1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Wb-06

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av -Tormod-, 17 Mai 2019.

 1. -Tormod-

  -Tormod-
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Tenkte kanskje å snurre i vei en hvete-øl i morra, og i den forbindelse bruke wb-06. Denne er jo medlem i den berømte diastaticus-klanen. Er det med normale rengjøringsrutiner noe skummelt å bruke de vanlige gjæringskarene med denne gjæren eller må jeg blåse støvet av noen gamle bøtter? De gamle bøttene har ikke kran og jeg kunne tenkt meg å slippe å stikke om ifm flasking/fating. @Finn Berger du hadde en tråd om denne gjærtypen for en stund tilbake.
   
 2. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Det er jo etter hvert en del gjærtyper - de fleste er belgiske - som har kommet ut av skapet og har erklært seg som diastaticus'er. Jeg har satt av ei bøtte til disse. (Men så lager jeg så sjelden belgisk øl at den nesten aldri brukes:confused:.)

  Hvis du har tatt de gamle bøttene ut av bruk bare fordi de ikke har kran, og ikke fordi de var blitt slitt, er løsningen enkel: Lag hull i en dem til kran. Du trenger ikke spesialverktøy til det; du kan bruke en Stanley-kniv eller lignende. Når jeg har fått det til, kan alle:p!

  Men om det er denne ene gangen du skal bruke denne gjæren, og du har bøtter du veit ikke er slitt og ripete, så tror jeg risikoen er liten, så lenge du bare er veldig nøye med å gjøre dem reine med en gang. Du får bare vurdere risikoen opp mot arbeidet med å lage høl i ei gammal bøtte;).
   
 3. -Tormod-

  -Tormod-
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Joda, har hullsag og kran liggende til og med :) men det ble aldri montert etter å ha lest flere innlegg med utette kraner og øl utover gulvet. Kjøpte derfor 30l speidelkar med kran da disse virket mer solide enn de tynne "vanlige" bøttene jeg brukte.

  Men såklart, det er vel en del vanlige bøtter med ettermontert kran som har vært tette i år etter år også. Så frykten for 25l øl utover kjellergulvet er nok kanskje litt irrasjonell. Bryggingen i dag ble uansett utsatt så kanskje jeg heller skal lage meg ei diastaticus-bøtte.
   
 4. Finn Berger

  Finn Berger
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Utette kraner er et resultat av at folk - inkludert meg sjøl - har dratt til krana for hardt i angst for å få lekkasje. Dermed drar de i stykker det litt tynne godset i gjengepartiet. Angsten kan ha oppstått fordi man gjerne vil få en liten lekkasje om man monterer pakningen på innsida av karet - hvilket du altså ikke skal.

  Kranene kan nok utsettes for materialtretthet, så det er greit å sjekke dem før montering. Men om man bare kjenner til problemet, er kranene helt trygge å bruke. Jeg har ikke hatt noen lekkasje siden jeg blei klar over hva jeg måtte passe på.

  Speidelkarene er vel noe mindre utsatt for riping, så det er et argument for dem. Men de er vanskeligere å topphøste fra. Så jeg har holdt meg til den billigste løsningen. Funker greit.
   
  -Tormod- liker dette.

Del denne siden