Jeg har kjøpt en 18 liters pinnekjøttgryte med innvendig kurv med planer om å brygge BIAB-batcher på rundt 10-12 liter.
Har isolert den med dette liggeunderlaget fra CO, den ligger stramt og fint rundt kjelen, så er fornøyd med det. Før den store bryggedagen i morgen kjørte jeg en liten test med 15 liter vann for å se hvor lang tid det tar å koke opp og hvor lang tid det tar å kjøle ned, en avgjørelse jeg er en smule takknemlig for nå.
Startet med 8 grader varmt vann fra springen, 15 liter totalt (tror jeg, brukte et lite halvlitermål, så det er godt mulig jeg bomma på tellingen da jeg skulle telle opp 30 ..) og satte den isolerte kjelen på den største platen på komfyren (1-2 år gammel induksjonskomfyr fra Bosch, i et litt høyere prissjikt enn de billigste komfyrene) og satte på fullt og tenkte dette kanskje tok 40-50 minutt å koke opp, men jeg endte på 1 time og 43 minutt før jeg nådde oppkok. Er det vanlig at det skal ta så lang tid? Jeg bruker dette steketermometeret fra CO for å måle temperaturen og har planer om å bruke det som mesketermometer, men da vannet kokte viste det 99 grader, er det noe jeg bør være bekymret for i forhold til meskingen i morgen?
Så etter at den endelig kokte opp skulle jeg prøve meg på å kjøle, der jeg tenkte å kjøle kjelen ved å sette den i vasken, fylle den med vann og slike kjøleelementer fra CO, men det gikk så utrolig sakte, etter 35 minutter viste den 85 grader, jeg rørte rundt med termometerpinnen for å få sirkulasjon jevnlig og byttet ut vannet i vasken.
Problemet med oppvarmingstiden fikser jeg med å varme vann i vannkoker parallelt, men med kjølingen er jeg litt mer usikker. Vurderer å slenge den ut på terassen i en balje med kjøleelementer, men jeg vurderer å kjøpe en kjølespiral med en gang, så er det gjort. Jeg vil ikke miste 13 liter vørter utover stuen i vandringen mellom terassen og kjøkkenet, det er verdt prisen av en kjøler. Er det noen som har noen synspunkter på problematikken eller noen supertriks for kjøling uten spiral?
PS: Gleder meg som en unge med ADHD og sukkerspinn til å brygge i morgen!
Har isolert den med dette liggeunderlaget fra CO, den ligger stramt og fint rundt kjelen, så er fornøyd med det. Før den store bryggedagen i morgen kjørte jeg en liten test med 15 liter vann for å se hvor lang tid det tar å koke opp og hvor lang tid det tar å kjøle ned, en avgjørelse jeg er en smule takknemlig for nå.
Startet med 8 grader varmt vann fra springen, 15 liter totalt (tror jeg, brukte et lite halvlitermål, så det er godt mulig jeg bomma på tellingen da jeg skulle telle opp 30 ..) og satte den isolerte kjelen på den største platen på komfyren (1-2 år gammel induksjonskomfyr fra Bosch, i et litt høyere prissjikt enn de billigste komfyrene) og satte på fullt og tenkte dette kanskje tok 40-50 minutt å koke opp, men jeg endte på 1 time og 43 minutt før jeg nådde oppkok. Er det vanlig at det skal ta så lang tid? Jeg bruker dette steketermometeret fra CO for å måle temperaturen og har planer om å bruke det som mesketermometer, men da vannet kokte viste det 99 grader, er det noe jeg bør være bekymret for i forhold til meskingen i morgen?
Så etter at den endelig kokte opp skulle jeg prøve meg på å kjøle, der jeg tenkte å kjøle kjelen ved å sette den i vasken, fylle den med vann og slike kjøleelementer fra CO, men det gikk så utrolig sakte, etter 35 minutter viste den 85 grader, jeg rørte rundt med termometerpinnen for å få sirkulasjon jevnlig og byttet ut vannet i vasken.
Problemet med oppvarmingstiden fikser jeg med å varme vann i vannkoker parallelt, men med kjølingen er jeg litt mer usikker. Vurderer å slenge den ut på terassen i en balje med kjøleelementer, men jeg vurderer å kjøpe en kjølespiral med en gang, så er det gjort. Jeg vil ikke miste 13 liter vørter utover stuen i vandringen mellom terassen og kjøkkenet, det er verdt prisen av en kjøler. Er det noen som har noen synspunkter på problematikken eller noen supertriks for kjøling uten spiral?
PS: Gleder meg som en unge med ADHD og sukkerspinn til å brygge i morgen!