Bernts
Norbrygg-medlem
Etter møte i Stavanger bryggerlaug har jeg fått noen spørsmål om den pilsen jeg hadde med.
Den er langt fra den beste pilsen jeg har laget, men det som var greien med lageren var at jeg fikk noen innput fra Alexander_B om hvordan Lervig gjærte sine pils, og fikk da et innfall om å prøve selv.
For at dette skal funke må du ha nok frisk gjær, riktig oksygenering og en liten "feeling" om hvordan gjæren oppfører seg under gjæring.
Oppskriften jeg brukte var nesten den samme som jeg brukte i Corona clone forsøket
OG 1042
FG 1006
IBU 16
EBC 6
kok 90n min
23 liter i karet- 3 liter trub
3 kg Fuglesang pilsnermalt
1 kg flaket mais
700 g Uncle Ben`s hurtigris
Mesking 53`c 15 min, 64`c i 60 min, Mash out 75`c i 10 min.
Humle: 9 g Magnum 90 min kok
8 g Magnum 15 min kok
Gjær WLP 833 2,5 dl slurry fra et tidligere brygg( her overpitchet jeg bevist 15% i forhold til Mr. malty)
Etter kok så kjølte jeg ned brygget til 8´c og pichet gjæren.
Lot så tempen stige naturlig opp til 10`c og lot den være der i 12 dager, deretter satte jeg tempen på 13`c
Etter to dager var tempen i brygget 13`c der fikk den være i 3 dager, så dumpet jeg gjæren og startet nedkjølingen til 4 gader over 3-4 dager.
Så fatet/flasket jeg brygget og karbonerte det som vanlig.
Etter 3 dagers karbonering åpnet jeg den første flasken og den hadde ingen åpenbare feil.
Nå det gjelder fat tar det noe lenger tid før det er drikkeklart, men det er absolutt mulig å lage en hurtig pils hvis man har kontroll på gjæringen.
Den er langt fra den beste pilsen jeg har laget, men det som var greien med lageren var at jeg fikk noen innput fra Alexander_B om hvordan Lervig gjærte sine pils, og fikk da et innfall om å prøve selv.
For at dette skal funke må du ha nok frisk gjær, riktig oksygenering og en liten "feeling" om hvordan gjæren oppfører seg under gjæring.
Oppskriften jeg brukte var nesten den samme som jeg brukte i Corona clone forsøket
OG 1042
FG 1006
IBU 16
EBC 6
kok 90n min
23 liter i karet- 3 liter trub
3 kg Fuglesang pilsnermalt
1 kg flaket mais
700 g Uncle Ben`s hurtigris
Mesking 53`c 15 min, 64`c i 60 min, Mash out 75`c i 10 min.
Humle: 9 g Magnum 90 min kok
8 g Magnum 15 min kok
Gjær WLP 833 2,5 dl slurry fra et tidligere brygg( her overpitchet jeg bevist 15% i forhold til Mr. malty)
Etter kok så kjølte jeg ned brygget til 8´c og pichet gjæren.
Lot så tempen stige naturlig opp til 10`c og lot den være der i 12 dager, deretter satte jeg tempen på 13`c
Etter to dager var tempen i brygget 13`c der fikk den være i 3 dager, så dumpet jeg gjæren og startet nedkjølingen til 4 gader over 3-4 dager.
Så fatet/flasket jeg brygget og karbonerte det som vanlig.
Etter 3 dagers karbonering åpnet jeg den første flasken og den hadde ingen åpenbare feil.
Nå det gjelder fat tar det noe lenger tid før det er drikkeklart, men det er absolutt mulig å lage en hurtig pils hvis man har kontroll på gjæringen.