What is this? Diacetyl med US-05?

Hei!

Åpnet den første flasken av en batch med IPA som jeg laget, gjæret med US-05, men jeg er overbevist om at den lukter av diacetyl. Jeg har gjæret i boden min, og hadde termometerstrips på karet, og det viste aldri under 17 grader og lå normalt i 18-19 sjiktet i 14 dager. Jeg trodde US-05 var tilgivende når det kommer til disse temperaturene, og faktisk har optimumtemperatur mellom 15 og 23 grader? Burde jeg ha satt den på rommet mitt i 22-23 grader noen dager før flasking?

Oppskrift:


BeerSmith 2 Recipe Printout - http://www.beersmith.com Recipe: #11 IPA
Brewer: Nicolai Gjellestad
Asst Brewer:
Style: American IPA
TYPE: All Grain
Taste: (30.0)

Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 16.30 l
Post Boil Volume: 13.46 l
Batch Size (fermenter): 11.02 l 
Bottling Volume: 10.18 l
Estimated OG: 1.068 SG
Estimated Color: 25.9 EBC
Estimated IBU: 69.2 IBUs
Brewhouse Efficiency: 65.00 %
Est Mash Efficiency: 76.4 %
Boil Time: 60 Minutes

Ingredients:
------------
Amt                  Name                                    Type          #        %/IBU       
6.20 g                Gypsum (Calcium Sulfate) (Mash 60.0 mins Water Agent  1        -           
3000.00 g            Pale Malt, Maris Otter (5.9 EBC)        Grain        2        81.1 %       
400.00 g              Munich Malt (25.0 EBC)                  Grain        3        10.8 %       
300.00 g              Caramel/Crystal Malt - 80L (150.0 EBC)  Grain        4        8.1 %       
17.00 g              Chinook [13.00 %] - Boil 60.0 min        Hop          5        41.5 IBUs   
20.00 g              Cascade [5.50 %] - Boil 15.0 min        Hop          6        10.3 IBUs   
12.00 g              Amarillo Gold [8.50 %] - Boil 15.0 min  Hop          7        9.5 IBUs     
0.12 tsp              Irish Moss (Boil 10.0 mins)              Fining        8        -           
20.00 g              Cascade [5.50 %] - Boil 5.0 min          Hop          9        4.1 IBUs     
12.00 g              Amarillo Gold [8.50 %] - Boil 5.0 min    Hop          10      3.8 IBUs     
20.00 g              Cascade [5.50 %] - Boil 0.0 min          Hop          11      0.0 IBUs     
13.00 g              Amarillo Gold [8.50 %] - Boil 0.0 min    Hop          12      0.0 IBUs     
0.5 pkg              Safale American  (DCL/Fermentis #US-05)  Yeast        13      -           
0.25 tsp              Yeast Nutrient (Primary 3.0 days)        Other        14      -           
24.00 g              Cascade [5.50 %] - Dry Hop 10.0 Days    Hop          15      0.0 IBUs     
4.87 g                Amarillo Gold [8.50 %] - Dry Hop 10.0 Da Hop          16      0.0 IBUs     


Mash Schedule: BIAB, Medium Body
Total Grain Weight: 3700.00 g
----------------------------
Name              Description                            Step Temperat Step Time   
Saccharification  Add 18.56 l of water at 70.4 C          66.7 C        75 min       
Mash Out          Heat to 75.6 C over 7 min              75.6 C        10 min       

Sparge: Remove grains, and prepare to boil wort
Notes:
------
 
Diacetyl med us-05 og wlp001 er ikke et ukjent fenomen for min del. Det som heller ikke er ukjent er at det alltid har blitt borte etter et par uker lagring. Oppdager jeg diacetyl setter jeg flaskene på badet så lenge det behøves for å bli kvitt det.
 
05 gir veldig lite diactyl eller andre bismaker, hovedregelen er at du har nok gjær, og holder temperaturen stabil, og helst økende mot slutten.
Jeg har gjæret mye med den, og aldri hatt noe problem med den. Jeg bruker mye slurry av den, og det er tilnærmet lagergjær :)
God belufting, og nok celler. Da er man nesten garantert bra resultat av den gjæren :)
 
Tror jeg underpitchet litt, og luftet for dårlig, skal gå til innkjøp av luftepumpe så skal ting gå bedre til neste gang!
 
magne1972 skrev:
05 gir veldig lite diactyl eller andre bismaker, hovedregelen er at du har nok gjær, og holder temperaturen stabil, og helst økende mot slutten.

Ja, det er hovedregelen, men så er det alle unntakene. Jeg synes den er spesielt sårbar for temperaturnedgang mot slutten av gjæringa, og det er få gjærstammer som så lett gir acetaldehyd ved flaskemodning.

Slikt blir jo borte etterhvert, men den er ikke bare enkel å ha med å gjøre, selv om den som regel oppfører seg eksemplarisk.
 
Tilbake
Topp