Hei,
Etter mange timer på dette geniale forum ble det endelig min tur til å spørre litt.
Idag var dagen for å prøve All Grain og BIAB første gangen. Siden det snart er jul så jeg for meg å teste Amber Christmas Gahr-ed fra Bryggselv.
Da jeg kun har en 25L kjele så jeg for meg at jeg mesket med mindre mengde vann, skylte gjennom BIAB-posen til ønsket kokevolum (selvfølgelig stadig mindre enn i oppskrift) for ved kokeslutt at fylle opp med kaldt vann til sluttvolum på 25L.
I terorien hørtes dette, for meg, fornuftigt ut.
Men etter kok stod jeg igjen med 15L +en god del humlerester og trub. Jeg tenkte da at 10L med kaldt vann hørtes voldsomt ut og hev derfor oppi 4L og målte OG til 1060. Da oppskriften sier OG:1.060-65 tenkte jeg at da får jeg heller stoppe med de 19L. Vørter ble kjølt ned og sat til gjæring. (Filtrerte fra humle og trub).
I ettertid kommer jeg da i tanke om at humleprofilen vel nå blir feil, og at juleølet blir en del mer bittert enn opprindelig tenkt?
Spørsmålet er da hva som hadde vært best å gjøre? Skulle jeg ha fyllt på mer vann eller gjorde jeg rett i å stoppe? Denne skal også tørrhumles om 7 dager. Bør jeg da redusere denne så det stemmer med 2g\L? Fikk også med to pakker US-05, men brukte da kun en etter sjekk på Mrmalthy.
Satser vel uansett på at det blir øl og har definitivt lært en god del av mitt første All-Grain\BIAB forsøk.
Vanskelig temperaturstyring på komfyr, dårlig skyllesystem, knust termometer, utålmodige unger, som ikke skjønner at ølbrygging tar tid, bare for å nevne noen.
Etter mange timer på dette geniale forum ble det endelig min tur til å spørre litt.
Idag var dagen for å prøve All Grain og BIAB første gangen. Siden det snart er jul så jeg for meg å teste Amber Christmas Gahr-ed fra Bryggselv.
Da jeg kun har en 25L kjele så jeg for meg at jeg mesket med mindre mengde vann, skylte gjennom BIAB-posen til ønsket kokevolum (selvfølgelig stadig mindre enn i oppskrift) for ved kokeslutt at fylle opp med kaldt vann til sluttvolum på 25L.
I terorien hørtes dette, for meg, fornuftigt ut.
Men etter kok stod jeg igjen med 15L +en god del humlerester og trub. Jeg tenkte da at 10L med kaldt vann hørtes voldsomt ut og hev derfor oppi 4L og målte OG til 1060. Da oppskriften sier OG:1.060-65 tenkte jeg at da får jeg heller stoppe med de 19L. Vørter ble kjølt ned og sat til gjæring. (Filtrerte fra humle og trub).
I ettertid kommer jeg da i tanke om at humleprofilen vel nå blir feil, og at juleølet blir en del mer bittert enn opprindelig tenkt?
Spørsmålet er da hva som hadde vært best å gjøre? Skulle jeg ha fyllt på mer vann eller gjorde jeg rett i å stoppe? Denne skal også tørrhumles om 7 dager. Bør jeg da redusere denne så det stemmer med 2g\L? Fikk også med to pakker US-05, men brukte da kun en etter sjekk på Mrmalthy.
Satser vel uansett på at det blir øl og har definitivt lært en god del av mitt første All-Grain\BIAB forsøk.
Vanskelig temperaturstyring på komfyr, dårlig skyllesystem, knust termometer, utålmodige unger, som ikke skjønner at ølbrygging tar tid, bare for å nevne noen.