1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Vannjustering - American Pale Ale

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av Knut A. Ausland, 12 Jan 2018.

  1. Knut A. Ausland

    Knut A. Ausland
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Hei,

    Har tenkt å brygge en American Pale Ale i morgen og vurderer å forsøke noen vannjusteringer.

    Jeg har forsøkt å tilegne meg kunnskap på dette men går i surr med kjemiske formler og navn på produktene.

    Jeg har tilgjengelig følgende :
    Kalsiumklorid flak
    Kalsium sulfat
    Natron bikarbonat

    Bor i Arendal, men vi benytter Rorevannet i fra Grimstad.

    Kan jeg bare droppe disse tilsetningene eller kan jeg med fordel benytte noen av disse ?
     
  2. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Exile Aj liker dette.
  3. Knut A. Ausland

    Knut A. Ausland
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Joda, men jeg har ikke Kalsium sulfitt ( CaSo3).
    Kun de som jeg nevnte over.
    Vil det skape ubalanse å kun benytte Kalisum sulfat (CaSo4) ?
     
  4. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Det vil i alle fall bli annerledes, hvor mye og hva er det andre enn meg som er mye mer kvalifisert til å svare på. Jeg ville skaffet.
     
  5. Terje J

    Terje J
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Tromsø
    Calsium sulfitt? tror du mener Calsium karbonat (CaCO3/kalk) som har dårlig løselighet i vann og begrenset effekt, så mange har droppet å bruke det. For øvrig så bør du vurdere å skaffe deg et pH meter dersom du ønsker å forbedre øllet med bruk av salter. De generelle anvisningene kan i noen tilfeller bli direkte feile spesielt for øltyper hvor det brukes karbonat for å øke ph i mesken.
     
    1Morten liker dette.
  6. 1Morten

    1Morten
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Bergen
    Den sulfitten gikk meg faktisk hus forbi
     
  7. Knut A. Ausland

    Knut A. Ausland
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Ifølge tabellen til Gahr så skal jeg benytte 3g CaSo4 og
    1g CaSo3 pr. 10 liter vann på min amerikanske pale ale.

    Jeg har Kalsiumsulfat men mangler altså Kalsium karbonat.

    Bør jeg tilsette de 3g CaSo4 pr. 10 liter vann selv om jeg mangler 1g CaSo3 ?
    Eller vil det forårsake ubalanse ?
     
  8. Olhund

    Olhund
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Det høres altfor mye ut. Vet du hva utgangspunktet ditt er?

    Kjører gjennom to aktive kullfiltere for å redusere mineralmengden til ca, 30

    Tilsetter 300 gr. Aciduated malt for å senke ph
    1 gr. Calsium sulphite caso4
    1 gr. Calsium chloride
    1 gr. Magnesium

    For en balansert pale
     
  9. Terje J

    Terje J
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Tromsø
    Jeg ville i utgangspunket justert til ca 50-100ppm på Ca og 1:2 forhold mellom CaCl og CaSO4, og meske pH på 5,3...sannsynligvis ikke noe karbonat, da det vil være lite mørk malt i en pale ale som vil senke ph av betydning...For å få ned pH tilstrekkelig må du kanskje benytte acidulated eller fosforsyre/lactol
    Tips; prøv EZ water caluculator
    Og igjen; vi snakker CaCO3 ikke CaSO3 :)
     
  10. Olhund

    Olhund
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Hvorfor vil man heve ph? I en pale så må man senke ph, ikke øke så caco3 er ikke å anbefale
     

Del denne siden