Maltfargeforvirring - tanker om tvil og tro

Finn Berger

Moderator
Det er da pokker at verdens malterier ikke har kunnet bli enige om én måte å angi maltets farge på. Det finnes jo hjelp på nettet, som Glenrlies her på Norbrygg, eller som denne: https://www.brewtoad.com/tools/color-converter. Og bra er det, for da blir det stort sett ganske enkelt:).

Men så oppstår et konkret problem, og verden er ikke så enkel likevel: En oppskrift angir krystallmalt på 80L. Konverteren forteller meg at det er 212 EBC. Jeg har liggende Dark Crystal fra Thomas Fawcett, kjøpt på Bryggselv. Og Bryggselv angir dette: Dark Crystal 250-300 EBC / 125-150 Lovibond.

Her må noe være feil. EBC er ikke 2 x L. Men hva er riktig? Antagelig EBC-tallene, siden Th.F. er engelsk. For å forsikre meg om det, går jeg til produsentens hjemmeside, og finner en ny enhet: I.O.B. (Institute of Brewing), som ikke helt tilsvarer EBC. Dark Crystal skal ha 200-400 I.O.B, sier Th.F.. Dessuten er visst ikke I.O.B. egentlig en enhet, heller, finner jeg ut et annet sted, det er bare en annen måte å bergene EBC på (http://www.craftbrewing.org.uk/index.php/measuringmaltcolour). Men på TH.F.s side ser det ut som om det er en målenhet (http://www.fawcett-maltsters.co.uk/range.htm). Korsom er; I.O.B. gir en signifikant lavere verdi enn den vanlige EBC- beregningsmetoden.

Så nå vet jeg ikke helt hva jeg skal tro. Bortsett fra at jeg tror jeg vil bruke Dark Crystal i den brune ale'n jeg skal brygge i morgen, og kanskje litt mindre enn oppskriften beregner av Crystal 80L, for jeg tror at Dark Crystal er noe mørkere. Og så tror jeg at jeg kanskje kan kompensere med litt mer brun malt?
 
Jeg ville brukt samme mengde dark crystal, og så eventuelt kompensere til neste brygg om fargen ikke er slik du ønsker.

Maltfarge er ikke noe nøyaktig vitenskap, hverken i produksjon eller måling. Hvert korn i en batch med en gitt malttype har ikke samme farge, så fargen er et resultat av gjennomsnittet av flere korn. Man har ikke 100% kontroll over resultatet av røsteprosessen, det blir litt som med strikkegarn, man må ha garn fra samme batch om genseren skal ha lik farge over hele(visdomsord fra mormor).

Lovibond såvidt jeg husker er en måling på hvor mye man røster maltet, i motsetning til EBC og SRM som er en analyse av det faktiske produktet, måling av prosess versus produkt.

Med andre ord, rdwhahb, brygg ølet og juster etterpå!

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
 
Det er jo ikke fargen som er problemet - selv om det er kjekt å ha kontroll på den også - men smaken. Og siden jeg ikke har all verdens erfaring ennå, er jeg fremdeles nokså avhengig av disse tallene, føler jeg. Og så er det jo greit med gode råd:).
 
Tilbake
Topp