to muligheter: enten har du rugget på fatet, eller det er noe feil med prosessen din.
     
    Arnemann liker dette.
  11. Arnemann

    Arnemann
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Trondheim
    Det er selvsagt ikke alle som har muligheten til dette, men ei uke på lav temperatur i gjæringsdunken gjør underverker. Ølet blir veldig mye klarere. La den stå kaldt ei uke, vær forsiktig med flytting av gjæringsdunken og ikke vær grådig med heverten og du vil knapt få noe bunnfall i fatet i det hele tatt. Om du ikke har kjøleskap kan du også sette ølet ute, i en bod eller til og med apen himmel om du bare beskytter det mot lys med et teppe eller noe. Selv lager jeg lagere om vinteren ved å grave ned gjæringsbøtta i snøen!
     
    aha liker dette.
  12. jab

    jab
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Ha i gelatin når du fater så ser det ut som Rignes pilsner etter 4 dager max.
     
    Ølhund80 liker dette.
  13. Holmentoppen

    Holmentoppen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Ski
    I moderfatet ligger det igjen en liten slump med gjær etter noen dager på 2 C, I mottakerfatet blir det nær sagt ingenting.

    IMG_0622.jpg
     

Del denne siden