White IPA?

Finn Berger

Moderator
Bumper en eldre tråd her.

Jeg sitter å pønsker ut en oppskrift på en White IPA. Men vurderer faktisk å bruke US-05 gjær istede for en typisk wit gjær. Blir det som å banne i kirka?

Planlegger å bruke:
22% pale ale malt
33% hvete malt
17% flaket hvete
28% pilsner malt.

Kan jeg fortsatt kalle dette en white ipa?

Nei. Som @KriHart sier, så vil du mangle det smaksbidraget som gjæren gir, og dermed blir det ganske enkelt en IPA eller APA.

I det hele tatt: Gjæren er helt avgjørende for hvilken øltype du får. Liker du en bestemt øltype, er det bare å legge opp til en skikkelig nedtur å prøve å brygge den uten den rette gjæren.
 
Jeg har brukt Mangrove Jack's belgian wit m21, med godt resultat ved et par tilfeller. Har brukt den i white apa/ipa..
 

john petter

Fylkesstyre
Her er min White Ipa. En kakfoni av deilige smaker, Here it goes:

"Heisenberg"
OG: 65
IBU: 80
EBC: 9
FG: 10
Til 32 liter kok.

3,85 kg pilsnemalt
3,85 kg hvete
0,65 hveteflak
800 gr DME

60 min: 14 gram Cascade (7,1 % alfa), 14 gr Centennnial (10,2 % alfa), 14 gr Citra (13% alfa)
15 min: 19 gr X 3 (altså de tre humlene)
5 min: 14 gr X3
5 min: 40 gr appelsinskall, 27 gr korianderfrø
Tørrhumle: 20 gr X3

Gjær: wlp400

Mesk: 65 grader, 60 min. Kok 90 min.
Hei,
jeg lurer på hvorfor det er 800 gr DME i denne oppskriften?
Kan man ikke legge inn mer pilsnermalt?
Fint om noen kunne opplyse en enkel sjel... ;-)
 
Kanskje jeg kan friste med Kinns Skoddehav:

50%Pilsner Malt; Weyermann - added during mash
45 % Pale Wheat Malt; Weyermann - added during mash
5 % Oat Malt; Thomas Fawcett - added during mash
0,7 gr/l Cascade (8,5%) - added during boil, boiled 30 m
0,7 gr/l CitraTM (10%) - added during boil, boiled 30 m
0,9 gr/ Cascade (8,5%) - added during boil, boiled 15 m
0,9 gr/l CitraTM (10%) - added during boil, boiled 15 m
0,9 gr/l Cascade (8,5%) - added during boil 0 min
0,9 gr/l CitraTM (10%) - added during boil 0 min
0,9 gr/l Cascade (8,5%) - added dry to secondary fermenter
0,9 gr/l CitraTM (10%) - added dry to secondary fermenter
WYeast 3787 Trappist
66 C meisking
90 min koking, 88% effektivitet, 15,2 P til 3,2 P, 50 IBU. Gjæring ved 20 grader C.

Prøvde og gjøre denne om til 22 liters batch.

Er jeg helt på tur eller kan dette stemme greit for ca % på 6,5


3,2kg pilsner malt
2,8 Pale hvete malt
0,3 Oat malt

og ca 15 gram humle på 30min, 20gram humle (Av hver type) på 15,0 og tørrhumling?
 

Finn Berger

Moderator
Prøvde og gjøre denne om til 22 liters batch.

Er jeg helt på tur eller kan dette stemme greit for ca % på 6,5


3,2kg pilsner malt
2,8 Pale hvete malt
0,3 Oat malt

og ca 15 gram humle på 30min, 20gram humle (Av hver type) på 15,0 og tørrhumling?

Om du har sånn noenlunde peiling på meskeeffektiviteten din, kan du bruke denne kalkulatoren: https://www.brewersfriend.com/allgrain-ogfg/

Ellers er skalering opp og ned av oppskrifter en grei sak når det bare er snakk om volum. Du øker eller minker mengden av alle ingrediensene med samme prosent som volumet økes eller minskes med. Men her hadde du jo bare prosentene å holde deg til.

Her er min til 24 liter, beregnet ut fra 80% meskeeffektivitet. Og det blir ikke dårligere med havregryn enn med havremalt. Jeg sitter akkurat og drikker en av de siste flaskene. Fryktelig godt:).

Malt
3.4 kg pilsnermalt
3,0 kg hvetemalt
0,4 kg havregryn
Humle
20 gr Cascade @ 30
20 gr Citra @ 30
25gr Cascade @ 15
25 gr Citra @ 15
25gr Cascade @ 0
25 gr Citra @ 0
25gr Cascade tørrhume
25 gr Citra tørrhumle
Gjær
WLP530
 
Sist redigert:
Se der ja, tror jaggu jeg må prøve denne.

Vanlige havregryn fra butikken, som Bjørns eller Axa? Og disse skal hele oppi?
 

Finn Berger

Moderator
Se der ja, tror jaggu jeg må prøve denne.

Vanlige havregryn fra butikken, som Bjørns eller Axa? Og disse skal hele oppi?

Det er et fryktelig godt øl, ja. Og jeg bruker Bjørns lettkokte havregryn (som produseres av AXA ved Moss mølle). Du bare heller dem oppi mesken ved starten. (Jeg kjører dem gjennom mølla, men det er ikke nødvendig. Har neppe noen betydning.) Men jeg tror det er viktig at du bruker de lettkokte.
 

Ekornskurken

Norbrygg-medlem
De små havregrynene fra bjørns, ikke de store! Det har jeg lært.
Så kan du jo ha noen til frokost også, med nøtter, bær, melk og honning. Frokost for vinnere!
 
Topp