Hei,
Jeg er "latmannsbrygger" med min Spiedel, og er svært fornøyd med både den og ølet som så småningom blir drikkanes. Men et spørsmål om utbytte% ved mesking. Jeg ligger vel (9 brygg så langt)
på mellom 73 og 90, for å ta ytterlighetene. Tilfreds med det, og mener å vite hvorfor jeg havner lavrt ellet høyt. Noe (av mye) jeg ikke skjønner dog. Ser på denne bryggerens (Håndbrygg.dk) Fermentables, og ser han har beregnet sin utbytte% til 72.
Jeg trodde utbytte% var det man greide å vriste ut av malten ved mesking og sparging. Det under er jo i alt vesentlig et extraktbrygg, og der trodde jeg man nærmest per def. hadde 100% utbytte (minus litt for de 480 gr malt).
Jeg har også sett en del flere slike extraktbrygg som opererer med utbytte% langt under hundre. Er det noe jeg har misforstått her tro?
mvh
FredT
Fermentables
Cara Wheat 120 EBC 360 grammes
Chocolate Malt 120 grammes
Liquid Medium Extract 1500 grammes
Liquid Medium Extract 3000 grammes
Mash schedule: 66 degrees for 30 minutes
Jeg er "latmannsbrygger" med min Spiedel, og er svært fornøyd med både den og ølet som så småningom blir drikkanes. Men et spørsmål om utbytte% ved mesking. Jeg ligger vel (9 brygg så langt)
på mellom 73 og 90, for å ta ytterlighetene. Tilfreds med det, og mener å vite hvorfor jeg havner lavrt ellet høyt. Noe (av mye) jeg ikke skjønner dog. Ser på denne bryggerens (Håndbrygg.dk) Fermentables, og ser han har beregnet sin utbytte% til 72.
Jeg trodde utbytte% var det man greide å vriste ut av malten ved mesking og sparging. Det under er jo i alt vesentlig et extraktbrygg, og der trodde jeg man nærmest per def. hadde 100% utbytte (minus litt for de 480 gr malt).
Jeg har også sett en del flere slike extraktbrygg som opererer med utbytte% langt under hundre. Er det noe jeg har misforstått her tro?
mvh
FredT
Fermentables
Cara Wheat 120 EBC 360 grammes
Chocolate Malt 120 grammes
Liquid Medium Extract 1500 grammes
Liquid Medium Extract 3000 grammes
Mash schedule: 66 degrees for 30 minutes