Tråden for dumme spørsmål.

Hei.jeg lurer på om det kan være lurt å stikke om ølet i et nytt kar å la det stå noen dager før jeg tapper det på flasker? Å da bruker kabonerings drops for kullsyre. Jeg vil gjøre dette for å få minst mulig bunn fall i flaskene. Kan dette være lurt?eller ødelegger jeg ølet da?
 
Du tilfører en helt unødvendig dose oksygen. Omstikningen har ingen funksjon. Bruker du drops, trenger du ikke stikke om.

Jeg bruker vørter til karboneringen, og må stikke om like før jeg flasker for å få blandet ølet med den nnye vørteren (eller evt. med sukkerlake)-
 
Hei. Har kanskje brygget for lenge til å spør om dette, men altså.
Etter 14 dager gjæring på 20 grader lå det forsatt en tykk gjær på toppen av ølet. Det er en pale på 1.048 og to pakker 05.

Jeg tok sjansen og cold crashet i tre dager og flasket.

Nå smaker det gjær gjær gjær.

Noen som har gått på liknende blemmer?

Og hvorfor sank ikke gjæren ned etter såpass lang gjæring ?
 
...Kan dette være lurt?eller ødelegger jeg ølet da?
Du vil alltid finne argumenter for og mot forskjellige teknikker. Teknikker varierer også mellom kontinenter og mellom miljøer.
Det koker ned til at du må veie de positive mot de negative. I Norden / Europa stikker vi normalt ikke om, i motsetning til i USA. Nå lager jo de også godt øl, så helt feil kan de jo ikke ta :)
LODO (slå det opp) er i vinden hos 'oss'.
Jeg stikker ikke om. Jeg setter ølet kaldt (kjøleskap: 2 ?) i ett døgn +
Det blir klart og godt... som mange andre prosesser også gir deg :)
 
Du vil alltid finne argumenter for og mot forskjellige teknikker. Teknikker varierer også mellom kontinenter og mellom miljøer.
Det koker ned til at du må veie de positive mot de negative. I Norden / Europa stikker vi normalt ikke om, i motsetning til i USA. Nå lager jo de også godt øl, så helt feil kan de jo ikke ta :)
LODO (slå det opp) er i vinden hos 'oss'.
Jeg stikker ikke om. Jeg setter ølet kaldt (kjøleskap: 2 ?) i ett døgn +
Det blir klart og godt... som mange andre prosesser også gir deg :)
Olsen. Så du setter det kaldt et døgn før du flasker det?
 
Du tilfører en helt unødvendig dose oksygen. Omstikningen har ingen funksjon. Bruker du drops, trenger du ikke stikke om.

Jeg bruker vørter til karboneringen, og må stikke om like før jeg flasker for å få blandet ølet med den nnye vørteren (eller evt. med sukkerlake)-
Ja ok men hører noen anbefaler å sette det kaldt i et døgn eller to før jeg flasker det med kabonerings drops.er det noe du ville ha anbefalt?
 
Hei. Har kanskje brygget for lenge til å spør om dette, men altså.
Etter 14 dager gjæring på 20 grader lå det forsatt en tykk gjær på toppen av ølet. Det er en pale på 1.048 og to pakker 05.

Jeg tok sjansen og cold crashet i tre dager og flasket.

Nå smaker det gjær gjær gjær.

Noen som har gått på liknende blemmer?

Og hvorfor sank ikke gjæren ned etter såpass lang gjæring ?
Enten var dette en gjærgrøt med så mye co2 i at den var lettere enn ølet. Eller det var blitt ett tett "gjærlokk" som ble holdt oppe av co2 trykket i ølen. Uansett ville en røring eller risting ved start av cold crash ha gjort susen. Men jeg tror vel egentlig grunnen til gjærsmaken er suspendert gjær. Ølet har kanske ikke fått tid til å sette gjæra hverken på gjæringskaret eller på flaskene.
 
Enten var dette en gjærgrøt med så mye co2 i at den var lettere enn ølet. Eller det var blitt ett tett "gjærlokk" som ble holdt oppe av co2 trykket i ølen. Uansett ville en røring eller risting ved start av cold crash ha gjort susen. Men jeg tror vel egentlig grunnen til gjærsmaken er suspendert gjær. Ølet har kanske ikke fått tid til å sette gjæra hverken på gjæringskaret eller på flaskene.


Blir spennende å se om det kommer seg med litt lagring.
 
Ok. Men noen som kan svare på om øl blir så utrolig mye bedre når du gjør alt fra bunnen av eller blir det like godt med sirup? Jeg kjøpte en pakke med sirup fra vestbrygg og det må jeg si ble veldig godt å fiklikke veldig mye skryt av det ølet. Men det er gjerne mer gjevt å lage med korn ?
 
