Problemer fra første stund

Hei!

Igår prøvde jeg meg på min første partial mash, og følte at alt gikk rett i dass.
Følte at mye av malten i meskeposen havnet i selve mesken, og uten en ordentlig bryggkjele med falsk bunn og kran og hele pakka, så tenkte jeg heller å filtere øllet litt mer grundig etter gjæringsprossesen.

Fulgte oppskriften og kokte opp mesken, uten at det aldri ble noe skikkelig kok i gryta.
Da dette var over så skulle vørteren oppi en gjøringsbøtte. Problemet var at jeg ikke hadde noe kjøler. Så det tok en god 2 - 3 timer mer enn det jeg hadde tenkt for å prøve å få ned temperaturen på vørteren, uten stort hell. Da det klokka gikk over midtnatt tenkte jeg at nå får vi prøve, og målte OG, som var EKSTREMT lav, på 1010. Da tenkte jeg at det blir sikkert helt ræv uansett, men skitt au, og hev gjæren oppi, og rista bøtta godt. Sjekka smått på bøtta idag, og det bobbla smått i gjærlåsen.

Mitt spørsmål er jo da som følger; er det her bare å kaste?
Takk for alle svar.

Didrik
 
Gi oss noen tall. Hvor mye malt, hvor mye vann etc? Ved hvilken temperatur målte du OG?
Av malt var det 450g Roasted barley, 250g Amber, 250g Chocolate malt, 450g havreflak. Brukte også 1,5kg lys maltekstrakt ved koking.
Det var 23 liter vann ved ferdig koking.
Tempen kl 21.30 var 41*c, og da var OG 1010. OG var 1010 fram til midtnatt, men da var temperaturen 28*c.
 
1.5 kg (flytende?) maltekstrakt i 23 L vann skal gi OG på 1020. Hvor har du gjort av dette? Hvis du skal måle OG bør du måle på 20 grader, ellers så må du korrigere. De røstede malttypene skal i for seg være nok å trekke for å få ut sukkeret. Hvis du vil ha noe utbytte av havreflakene derimot må du meske dem sammen med basemalt som har enzymer.
 
De nevnte ingrediensene gir om lag 1.035 ved 100% effektivitet, så det ser ut som det mangler noe ja, som loebrygg påpeker.
 
Hei.

Har en 3-4 partial mash brygg bak meg før jeg over til all grain(biab). Her er mine erfaringer med det.
Beste måten å kjøle ned på uten spiralkjøler er å kun meske og koke med 2/5 av vannet en skal ha. La oss si du har da 10 liter vørter ved slutt av kok, og du vil ha 25 liter i gjæringsbøtten din. Fyll da 15 liter kaldt vann i gjæringsbøtten og hell så den varme vørteren din rett i gjæringsbøtten. Du vil da få en temperatur på vørteren din som ikke ødelegger humleprofilen, men fremdeles for høy til å pitche gjær. Vannet i Norge er såpass reint at dette ikke er noe problem med hensyn på infeksjon. Jeg gjorde dette med mine partial mash og fikk ikke noe infeksjon. Hvis du er bekymret for infeksjon kan du koke opp vannet noen dager før og la det stå til kjøling. Fordelen med denne måten er jo at en får lettere kok med mindre volum. ULEMPEN er hvordan overføre den varme vørteren til gjæringsbøtten. Siste partial mash brygget mitt prøvde jeg med en hevert. Den ble fin banan form på. Dagen etter kjøpte jeg biab sett og ny hevert.

Hvis du får korn utenfor posen. så kan du filtrere dette via meskeposen. Dette må gjøres før koking, og etter meskingen er ferdig. Dette gjøres ved å gjøre meskeposen rein. Spenn den så over en gjæringsbøtte, hell all vørteren over meskeposen. Vekk med meskeposen og vørteren tilbake til gryten.

I henhold til kornmengden din så har du etter min mening for lite maltekstrakt. 1,5 kg maltekstrakt tilsvarer ca ish 1,5 * 1,5 = 2,25 kg malt. Så har du tilsammen 1,4 kg spesial malt. Blir litt mye spesialmalt vs maltekstrakt etter min mening, men forklarer ikke OG på 1010.
 
@loebrygg De resterende 1,1 kg er ikke med, ettersom jeg må ha tenkt at de 1,1kg malt ville da bli omgjort til 0,6kg LME. Det er nok her problemet ligger kanskje?
@frode78 Aha, okei. Tror kanskje jeg tok meg for mye "vann over hodet" når jeg kokte med fullt volum. Så får ta det på denne metoden, virker litt mer egnet for en uten flust av utstyr i tillegg.
 
Du må ha malt med enzymer med i mesken, ellers blir ikke havren etc omdannet til sukker! Chocolate malt, amber malt, havre har ikke enzymer som kan omdanne stivelse til sukker. Det er dette som er forklaringen.

Gjør du det neste gang blir resultatet mye bedre!

Siden du har veldig lav OG vil du få noe tynt skvip ... Men om du koker noe maltekstrakt i litt vann, avkjøler, tilsetter gjæringstanken kan du kanskje lage noe som er drikkende ...
 
Det simen beskriver + det at du har for lite pale malt totalt forklarer nok lav OG

men blir vel en god baby stout det her og
bedre lykke neste gang
 
Skulle du der i mot tilsette mer malt ekstrakt i brygget vil du likevel ikke få konvertert spesial malten,
så du vil nok ikke få særlig sterkt øl
 
Det er jo bare å ha oppi nok mx, så blir det sterkere, og mye spesialmalt er jo allerede konvertert og trenger egentlig ikke mesk i det hele tatt. Havren vil jo derimot ikke gjøre så mye av seg nå, men... Bare sleng oppi fex 3kg mx, så blir det nok bedre, om enn ganske annerledes enn planlagt :)
 
Du må ha malt med enzymer med i mesken, ellers blir ikke havren etc omdannet til sukker! Chocolate malt, amber malt, havre har ikke enzymer som kan omdanne stivelse til sukker. Det er dette som er forklaringen.
...

Det forklarer ikke hvorfor SG bare er halvparten av hva maltekstrakten burde tilføre. Sannsynligvis målefeil, pga feil temperatur, volum eller dårlig blanding...
 
Tempen kl 21.30 var 41*c, og da var OG 1010. OG var 1010 fram til midtnatt, men da var temperaturen 28*c.
Du bør kontrollere hydrometeret ditt. OG 1010 ved 41C tilsvarar 1016 (standard 20C), medan 1010 ved 28C er 1012. Sett det i vatn ved 20C og sjå kor nærme 1000 du kjem.
 
Nei, destillert vann. Kokt vann har bare konsentrert "urenhetene" ytterligere.

Dog i praksis er forskjellene her når man snakker om norsk springvann forsvinnende liten.

Ja, norsk springvann har rundt 100 ppm oppløste salter og mineraler. Dette påvirker ikke SG innenfor avlesningsusikkerheten for å si det mildt. Men oppløst luft *gjør det*. Derfor er destillert vann overkill, kokt vann helt nødvendig.

Red.: skrev føst 0.1 ppm, men det er feil.
 
Sist redigert:
Vet ikke om jeg er enig i "helt nødvendig" men, har testet begge på eget hydrometer og var ikke i stand til å se forskjell i det hele tatt. Dog, er vel mange faktorer som kan spille inn, inkludert noe så banalt som tuten på kranen og hvor mye den "pisker" vannet når det tappes...
 
Tilbake
Topp