1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Utvidelse av typedefinisjoner til konkurranser

En tråd i 'Styret informerer' startet av Per Øyvind Arnesen, 19 Okt 2014.

  1. Per Øyvind Arnesen

    Per Øyvind Arnesen
    Expand Collapse
    NM-arrangør

    Bosted:
    Krokkleiva
    Dommerkomitéen har etter en del spørsmål fra bryggerne utvidet øltypedefinisjonene som kan brukes i kommende Norbryggkonkurranser:


    1F: Norsk Pilsner butikk-klasse
    En industriell og lett tilgjengelig versjon av pilsnerølet. Norsk pils brygges etter renhetsloven uten mais, ris m.m.
    OG: 1.040-1.045
    FG: 1.010
    vol%: 4,3-4,75
    IBU: 20-30
    EBC: 6-15

    Aroma: Lett til middels maltpreg, svak til middels humle, fraværende til svak DMS.
    Farge/utseende: Halmgul til gylden. Lite til moderat skum. Klar.
    Smak: Lys maltkarakter som ikke dominerer, svak til middels humlebitterhet. DMS fraværende til svak. Diacetyl fraværende.
    Kropp: Lett til medium kropp.
    Eksempel: Aass pils, Frydenlunds pils, Ringnes pils



    4H: Irsk rød
    Et balansert øl med moderat maltkarakter som kan ha toner av karamell og ristet eller brent malt.
    OG: 1.044-1.060
    FG: 1.010-1.014
    vol.% 4,0-6,0
    IBU: 17-28
    EBC: 18-35

    Aroma: Domineres av ristet malt med noe kramellkarakter. Svak til fraværende fruktighet. Fraværende til svak duft av egelske humletyper. Fraværende til svak diacetyl
    Farge/Utseende: Dyp kobber til brunrød farge. Tykt lyst skum. Klar til lett tåket.
    Smak: Moderat karamellsmak og sødme. Svak til middels ristet malt i avsluttningen som gjør at ølet virker tørt. Kan ha svak karakter av engelske humletyper. Lav til middels humlebitterhet.
    Kropp: Lett til middels kropp. Lav til middels karbonering.
    Eksempler: O’hara’s Irish red, Murphy’s Irish red, Kilkenny



    4I: Sort IPA
    En amerikansk IPA som er mørk brun eller sort, men som har lite karakter av mørk malt i både aroma og smak.
    OG: 1.056-1.075
    FG: 1.010-1.018
    vol.% 5,5-7,7
    IBU: 40-60+
    EBC: 60+

    Aroma: Svak maltaroma med svak til fraværende karakter av brentmalt. Middels til kraftig humlearoma som kan ha karakter av sitrus, blomster, harpiks/furunål, fersken eller tropiske frukter. Humlen skal dominere eventuelle fruktestere. Ingen diacetyl.
    Farge/Utseende: Mørk brun til sort. Kremfarget til lyst brunt varig skum. Klar til lett tåket.
    Smak: Svak karamell og brentmalt. Meget tørr til lett sølt. Middels til kraftig humlesmak og bitterhet.
    Kropp: Medium kropp, middels karbonering
    Eksempler: 7 fjell Svartediket



    4J: Amerikansk amber
    Et velhumlet men samtidig maltrikt øl med tydlig karakter av karamellmalt.
    OG: 1.045-1.065
    FG: 1.010-1.018
    vol.% 4,5-6,5
    IBU: 30-60
    EBC: 20-35

    Aroma: Middels maltaroma med karakter av karamell. Middels til kraftig humlearoma som kan ha karakter av sitrus, blomster, harpiks/furunål, fersken eller tropiske frukter. Humlen skal dominere eventuelle fruktestere. Ingen diacetyl.
    Farge/Utseende: Kobberrør til brunrød. Kremfarget til lyst brunt varig skum. Klar til lett tåkete.
    Smak: Middels søt maltsmak som følges av karamellmalt. Middels til sterk humlesmak og -bitterhet.
    Kropp: Medium til fyldig kropp. Middels karbonering
    Eksempler: Meantime Yakima Red (litt svak på 4,1 vol%), Ægir Ralla amber, Lervik Hoppy Joe, Brew Dog 5 am saint, North Coast Red Seal ale
     
    VonRabben, Brynsj og Audun F liker dette.
  2. Per Øyvind Arnesen

    Per Øyvind Arnesen
    Expand Collapse
    NM-arrangør

    Bosted:
    Krokkleiva
    Det har sneket seg inn to feil i nummereringen av typene.

    Den korrekte benevnelsen er:
    1F: Norsk Pilsner butikk-klasse
    4H: Irsk rød
    4I: Amerikansk amber
    6D: Sort IPA
     
  3. Håkon

    Håkon
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Kongsberg
    Bra med noen nye typer å bryne seg på, men jeg stusset litt over 4H som domineres av ristet malt. Ikke det at jeg drikker så altfor mye red ale, men f.eks Kilkenny har vell mer en antydning til ristet malt og den domineres iaf ikke av det?!?!

