1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Uttynning av melkesyre og fosforsyre

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av LarsUlv, 9 Jun 2019.

  1. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Hva bruker dere til å tynne ut melkesyre og fosforsyre?

    Vann fra springen? Batterivann fra Biltema el.l.? Sterilt vann fra apotek?
     
  2. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Jeg har tynna ut fosforsyra til 44% gjennom å halvblande med vann fra springen. Men er det egentlig noe poeng i å blande den ut? Jeg bruker ei pipette av simpleste slag, og det er lett å måle nøyaktig.

    Nå er vannet mitt ekstremt reint - og det er kanskje ikke tilfelle i Bergen for tida:(. På den annen side; hva overlever i noe så surt?
     
  3. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Askøy er ikke Bergen.

    Jeg bruker en liten sprøyte fra apoteket. Hvordan ser den pipetten ut? Link?
     
  4. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    pipette - Google-Suche:
    Omtrent sånn. Jeg fikk min i premiepakka i klubbmesterskapet i Oslo i fjor høst; den var fra Ila hjemmebrygg. Akkurat den kosta dem nok ikke så mye:p. Men den har vært veldig nyttig.

    Sånn omtrent Bergen, vel;)?
     
  5. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Sånne pipetter har jeg faktisk liggende! :)

    Joda, Askøy kommune er bare en tur over en bro fra Bergen kommune.
    Men de vannproblemene som er på Askøy nå, har vi ikke i Bergen.
    Og det er vel ikke hele Askøy som er rammet heller.
     
  6. Marius K.

    Marius K.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hvorfor tynne ut?
     
  7. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Fordi feilmålinger ikke gir så store utslag da.

    Jeg har melkesyre 80% og fosforsyre 75%, med de konsentrasjonene er det veldig lite som skal til.
    Og dermed veldig lite for mye som blir for mye
     
    Marius K. liker dette.
  8. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Før jeg fikk den der, dreiv jeg og målte med teskjeer. Og da var det meningsfylt å tynne ut for å kunne måle opp litt større volum.
     
    LarsUlv liker dette.
  9. AndyHagen

    AndyHagen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Bruker du destillert vann eller RO-vann, så er du helt sikker på at du ikke endrer effekten av syra. Skulle du fortynne syra med veldig hardt vann, så nøytraliserer du litt. Følgelig må du kompensere ørlite med å tilsette mer av den fortynnede syra. Trolig liten forskjell, men det koster lite å eliminere usikkerheten. Det tar i hvertfall lenger tid å regne på hvor mye det betyr. :)
     
    Finn Berger og LarsUlv liker dette.
  10. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    Jeg har brukt RO-vann til nå, men så ble jeg usikker på om det var nødvendig. Og så var jeg tom i tillegg.
    1 liters flaske på Biltema med RO-vann (batterivann) koster 19,90, så da fortsetter jeg å bruke RO-vann.
     
  11. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Det poenget gikk meg hus forbi:(.
     
  12. LarsUlv

    LarsUlv
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Nesttun, Bergen
    For deg med kalk-rikt vann er vel dette relevant?
     
  13. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Kalkrikt er jo relativt. Jeg har en hardhet på 5,5 om vinteren, 4,5 om sommeren, og det kommer fra kalk. Det er vel ca. 15-20 ppm i restalkalinitet? Og det er vel egentlig ikke all verden, sjøl om det er mer enn det som er vanlig i Norge.

    Men dette må en som har greie på det, uttale seg om:). Uansett, jeg bruker nesten bare Laktol nå, om jeg i det hele tatt bruker syre, og den har jeg ikke blandet ut.
     
    LarsUlv liker dette.
  14. Miguel

    Miguel
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Hamar
    *edit: Ah, leste feil, igjen.
     
  15. AndyHagen

    AndyHagen
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Ser det ble litt rotete.
    Litt mer systematisk:

    Hvis man skal fortynne melkesyre for å få bedre presisjon på små volumer. Eksempelvis fortynne 1:10 for å kunne dosere en milliliter i stedet for 0,1ml hver gang du skal bruke.
    Hvis du gjør denne fortynningen 1:10 med RO-vann, så er du sikker på at ikke noe av syra brukes til å nøytralisere hardhet i fortynningsvannet, slik det ville gjort hvis du brukte vann fra springen. Klarere?
     
  16. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Nei, det var ikke du som var uklar:). Jeg så bare ikke at det selvfølgelig var det som lå bak spørsmålet til Lars.
     
    LarsUlv liker dette.

Del denne siden