Takk for tips. Nå avslører jeg sikkert grunnleggende mangel på kunnskap, men det jeg ikke skjønner er hvorfor fatene tappes for trykk dersom det er en lekkasje i CO2-tilførselen et eller annet sted. Jeg skjønner at det ikke blir mer, men ikke hvorfor trykket minker i fatet. Eller er det sånn at...
Har fatoppsett med 5kg CO2, regulator, manifold og 2stk 10l fat med G-kopling. Har fungert knirkefritt i årevis. Nylig tom for CO2, litt mistenkelig kort tid siden forrige fylling. Fylte men nå er det tomt igjen. Jeg observerer at ikke bare tømmes CO2-flasken, men fatene slipper også ut...
Det er sikkert mange måter å komme fram til en riktig karbonert øl på. Når det er sagt; metoden med omstikking (gjerne etter cold crash) + sukkerlake har vært brukt til noen millioner liter hjemmebrygget øl her til lands og rundt omkring i verden i årevis. Jeg har aldir hørt noe som skulle tilsi...
Dette er et tema hvor det er mange ulike erfaringer, og jeg tror det er liten grunn til å være så bombastisk i den ene eller andre retningen på dette feltet. Hva man brygger betyr åpenbart noe. Vi brygger stort sett maltpregede øl, bayer/old ale/brown, både under- og overgjæret, stort sett rundt...
Amatører kan lage klasseøl fordi vi har tilgang på likeverdige råvarer som de seriøse bryggeriene. Fruktvin fra (gratis) frukt av god kvalitet kan være interessant å prøve seg på. Men hvis man noen gang har besøkt en vinprodusent, og vet hvor avhengig kvaliteten på druematerialet er for...
Brygget et lyst øl på denne, forsiktig humlet. Overrasket og svært godt fornøyd med resultatet. Gjæret rundt 20 grader, trolig for lite gjær (dårlig tid/planlegging). Likevel, god utgjæring, crisp og presis finish, nesten pils-aktig. Frisk og digg!
Brygget en dubbel med WLP500 og fulgte vanlig prosedyre; på flaske etter to uker, sukkerlake i omstikkingskaret, ingen ekstra gjær. Ingen problemer med karboneringen, men OG en del under det du skisserer, ca 1.070 tror jeg. Den har nå 7-8 mnd på flaske og har hatt en fin utvikling hele veien...
Det blir øl av det meste, men ikke av alt. Endte opp med dårlig utgjæring (FG 1.020), men det er ikke lett å finne igjen den forventede restsødmen som fullstendig overskygges av en ekstrem lambic/cider-aktig syrlighet. Heller ikke karboneringen har gått bra, lite kullsyre med brusaktige bobler...
Forutsatt god gjæring; Det som vel først og fremst bestemmer FG er gjær, mesketemp og maltsammensetning (nå blir jeg sikkert arrestert). Om utstyret ditt og prosessen din hadde gitt bedre utbytte og klart OG 1.066 så ville FG fortsatt blitt 1.010 med samme gjær, maltsammensetning og mesketemp...
Jeg brygget en dubbel med wlp 500 som ble veldig bra. OG rundt 1.060, og karboneringen gikk fint. Gjenbrukte gjæren til å brygge en blonde. Utgjæringen gikk strålende, men karboneringen har ikke vært helt vellykket. Foregikk nok på litt for lav temperatuer (ca 20 grader) og jeg var nok litt rask...
Skulle brygge en old ale -variant og lage hjemmelaget pasta samtidig. Har jo holdt på et par år nå så det skulle ikke være noe stress:)
Kort fortalt; så feil på termometer ved innemesk og fikk alt for lav temperatur i mesken, ca 58 grader. Startet gradvis oppvarming (fyrer med gass i bunn...
[Sitrongress og limeblader virket veldig spennende til sommerøl. Hvilke mengder snakker vi da til et maltsett på 25L? Hvor kan det kjøpes?]
Vi brukte vel en 6-7 sitrongress og en god neve limeblader til 25 liter. Det fikk koke med deler av vørteren siste 10 min. Delte batchen på 50 liter i...
Kan anbefale sitrongress og limeblader i pale ale i stedet for tørrhumling, har blitt en veldig fin sommerøl for vår del. Men; du er på ditt andre brygg... Ikke glem at så godt som alt det beste ølet på planeten består av malt, humle, vann og gjær (med en del belgiske unntak ++). Alle må få...
Vi har "brygget som munker" og har en belgisk dubbel som gjærer nå, OG på 1.064 så ikke blant de verste sluggerne. Tenker å gjenbruke gjær fra dette brygget til å lage et lyst/gyllent hveteøl med base 50/50 pils og hvetemalt.
Litt usikker på gjæringstemperatur, om vi bør gå for litt varmere...
Jeg har nå lest "Brew like a Monk" fra perm til perm (deilig dybdelitteratur), og neste brygg ut er en belgisk dubbel. Utrolig nyttig lesing, mange tips om gjæring, temperaturer og maltsammensetning mv. Det jeg ikke får helt taket på i boken er dette med sukker; hvilket noenlunde tilgjengelig...
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å tilpasse innholdet, skreddersy din opplevelse og holde deg innlogget dersom du registrerer deg.
Ved å fortsette og bruke dette nettstedet, samtykker du i bruken av informasjonskapsler.