    "Aroma: Domineres av ristet malt med noe kramellkarakter. Svak til fraværende fruktighet. Fraværende til svak duft av egelske humletyper. Fraværende til svak diacetyl" på 4H
     
  4. Petter F

    Petter F
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Oslo
    Ingen ny klasse som dekker Belgian Speciality/Farmhouse e.l. altså? Med dette mener jeg øl hvor Brettanomyces typisk er med, à la Orval, Fantôme, Hesjeøl. Jeg savner en slik klasse!
     
  5. Bjarte H

    Bjarte H
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Stavanger
    Tror ikke Norsk pils brygges etter renhetsloven. De tilsetter vel CO2, kanskje noen enzymer, kanskje litt gjærnæring (som ikke er servomyces) osv.?
     
  6. Gahr

    Gahr
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Og i en del tilfeller også antioksidanter.
     
  7. Bjarte H

    Bjarte H
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Stavanger
    Kanskje greit å ta bort "brygges etter renhetsloven" i typedefinisjonene da.
     
  8. gustavf

    gustavf
    Expand Collapse
    Sentralstyre

    Det kommer litt an på hvilken tolkning av renhetsloven du legger til grunn. De norske bryggeriene har aldri vært bundet av vesttyske biersteuergesetz fra 1952, som kanskje er den strengeste varianten av renhetsloven som har vært formalisert, men har vært regulert av ølloven fra 1912. Den var også basert på renhetsloven, men tillot i litt større grad justeringer og tilsetninger.
     
  9. Bjarte H

    Bjarte H
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Stavanger
    Regner med at de fleste forbinder Renhetsloven med: vann, malt, humle og gjær. Hvorfor ikke bare skrive "brygget med maltet korn (eller bygg, om man vil) som eneste forgjærbare ingrediens", "brygget på 100% byggmalt" ... eller noe i den duren heller?
     
  10. gustavf

    gustavf
    Expand Collapse
    Sentralstyre

    Jeg tror, for å være ærlig, at de fleste tenker på renhetsloven som akkurat det du sier, men at det ikke legger begrensninger i vannjustering, kunstig karbonering osv. Det er slik renhetsloven har vært tolket i Norge i rundt 100 år. At tyskerne i perioder har hatt en annen tolkning, endrer ikke på det.

    Når vi nå har offentliggjort denne regelendringa for NM 2015, er det uansett lite aktuelt å gjøre oppdateringer før NM 2015 er overstått. Det er viktig å ha størst mulig forutsigbarhet for deltagerne, og jeg er sterkt i tvil om en dommer vil kunne smake forskjell på «brygget etter renhetsloven», selv i en tysk tolkning, og «brygget med 100% byggmalt».
     
  11. Bjarte H

    Bjarte H
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Stavanger
    Det er bedre å være mer presis og droppe antagelser om hva folk kommer til å tro når de leser det. "Brygget på 100% maltet bygg" er vanskelig å tolke feil. Når jeg leser "brygget etter renhetsloven" om norsk pils tenker jeg automatisk "det er jo helt feil".

    Når endringene utføres, hva folk smaker osv. skal jeg ikke blande meg opp i.
     
    Bernts liker dette.
  12. gustavf

    gustavf
    Expand Collapse
    Sentralstyre

    Jeg er enig i at «renhetsloven» er et begrep som er litt uklart, men jeg synes det er litt vel bastant å kalle det «helt feil» å bruke ølloven som utgangspunkt for hva den betyr i norsk øltradisjon.

    Det kommer sikkert et større arbeid om ikke lenge for å oppdatere hele lista over typedefinisjoner, så det er fint med folk som har engasjement rundt dem. Jeg var med forrige gang, og det er en morsom jobb, men ganske vanskelig. Det er mange øltyper som skal beskrives med begrep som åpner for minst mulig tolkningsrom, er riktig og forståelige, samtidig som det er konsistent gjennom hele dokumentet. Vi baserte oss på en oversettelse av danskenes definisjoner ved siste revidering, og selv det ble en omfattende jobb.
     
    AndersGrom liker dette.
  13. Erlendso

    Erlendso
    Expand Collapse
    Dommer

    Bosted:
    Trondheim
    1F: Norsk Pilsner butikk-klasse

    En FG på 1.010 er relativt høyt...
    Vil ikke FG her som regel komme litt lenger ned enn 1.010 på butikkpils? For eksempel Dahls pilsen: Der er vel OG 1.043 og FG rundt 1.007? Tør nesten ikke spørre om hva OG og FG på Bare Øl er...

    Og hva med IBU? Noen havner vel godt under 20 IBU?

    (Flisespikkeri, jeg vet, men av stor verdi for de som måtte ønske å kopiere butikkpils)
     

Del denne siden