1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
  2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
    Fjern notisen

Vannmengde til mesk i BB60

En tråd i 'Beer Brew' startet av Serigst, 31 Aug 2015.

  1. Serigst

    Serigst
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Bryne
    Hvor mye vann bør jeg bruke til mesking ved 15,5kg malt?

    14,0kg Maris Otter
    1,5kg Crystal 45

    Min tommelfingeregel er at jeg ganger den totale maltmengden med 2,8, men jeg lurer på om det er en mer nøyaktige måter å beregne dette på. Ved denne formelen blir det 43,5l

    Tanken er å meske dette på 66 grader i 65 minutter, før jeg tar en utmesk på mellom 75-78 grader i 5-10 minutter.
     
    #1 Serigst, 31 Aug 2015
    Sist redigert: 31 Aug 2015
  2. Heronimus

    Heronimus
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Tror det blir trangt m 15,5 kg malt og 43.5 kg/liter vann, da malt tar opp mer plass enn vann pr kg.
     
  3. Serigst

    Serigst
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Bryne
  4. Panerai

    Panerai
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Jeg bruker 5l + (2*antall kg malt)
    I ditt tilfelle blir det da 36l
     
  5. Stian S.

    Stian S.
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Stavanger
    Jeg bruker 4,3+2,6xmaltmengde. Har brukt denne på 14kg malt tidligere, og mener jeg hadde hatt plass til noen kilo til.
     
  6. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    Det funker fint, det der. Begrensningen ligger gjerne på kokekapasiteten. BB60 tar nemlig ikke 60 liter. Merkingen er feil. Fyller du opp til maxmerket, har du 54 liter, men du kan, hvis du passer godt på, fylle i litt mer. Jeg mener jeg har håndtert 58 liter, men det er det absolutte maksimum.
     
  7. RuLu

    RuLu
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Tiller
    Så mye starter vi koken med...
     
  8. RuLu

    RuLu
    Expand Collapse
    Norbrygg-medlem

    Bosted:
    Tiller
  9. Finn Berger

    Finn Berger
    Expand Collapse
    Moderator

    :D - jeg tror dere slår meg med et par desiliter!
     
    RuLu liker dette.
  10. Per Inge

    Per Inge
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Grimstad
    Det med vannmengde i mesken er et interessant tema. Som dere vet anbefaler vi 2 liter pr kilo malt + 5 liter, siden det er det det er plass til under silbunnen.
    Hvis en bruker mer vann enn dette pr kg malt så får en vanligvis mindre dextriner, altså mindre restsødme etter gjæring. Samtidig får en også vanligvis litt bedre utbytte med mer vann.
    Selv så liker jeg mye restsødme, spesielt om jeg har laget humlesterke øl. Men ønsker du mindre sødme, som f.eks i en pils, så kan enda mer vann i mesken være lurt.
     
    Øleks, Strupneset og Stian S. liker dette.
  11. AndiZ

    AndiZ
    Expand Collapse
    Registrert bruker

    Bosted:
    Mo i Rana
    Når jeg brygger, bruker jeg å starte med 46L vann hver eneste gang, skyller så med 1L/kg malt. Dette er pga. forutsigbarhet til sluttvolum i gjæringskarene. Hva er eventuelle ulempene med dette?
     

Del denne siden