Ja, har tenkt på det. Skyllevannet taper varmen fort i en plastbøtte. Prøver isolert bøtte/gryte på neste batch. Takker for tips.Jeg skyller på samme måte som deg, men jeg gjør det i egen isolert gryte hvor jeg kan tilføre varme/holde stabil skylletemp hele tiden (legger posen oppi på noen grader høyere temp enn skylletemp, og den faller til ønsket temp). Tror fort temp. kan falle for deg når du bruker bøtte, og sukkerstoffene er vanskeligere å skylle ut.
Husk at i beersmith stiller du inn brygghuseffektivitet, ikke meskeutbytte.
Når jeg bruker biab, får jeg ganske mye bunnfall i gryten (mye partikler i vørteren), så det blir nokså stor forskjell på meskeutbytte og brygghuseffektivitet. Det er med andre ord godt mulig du har helt ok utbytte i mesken, selv om du har lav total effektivitet.
Hva er utbyttet av meskingen din?
(Dette ser du under fliken Mash i Beersmith)
Lager batcher med 32 liter kok. Mesker i ca 26 l. vann. Rører ca hvert kvarter eller oftere. Etter mesk heller jeg 11 liter skyllevann 78 grader i en bøtte og legger posen oppi. Drar den opp og ned og rører hist og her i posen i ca 25 min. Hiver alt i gryta og det blir da 32 liter.
I dagens batch hadde jeg stilt inn oppskriften i Beersmith på 68% effekt, og skulle da få OG på 50. Ble 43. Har ikke giddet å regne ut hva effekten ble. Ligger generelt 6-10 for lavt i OG.
Kan ikke anbefale noen spesiell bok/artikkel, men det virker som det er ett eller annet sted i oppsettet ekstraheringen hindres.
Hvor mye malt bruker du? Hva er strike-temperatur?
brygghuseffektivitet, ikke meskeutbytte - fanken i ankelen. Hva? Er ikke Effiency meskeeffekt? Har bare mobilversjonen her og kan ikke se fliken Mash.
Takker for utfyllende svar. Skal lese meg opp på dette. Så forresten på desktoppversjonen og prøvde å justere på meskeutbytte, men det virket som om den ikke kunne stilles manuelt. Det burde den da?Usikker på hvordan det er i mobilvarianten, men i desktopversjonen av Beersmith er det brygghuseffektiviteten i oppskriften du bestemmer selv.
Hvis du ønsker å beregne meskeutbyttet ditt manuelt, kan du benytte følgende formel:
P = U * (296*M1 + 268*M2)/V
der
P er antall SG-poeng i vørteren (eksempel: SG 1,045 gir 45 poeng)
U er utbyttet
M1 er antall kg basemalt
M2 er antall kg spesialmalt
V er volumet av ferdig vørter ut av mesken, altså total vannmengde minus det som absorberes i masken.
Eksempel:
Du har brygget med 5 kg pale-malt (M1=5) og 0,5 kg spesialmalt (M2=0,5). Etter meskingen sitter du igjen med 30 L væske (V=30), med SG på 1,040 (P=40).
Stokker om på formelen for å beregne utbyttet direkte:
U = P*V / (296*M1+268*M2)
Fyller inn eksempeltallene:
U = 40*30 / (296*5 + 268*0,5) = 1200 / (1480 + 134) = 1200 / 1614 = 0,74altså har du utbytte på 74% i dette eksempelet.
PS: Tallene for potensielt utbytte av basemalt og spesialmalt (hhv. 296 og 268) er hentet fra hukommelsen, og trenger ikke stemme, selv om jeg tror de er noenlunde riktige. De vil også variere mellom ulike malttyper. Tallene beskriver hvor mange SG-poeng du potensielt kan få av en kg malt i en liter vann.
Enig. Det er en av faktorene som gjør at jeg bruker BS mindre og mindre. Det er også noe underlig tilfredsstillende ved å gjøre beregningene selv. Det gir nyttig forståelse av prosessen og tallene du opererer med. For å påvirke estimert meskeutbytte i BS må du endre utstyrsprofil og/eller brygghuseffektivitet.Takker for utfyllende svar. Skal lese meg opp på dette. Så forresten på desktoppversjonen og prøvde å justere på meskeutbytte, men det virket som om den ikke kunne stilles manuelt. Det burde den da?