Dette er vel ikke akkurat et nybegynnerspørsmål per se, men et mer generelt spørsmål. Jeg har nå nærmere 2000 liter under beltet som brygger. Ca 120 liter lagde jeg før jeg begynte å justere vannet. I den spede begynnelse justerte jeg vannet med CaSO4, CaCl, CaCO3 og NaHCO3 og regnet ut nødvendige mengder fra Vannjusteringskalkulatoren på Bryggekalkulator.no - http://www.bryggekalkulator.no/Calculator/Water
I fjor vår startet jeg med å bruke Brewers Friend kalkulatoren og leste meg opp på vannjustering fra bryggebibelen How to Brew av Palmer, uten at jeg følte det ble så mye klarere. Jeg startet i fjor sommer et abonnement hos Brewfather og er strålende fornøyd med bryggeplanleggeren.
MEN, jeg føler sterkt at mine IPAer er blitt langt dårligere og svakere i kvalitet etter byttet bort fra bryggekalkulatoren til Brewfather/Brewers Friend. Bryggekalkulatoren er kjempeunøyaktig i utgangspunktet og tar utgangspunkt i at det er små forskjeller mellom vann i Norge(dette vet vi ikke er helt korrekt, da det kan skille ganske mye på ulike mineraler). I tillegg finnes ikke alle ølstiler representert i utvalget hos Bryggekalkulatoren.
Men jeg føler forskjellen likevel er ganske enorm. Humlearomaen ble veldig mye sterkere før med Bryggekalkulatoren. Jeg husker en enorm forbedring i ølets aroma og smak da jeg gikk fra 0 vannjustering til vannjustering via bryggekalkulatoren, og en heller "negativ" effekt etter å ha gått over til Brewfather.
For å gi et eksempel:
American Amber 23 liter OG: 1.057 FG: 1.011 SRM: 16.5 IBU: 46
Vannjusteringskalkulatoren ønsker følgende:
CaSO4: 8,1g CaCO3: 3,8g i mesk
CaSO4 7,4g i skyllevann, alle andre verdier i 0(CaCl osv.)
Dette vil gi følgende verdier i mitt vann(i følge Brewfather, hvor jeg satte inn anbefalingen fra vannjustering til min vannprofil).:
Ca: 153 Cl: 14 Mg: 1 Na: 5 So4: 252 HCO3: 114
Brewfather oppgir følgende anbefaling(Auto)
CaSO4: 3,1g CaCl: 2,4g CaCO3: 1,6g NahCO3: 1,8g
Dette gir følgende verdier:
Ca: 105 Cl: 75 Mg: 1 Na: 17 So4: 105 HCO3: 80.
Den eksakt samme oppskriften brygget jeg i fjor med Brewfathers forslag og den kom ut mye mer "bland" og kjedelig enn versjonen hvor Vannjustering stod for utregningen. Jeg ser jo at de (skyhøye) Sulfidnivåene i vannjusteringskalkulatorens estimat vil gi en mye mer fresh humlesmak, men jevnt over fungerte balansen mye bedre. Jeg har dessverre aldri brygget dem side-by-side men etter 3-4 NEIPAer og humlerike IPAer som har manglet det ordentlige punchen så begynner jeg å lene mot å legge meg høyt på sulfid og lavere på klorid, selv på Neipaer. Vanligvis ønsker man jo ved brygging av NEIPA og ligge i en 2:1 balanse mellom Klorid/Sulfid, men med så mange NEIPAer med godt humlenivå som like frem smaker lite så begynner man jo å lure..
Hva bruker du for å justere vannet og hvilken profil ligger du på når du f.eks. brygger Neipa og humlerike Ipaer?
I fjor vår startet jeg med å bruke Brewers Friend kalkulatoren og leste meg opp på vannjustering fra bryggebibelen How to Brew av Palmer, uten at jeg følte det ble så mye klarere. Jeg startet i fjor sommer et abonnement hos Brewfather og er strålende fornøyd med bryggeplanleggeren.
MEN, jeg føler sterkt at mine IPAer er blitt langt dårligere og svakere i kvalitet etter byttet bort fra bryggekalkulatoren til Brewfather/Brewers Friend. Bryggekalkulatoren er kjempeunøyaktig i utgangspunktet og tar utgangspunkt i at det er små forskjeller mellom vann i Norge(dette vet vi ikke er helt korrekt, da det kan skille ganske mye på ulike mineraler). I tillegg finnes ikke alle ølstiler representert i utvalget hos Bryggekalkulatoren.
Men jeg føler forskjellen likevel er ganske enorm. Humlearomaen ble veldig mye sterkere før med Bryggekalkulatoren. Jeg husker en enorm forbedring i ølets aroma og smak da jeg gikk fra 0 vannjustering til vannjustering via bryggekalkulatoren, og en heller "negativ" effekt etter å ha gått over til Brewfather.
For å gi et eksempel:
American Amber 23 liter OG: 1.057 FG: 1.011 SRM: 16.5 IBU: 46
Vannjusteringskalkulatoren ønsker følgende:
CaSO4: 8,1g CaCO3: 3,8g i mesk
CaSO4 7,4g i skyllevann, alle andre verdier i 0(CaCl osv.)
Dette vil gi følgende verdier i mitt vann(i følge Brewfather, hvor jeg satte inn anbefalingen fra vannjustering til min vannprofil).:
Ca: 153 Cl: 14 Mg: 1 Na: 5 So4: 252 HCO3: 114
Brewfather oppgir følgende anbefaling(Auto)
CaSO4: 3,1g CaCl: 2,4g CaCO3: 1,6g NahCO3: 1,8g
Dette gir følgende verdier:
Ca: 105 Cl: 75 Mg: 1 Na: 17 So4: 105 HCO3: 80.
Den eksakt samme oppskriften brygget jeg i fjor med Brewfathers forslag og den kom ut mye mer "bland" og kjedelig enn versjonen hvor Vannjustering stod for utregningen. Jeg ser jo at de (skyhøye) Sulfidnivåene i vannjusteringskalkulatorens estimat vil gi en mye mer fresh humlesmak, men jevnt over fungerte balansen mye bedre. Jeg har dessverre aldri brygget dem side-by-side men etter 3-4 NEIPAer og humlerike IPAer som har manglet det ordentlige punchen så begynner jeg å lene mot å legge meg høyt på sulfid og lavere på klorid, selv på Neipaer. Vanligvis ønsker man jo ved brygging av NEIPA og ligge i en 2:1 balanse mellom Klorid/Sulfid, men med så mange NEIPAer med godt humlenivå som like frem smaker lite så begynner man jo å lure..
Hva bruker du for å justere vannet og hvilken profil ligger du på når du f.eks. brygger Neipa og humlerike Ipaer?