Nylig innhold av csm101

  1. csm101

    regne med en ukjent... (eller to?)

    Testing testing! Da har vi prøvd oss etter fattig evne igjen. Denne gangen gikk det mye bedre(?). Vi fikk trolig veldig lite ut av rosiner, dadler, svisker, fiken -de smakte mye etter kok (låg løst i humlepunger i 90 minutters kok). OG ble 1.075 på 70 liter (vi har kjøpt oss refraktometer, og...
  2. csm101

    Lut som ikke biter?

    Aner ikke! Var et lysebrunt belegg på hele innsiden. Men det var litt flekkete, så ikke lik brunfarge over alt (og dermed kanskje ikke lut likevel?)
  3. csm101

    Lut som ikke biter?

    Vi har lutet gjæringskar (ca 225 g krystallsoda på 60 liter ) i 3 uker. Når vi skyllet oppdaget vi at det fremdeles var et tynt lag med noe som satt fast. Det kunne minne om et tynt lag med fett. Det måtte kraftig gnukking til med en ren svamp før et lite område ble bedre (såg at det lyste...
  4. csm101

    regne med en ukjent... (eller to?)

    Vi har hatt løpende "support" på stort og smått via andre bryggere. En del lesing og forum-trawling er med i prosesesn også. Men vi kunne tenkt oss en som fulgte med og brukte Argusøyne ja... Vi har holdt på siden 2016, så teknisk sett er vi erfarne :) (Men vi ha strengt tatt et fokus: å ha...
  5. csm101

    regne med en ukjent... (eller to?)

    Vi har prøvd de fleste varianter. Mye og lite, ofte og sjelden (og med og uten mye/lite røring). Tidligere hadde vi ferdigmalt som vi brukte, mens de siste 2 år har vi malt selv.
  6. csm101

    regne med en ukjent... (eller to?)

    Det skal være både fuktig og "løst" i mesken (ikke verken deigklumper eller tørr-klumper). Noen ganger har vi rørt både hardt, ofte og lenge under mesking -samme resultat. Vi pumper ofte masse opp over meskerøret, og sirkulerer vertikalt. Samme resultat. Kan nevnes at vi har kludret det til på...
  7. csm101

    regne med en ukjent... (eller to?)

    Jeg har lenge hatt en mistanke til at vi har dette problemet (vi får som regel dårligere sukkervekt enn det oppskriften sier). Men jeg har ikke fulgt det opp med målinger i meskingen slik som nå (i hvert fall ikke så systematisk) Det står på sirkulering. Vi sirkulerer både horisontalt (rundt...
  8. csm101

    regne med en ukjent... (eller to?)

    Kjelen er bra nøyaktig på temp, og vi har kontrollmålt med eget termometer. Det er jo til gagns to temp-målere på dette systemet (Breewtools er bra!). Kornet virker veldig bra, fremstår som litt finere enn det vi har fått kjøpt tidligere. Butikken fortalte at de ofte malte det litt grovere enn...
  9. csm101

    regne med en ukjent... (eller to?)

    Det er jo mulig! Vi koker opp en krabbekjele til 70ish grader, og dumper innholdet oppi (fordelt på 2-3-4 "slumper"). Det får stå å renne av mellom hver gang vi hiver oppi en slump. Tror aldri vi har rørt på det tidspunkt (meskerøret står jo oppå kjelen, og er høyt oppe. Det er også litt risky...
  10. csm101

    regne med en ukjent... (eller to?)

    Trodde jeg hadde svart på denne, men klarer ikke finne det i dag??! Prøver igjen: Kverning foregår på 1,27 mm åpning (1/2"), og med drill. Litt fortere enn det skal kanskje? (Har hørt det skal kvernes sakte, men vi har bare en speed). Som i alle tema er det en del for-og-i-mot, og jeg mente å...
  11. csm101

    regne med en ukjent... (eller to?)

    Vi maler på 1,27 mm mener jeg det er (1/2 "). Men vi bruker en drill til å kjøre kvernen med, så det går rimelig fort... Vi skyller vanligvis med ca 40 liter, og har målt tidligere på at det er lite sukker som kommer ut på slutten der...
  12. csm101

    regne med en ukjent... (eller to?)

    Da har jeg fått tallene til å bli de samme jaffal :)
  13. csm101

    regne med en ukjent... (eller to?)

    Det stemmer, men jeg la inn ca-tallene for meskingen der (før vasking)
  14. csm101

    regne med en ukjent... (eller to?)

    Det er lav bryggeeffektivitet jeg frykter! Når jeg la inn tall fikk jeg 68.99% (som er bedre enn 58, men likevel rævva tror jeg). Eller har jeg lagt inn feil?
  15. csm101

    regne med en ukjent... (eller to?)

    De forsvant nok i utregningen :) (dvs at tallene jeg oppgir er veldig circa). Det eneste jeg vet sånn nogenlunde sikkert er sukkertallene, maltmengde, tider, og vørtermengde til slutt (synes å huske at vi hadde 75 liter til slutt)
Topp