Cara vs. Crystal

Navneforvirringen kommer vel av at amerikanerne kaller det crystal, mens europeerne (engelskmennene først og fremst) kaller det cara(mel). Var en artikkel som omtalte historien bak dette i BYO for et par utgaver siden.
 
GustavF skrev:
To forskjellige navn på samme type produkt.

Du nekter å gi deg skjønner jeg.

Forskjellige navn bidrar til forvirringen men det er ikke den eneste forskjellen.

Kort versjon: Karamellmalt er en videre betegnelse enn krystallmalt og omfatter begge typene - krystallmalt er karamellmalt men karamellmalt er ikke nødvendigvis krystallmalt. Forskjellen ligger i fremstillingen av malten, hvor krystallmalt er reservert for karamellmalt som er produsert i en rister (roaster). Mens karamellmalt også kan være produsert i ovn (kiln).

Den praktiske forskjellen er at karamellmalt produsert i en rister, altså krystallmalt, vil ha 90%+ av kjernene bestående av sukker (fra karamellisering under risteprosessen). Mens vanlig karamellmalt som er produsert i ovn vil ha omkring 50% av kjernene bestående av stivelse. Det er mao. et poeng å bruke krystallmalt dersom man skal trekke malten, og ikke meske den. Og selvfølgelig vil det være smaksforskjeller ved såpass forskjellig produksjonsmåte.

Navnene brukes nok litt om hverandre blandt malteriene, så dersom man er ute etter en av typene - bit over et par korn og se på kjernen. Er den glassaktig er det nok en krystallmalt, hvis ikke er det en karamellmalt.

Kilde: Brew your own, november 2013, vol.19, NO.7
 
Jo, en ting til

Hvis jeg har rett i at Crystal er en type Cara malt,
så vil det vel si at f.eks Crystal 120 er det samme som Cara 120?

I så fall hva er da poenget med å bruke 100g Cara Crystal 120 og Cara Pils i en oppskrift
når man like gjerne kunne brukt 200g Cara 60/ lys Crystal malt 60?
 
EBC er ikke EBC. En blanding av Crystal 120 og Cara-pils vil smake annerledes enn kun Cara 60. Malt med samme EBC fra forskjellige malterier vil også smake forskjellig. EBC forteller oss bare noe om gjennomsnittsfargen. Hvordan de røster for å få fargen kan variere. Det kan også variere fra batch til batch. Hvis du ser en sekk Cara 120 med mye forskjell i fargen på de forskjellige kornene kan de ha hatt problemer med røstingen og blandet inn annet for å få en rett "gjennomsnitts EBC".
 
loebrygg skrev:
Jo, en ting til

Hvis jeg har rett i at Crystal er en type Cara malt,
så vil det vel si at f.eks Crystal 120 er det samme som Cara 120?

I så fall hva er da poenget med å bruke 100g Cara Crystal 120 og Cara Pils i en oppskrift
når man like gjerne kunne brukt 200g Cara 60/ lys Crystal malt 60?

Ikke nødvendigvis. Crystal (gitt at produsenten bruker betegnelsen krystallmalt om karamellmalt produsert i en rister) er ristet, mens karamellmalt kan være ristet eller produsert i ovn.

Carapils er ca. 4EBC, så å erstatte den med crystal 120EBC blir totalt forskjellig. glem det, leste feil.


Det Odland skriver er også noe man bør være klar over. Det er utrolig store forskjeller i gjennomsnittsfarge med samme EBC fra forskjellige malterier. I tillegg blander noen malterier forskjellige farger for å få et gitt gjennomsnitt, mens andre gjør så godt de kan for å produsere all malten til en gitt farge.
 
loebrygg skrev:
Men hvordan forholder det seg med Black malt vs. Chocolate malt?
Forrutsatt samme EBC?

Man lærer seg hvordan de smaker og bruker de deretter. Malting er en avansert prosess med sikkert minst like mange variabler som selve bryggingen.
 
Vel, får lese litt her
http://byo.com/american-amber-pale-ale/item/155-back-in-black-the-truth-about-black-patent-malt
 
7. september:

http://www.amazon.com/gp/aw/d/1938469127?cache=1569caf6d64dbc1a5f6d97b95531d259#ref=mp_s_a_1_2&qid=1393362724&sr=8-2
 
Tilbake
Topp