Ok. Men noen som kan svare på om øl blir så utrolig mye bedre når du gjør alt fra bunnen av eller blir det like godt med sirup? Jeg kjøpte en pakke med sirup fra vestbrygg og det må jeg si ble veldig godt å fiklikke veldig mye skryt av det ølet. Men det er gjerne mer gjevt å lage med korn ?
Regner med du mener ekstrakt her? Ferdig pakke/boks med brun gugge til å hives rett i vann?
Ekstrakt fungerer fint det, gir oftest god smak og er helt jævla mye enklere og kjappere enn allgrain (kornbrygging). Jeg liker å kalle det "kaldbrygging", siden det stort sett ikke kokes/varmes noe mer enn 3L vanlig vann.
Allgrain derimot er vel derimot foretrukket i lengden siden det gir så mye mer muligheter til å forandre og variere det slik som en vil. Mer muligheter i rett og slett i korntyper, mesking, temperatur, sødme, sukkermengder. Jeg tror også at kokehumle bare brukes i allgrain og aldri i ekstra, så du har den vinkelen også.
 
Regner med du mener ekstrakt her? Ferdig pakke/boks med brun gugge til å hives rett i vann?
Ekstrakt fungerer fint det, gir oftest god smak og er helt jævla mye enklere og kjappere enn allgrain (kornbrygging). Jeg liker å kalle det "kaldbrygging", siden det stort sett ikke kokes/varmes noe mer enn 3L vanlig vann.
Allgrain derimot er vel derimot foretrukket i lengden siden det gir så mye mer muligheter til å forandre og variere det slik som en vil. Mer muligheter i rett og slett i korntyper, mesking, temperatur, sødme, sukkermengder. Jeg tror også at kokehumle bare brukes i allgrain og aldri i ekstra, så du har den vinkelen også.
Takk for svar. Ja det var alkurat det jeg mente.Begynner å skjønne at det er et stort hav av muligheter innen øl brygging. Har mye jeg må lære. Tror jeg først skal bli ekspert på å lage perfekt øl av ekstrakt før jeg begynner med det andre.
 
Til alle andre her - jeg kom over en tråd her tidligere som inneholdt guide(et bilde) på nøyaktig hvordan brewersfriend yeast calculator fungerer, hva de individuelle boksene betydde osv. Var også et bilde med fire punkter til gjærstarter som jeg syntes var dritsmart, men glemte å lagre. Vet noen hvor denne er å finne?
 
Til alle andre her - jeg kom over en tråd her tidligere som inneholdt guide(et bilde) på nøyaktig hvordan brewersfriend yeast calculator fungerer, hva de individuelle boksene betydde osv. Var også et bilde med fire punkter til gjærstarter som jeg syntes var dritsmart, men glemte å lagre. Vet noen hvor denne er å finne?
Fant en link til en PDF fra Kurt Haugen i facebook-gruppen "for oss som brygger selv". Er det denne du er på jakt etter?
 
Finst det nokon som tek inn flasker for usmakidentifisering? Eg skal prøve å halde dette så kort som mogleg:

Me brygga 6-7 brygg i eit laug, alle hadde samme smakspreget. Ein lukt og ettersmak som dominerte veldig på både pale ale, weiss, wit, osv. På desse brygga hadde me ikkje temperaturkontroll, dermed tenkte eg at smaken kom av for høg gjæringstemperatur.

Men; no har eg fått meg eige utstyr med temperaturkontroll, og etter å brygga pilsner og weiss så er den samme smaken der framleis. Spørsmålet er, kor går vegen vidare? Eg er ny i faget(brygga i 1 år) og klarar ikkje å identifisere lukten til tross med dei som er lista opp i usmakshjelp.

Har ikkje starta med pH- og generell vannjustering endå.

Eg har vore svært reinsleg, så infeksjon er eg ganske sikker på at det ikkje er. Lurer på om smaken kjem allerede etter gjæringa, men skal ikkje sei det for sikkert.
 
Finst det nokon som tek inn flasker for usmakidentifisering? Eg skal prøve å halde dette så kort som mogleg:

Me brygga 6-7 brygg i eit laug, alle hadde samme smakspreget. Ein lukt og ettersmak som dominerte veldig på både pale ale, weiss, wit, osv. På desse brygga hadde me ikkje temperaturkontroll, dermed tenkte eg at smaken kom av for høg gjæringstemperatur.

Men; no har eg fått meg eige utstyr med temperaturkontroll, og etter å brygga pilsner og weiss så er den samme smaken der framleis. Spørsmålet er, kor går vegen vidare? Eg er ny i faget(brygga i 1 år) og klarar ikkje å identifisere lukten til tross med dei som er lista opp i usmakshjelp.

Har ikkje starta med pH- og generell vannjustering endå.

Eg har vore svært reinsleg, så infeksjon er eg ganske sikker på at det ikkje er. Lurer på om smaken kjem allerede etter gjæringa, men skal ikkje sei det for sikkert.

Siden du er betalende meldlem i Norbrygg så kan du sende inn øl og få det vurdert av en sertifisert dommer.
 
Tilbake
Topp