1. Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies). Ved å fortsette å bruke dette nettstedet, samtykker du til vår bruk av informasjonskapsler. Lær mer.
 2. Hei der Gjest, bli medlem ved å gå til medlemsregistreringen
  Fjern notisen

Wit med hodebry

En tråd i 'Generelt og nybegynnerspørsmål' startet av jonarv, 12 Apr 2015.

 1. jonarv

  jonarv
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  For tre uker siden brygget jeg to batcher med belgisk wit. Batch 1 fikk en OG på 1.050 og batch 2 fikk OG 1.040. I oppskrifta sto det OG 1.046, så fra et nybegynnerperspektiv så var jeg i utgangspunktet greit fornøyd med begge batchene. Nå på dag 21 ute i gjæringen målte jeg FG... Batch 1 hadde da gått fra OG 1.050 til FG 1.018. Batch 2 gikk fra OG 1.040 til FG 1.030(!).Hva i svarte har gått galt med batch 2?? Skal jeg bare hive denne batchet i sluket? Smakte på begge batchene og de var fortreffelig i smak.

  Friskt fra minnet så husker jeg at mesketemperaturen var så høy som 70 grader i over 30 minutter på batch 2 før jeg fikk ned tempen noen grader. Ellers har jeg ingen god forklaring på problemet.
   
  #1 jonarv, 12 Apr 2015
  Sist redigert: 12 Apr 2015
 2. Forvirret

  Forvirret
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Bømlo
  Den smaker jo godt så hvorfor vil du kaste den? Et godt lettøl er ikke å forakte.
  Men bryr du deg ikke om lettøl og alternativet er å tømme ut så kan du gjøre et forsøk med å tilsette Belle Saison.
  Blir vel ikke typeriktig, men godt og høyere ABV kan bli resultatet. Antar du har forsøkt å løfte gjæringstemperaturen samt få gjæren opp igjen.
  Mesking på 70C kan være noe av forklaringen. Selv har jeg mesket på 71C i håp om å få lav utgjæring men lykkes ikke så godt som du.
  Hvilken gjær brukte du?
   
 3. Easybrew

  Easybrew
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Hvis ølet smaker godt så har du jo en god og lett sommerdrikk som en kan drikke mye av uten at en blir skikkelig full. Godt til gressklipper øl eller til grillmaten på en varm sommerkveld midt i uka.

  Laget selv en pils hvor jeg bommet og havnet på rett under 4%, denne var nydelig frisk og god. Ville ikke styre med å starte med mer gjæring som i verste fall ville ødelegge den gode smaken.

  Så dette havnet på et fat. Og det blir en del av læringen med øl bryggingen. Greit med logg så en får sammenligne med neste batch for å se hva en har gjort galt.

  I tillegg så har du helt sikkert noen i slekta, svigerfar eller andre som ikke sier nei til godt øl med lav alkohol innhold, hvis du er opptatt av å kun ha alkoholsterke øl på lageret :) Men ikke gi det til dodraugen hvis ølet er godt iallefall..

  Easybrew
   
 4. øyvindg

  øyvindg
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Sola
  Jeg har også en wit stående med samme problem, har ikke vært i tvil om at den skal beholdes. En litt alkohol svak wit i sommervarmen blir bra.
  Men har et spørsmål som da også er relevant for deg er, hva med karbonering ? Vil høy FG påvirke CO2 utviklingen i ølet, normalt bruker jeg 8 gr. pr. liter i wit. Noen som har en erfaring, eller en måte å justere sukkermengde i forhold til FG ?
   
 5. Tom Nordstrand

  Tom Nordstrand
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Hvis det ikke er mer gjærbare sukkerarter i ølet, vil det ikke påvirke. Da er det tilsatt sukker som gir deg kullsyre i ølet. Det er når ølet ikke er ut gjæret, det er et problem.

  Edit:
  Dog blir det nok litt mindre co2 i utgangspunktet, da det vil være litt mindre etter flasking. Hvor signifikant dette er, tviler jeg på. Kanskje økt litt på sukkermengden, hvis du ikke tvangskarbonerer. 0.5 g pr liter?

  Legger ved en tabell som jeg hadde, husker ikke hvor jeg fant den.
   

  Vedlagte filer:

  #5 Tom Nordstrand, 12 Apr 2015
  Sist redigert: 12 Apr 2015
  øyvindg liker dette.
 6. Miguel

  Miguel
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Hamar
  Ville ikke tatt hensyn til co2 i ølet etter gjæring med mindre du dypper en flaske i gjæringskaret, tilsetter sukker og korker.

  Masse co2 går tapt idet man flasker.
   
 7. jonarv

  jonarv
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Brukte safbrew t-58. Dryssa en pose i hvert gjeringskar. Dere har i alle fall overbevist meg om at alt ølet skal spares :)

  En annen ting som ikke var helt etter boka var at maltet rakk å ligge 3 uker mellom knusing og brygging. Rart at batch 1 ble såpass bra hvis problemet lå her.

  Men folkens... hva gjør jeg? Har ikke rørt i gjæringskarene eller gjort noe annet fiksfaks etter bryggedagen. I dag målte jeg 1.016 i batch 1 og fortsatt 1.030 i batch 2.
   
 8. jurn

  jurn
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Kongsberg
  Er det noe som tilsier at du ikke kan tilsette ny gjær? Om det er bare ugjærbare sukkerarter igjen så ser du jo det på SGen, og da er det vel ikke annet igjen å gjøre enn å flaske. Du får ihvertfall eliminert gjæren som feilkilde.....
   
 9. Roars

  Roars
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Er FG målt med refraktometer?
   
 10. øyvindg

  øyvindg
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Sola
 11. øyvindg

  øyvindg
  Expand Collapse
  Norbrygg-medlem

  Bosted:
  Sola
  Jeg har brukt 2 pakker rehydrert s-33 gjær så det blir gjerne ikke helt likt, men startet gjæringen på 18,5 grader økte jevnt til 20,3 på 2 dager under stormgjæringen.
  Etter 7 dager var SG på 1028 , økte da til 21,4 grader over et par dager uten at det skjedde noe særlig endring, stoppet stabilt på 1025.
  Så satte jeg tempen opp til 21,7 på den 15 dagen og da STARTET gjæring igjen.
  Jeg gjorde ingen andre endringer enn å øke temp... Økte videre opp til 22 grader, som er angitt som maks for S-33.
  Etter 18 dager er SG på 1020 og det plopper ennå.
   
 12. jurn

  jurn
  Expand Collapse
  Registrert bruker

  Bosted:
  Kongsberg
  Bra du ikke flasket den da ;) Wit gjær er litt lunefull skjønner jeg.
   

Del denne siden