kalibrere termometer

En tråd i 'Utstyr' startet av Huub, 23 September 2009.

  1. Huub

    Huub Norbrygg-medlem

    Når vørteren koker måler jeg (over) 105  °C. Jeg brygger på 550 m.o.h. Kan det være forklaringen eller bør jeg kalibrere?
  2. Tore B.

    Tore B. Registrert bruker

    Du bør nok kalibrere, ja. Ved stigende høyde blir kokepunktet lavere, ikke høyere. Jeg mener at vann koker ved 95-97 grader eller noe slikt på Galdhøpiggen. Det finnes tabeller for slikt.
  3. Oddvar Demmo

    Oddvar Demmo Norbrygg-medlem

    På skola lærte jeg at kokepunktet på Galhøpiggen er 92 grader, uansett, det blir lavere jo høere over havet og lavere jo lavere trykk (væe) vi har, men høyere jo lengre ned i kjelen vi kommer, for min del, 10 moh. er 104 grader ikke noe jeg bryr meg med.

    Dette har vert diskutert før og nøyaktige tabeller/ linker er lagt ut så et søk gir kanskje treff.
  4. Oddvar Demmo

    Oddvar Demmo Norbrygg-medlem

  5. Viktste

    Viktste Norbrygg-medlem

    Jeg kjøpte et billig glasstermometer på Europris forleden. Det viste 95°C ved koking og 1° i is-slush. Kun få meter over havet. Så ja, i tilleg til å ta høyde for meter over havet og luft-trykk så bør du kalibrere det.
  6. Henning1

    Henning1 Norbrygg-medlem

    Jeg håper jaggu at mitt billige termometer fra nettopp Europris viser en del for mye. Da jeg stegmesket til juleøl sist søndag viste det oppunder 70 grader under siste steget, enda jeg hadde helt på nøyaktig så mye (nesten) kokende vann som Richards kalkulator viste, for å øke fra 52 til 67 grader. Hvis ikke er jeg redd det blir 50 liter med temmelig søtt juleøl. Fikk ikke justert ned med kaldt vann, for meskekaret (70 qt. Coleman Extreme) var allerede fylt til randen. Får ta en kalibrering med kokende vann i det minste. Hos meg på 305 meter bør vannet koke ved ca 98 grader, ville jeg tro. Det digitale steketermometeret fra CO (det andre i rekken) hadde tatt kvelden, derfor dette glasstermometeret.
  7. Huub

    Huub Norbrygg-medlem

    i følge Brew Your Own  i feet


    Table 1
    Boiling Point of Water at Different Elevations Altitude (ft) Boiling Point

    Elevation/Boiling Point
    -500 / 212.9 ºF (100.5 ºC)
    0 / 212.0 ºF (100 ºC)
    500 / 211.1 ºF (99.5 ºC)
    1000 / 210.2 ºF (99 ºC) 2000 208.4 ºF (98 ºC)
    2500 / 207.5 ºF (97.5 ºC)
    3000 / 206.6 ºF (97 ºC)
    3500 / 205.7 ºF (96.5 ºC)
    4000 / 204.8 ºF (96 ºC)
    4500 / 203.9 ºF (95.5 ºC)
    5000 / 203.0 ºF (95 ºC)
    5500 / 202.0 ºF (94.4 ºC)
  8. Eduard

    Eduard Registrert bruker

    Tror jeg nevnte det før, muligens i trådene Oddvar nevner: når du kjøper et billig termometer på Europris eller lignende så kan det være greit å sjekke flere mot hverandre. Ta så den som viser temperaturen som ligger 'i midten', i forhold til de andre termometrene. :)
  9. Huub

    Huub Norbrygg-medlem

    eller en billig en fra petit.. for da kjøpte jeg en. (kankje samme storforhandler  ;D)

Del denne siden