Fresh wort kit og holdbarhet

Hallstein

Norbrygg-medlem
Har lenge vært litt nysgjerrig på fresh wort kittene som har vært tilgjengelig på markedet og bestemte meg nylig for å prøve.
Trenger ikke å oppgi hvor jeg kjøpte kittene, men de var av en lys type hvor man oppfordres til å være litt kreativ.
Der hvor jeg kjøpte kittene hadde 2 kits som var gått ut på "best før" med noen få dager, og 1 kit som var av nyere dato med utgangsdato utpå sommeren '25.
Det reklameres med "ikke dårlig etter" og at settene er purget etter alle kunstens regler for å unngå oksidasjon.

Alle tre ble med hjem, da jeg hadde tenkt å satt en noe større batch med disse og bruke opp noe restehumle for en enkel pale ale.
Prøvesmakte vørteren før gjæring på alle tre, og alle hadde et visst preg av oksidasjon. Papp/mandel aktig smak (benzaldehyd?) Fargen var også en del mørkere enn hva man kan forvente utifra maltsammensetningen som var oppgitt på settene. Smakte ikke på nær så bra som ny, hjemmebrygga vørter.
De utgåtte settene var definitivt verst.
Endte opp med å gjære de 2 gamle settene sammen og det nyere settet for seg. Nå er ølet ferdig, og alle tre har det samme preget av oksidasjon, selv om gjæringen er gjort etter alle kunstens regler. Det som også er noe absurd med disse øla er at siden de ble tørrhumla under gjæring, smaker de oksidert selv om humlearomaen er superfresh, som er en kombinasjon av smaker jeg ikke tror jeg har kjent i øl før.

Før dere kommer med alskens spørsmål rundt prosessen min ble alle kittene gjæret atmosfærisk med riktig gjærmengde på rett temp i 3 dager før de ble spundet under trykk og overført lukket til fat som på forhånd var fylt med star-san, purget og deretter tømt for star-san via CO2-trykk, så oksidasjonen var _uten tvil_ der i settet før gjæring, ikke etter.

Innlegget er på ingen måte ment som et "spark" til fresh-wort kits, men det er åpenbart at holdbarheten produsentene bruker på disse settene har mer med matsikkerhet å gjøre, og ikke den forventede kvaliteten på innholdet.
Så jeg tror det kan være lurt å anbefale at man kjøper så nye fresh wort kits man kan få tak i. Handler man i butikk tar man de med lengst holdbarhet. Og helst unngå de som har gått ut på dato, eller holder på å gå ut på dato. Det går ikke an å maskere smaken med tørrhumle :rolleyes:
 
Har lenge vært litt nysgjerrig på fresh wort kittene som har vært tilgjengelig på markedet og bestemte meg nylig for å prøve.
Trenger ikke å oppgi hvor jeg kjøpte kittene, men de var av en lys type hvor man oppfordres til å være litt kreativ.
Der hvor jeg kjøpte kittene hadde 2 kits som var gått ut på "best før" med noen få dager, og 1 kit som var av nyere dato med utgangsdato utpå sommeren '25.
Det reklameres med "ikke dårlig etter" og at settene er purget etter alle kunstens regler for å unngå oksidasjon.

Alle tre ble med hjem, da jeg hadde tenkt å satt en noe større batch med disse og bruke opp noe restehumle for en enkel pale ale.
Prøvesmakte vørteren før gjæring på alle tre, og alle hadde et visst preg av oksidasjon. Papp/mandel aktig smak (benzaldehyd?) Fargen var også en del mørkere enn hva man kan forvente utifra maltsammensetningen som var oppgitt på settene. Smakte ikke på nær så bra som ny, hjemmebrygga vørter.
De utgåtte settene var definitivt verst.
Endte opp med å gjære de 2 gamle settene sammen og det nyere settet for seg. Nå er ølet ferdig, og alle tre har det samme preget av oksidasjon, selv om gjæringen er gjort etter alle kunstens regler. Det som også er noe absurd med disse øla er at siden de ble tørrhumla under gjæring, smaker de oksidert selv om humlearomaen er superfresh, som er en kombinasjon av smaker jeg ikke tror jeg har kjent i øl før.

Før dere kommer med alskens spørsmål rundt prosessen min ble alle kittene gjæret atmosfærisk med riktig gjærmengde på rett temp i 3 dager før de ble spundet under trykk og overført lukket til fat som på forhånd var fylt med star-san, purget og deretter tømt for star-san via CO2-trykk, så oksidasjonen var _uten tvil_ der i settet før gjæring, ikke etter.

Innlegget er på ingen måte ment som et "spark" til fresh-wort kits, men det er åpenbart at holdbarheten produsentene bruker på disse settene har mer med matsikkerhet å gjøre, og ikke den forventede kvaliteten på innholdet.
Så jeg tror det kan være lurt å anbefale at man kjøper så nye fresh wort kits man kan få tak i. Handler man i butikk tar man de med lengst holdbarhet. Og helst unngå de som har gått ut på dato, eller holder på å gå ut på dato. Det går ikke an å maskere smaken med tørrhumle :rolleyes:
Det høres ut som om "skurken" her er trans-2-Nonenal (t2N), som nettopp er ansvarlig for pappsmak. Stoffet dannes i større eller mindre mengder under produksjonen av vørteren, dels enzymatisk og dels gjennom oksidasjon, og påvirkes av flere faktorer.

Det er relativt komplisert kjemi ute og går her, og jeg skal ikke late som om jeg skjønner alt:). Men disse to podcastene - kanskje særlig den første - gir sjøl meg en viss forståelse.


Det dreier seg dels om t2N og dels om forløpere for t2N. Under en vanlig bryggeprosess vil gjæren stort sett bryte ned t2N. Det er dette Bamforth har pekt på når han har sagt at problemet med oksygeningress under mesking og koking (HSA, hot side aeration) er reellt, men likevel realtivt lite. Men forløperen for t2N som vil kunne utvikle seg til t2N, blir ikke brutt ned.

Så vidt jeg skjønner er det snakk om mengder her. Det er et poeng å begrense dannelsen av t2N under mesking og koking. Noe som er spesielt med settene med ferdig vørter, er at de blir veldig sårbare for tilførsel av oksygen under kjøling og pakking fordi dette oksygenet ikke vil bli konsumert umiddelbart av gjæren, slik som under en vanlig bryggeprosess. Det vil bli værende der, og over tid produsere t2N. (Jeg er ikke sikker på om det bare er fritt oksygen som kan sørge for olsidering.) Dermed starter gjæringsprosessen med unormale mengder t2N sammenligna med ekte fersk vørter, dvs. den vi lager sjøl:).

Det vil sikkert kunne være forskjeller mellom ulike produsenter. Men jeg trur holdbarhet fort kan være et problem med denne produkttypen.
 
Sist redigert:
Det ligger litt i navnet da; fresh wort at det bør være ferskt. Det blir jo som med flytende ekstrakt og annet ekstrakt kit, bare ennå mer sensitivt kanskje
Tror ikke jeg prøver meg på det mm. jeg vet det ferskt
 
Sist redigert:
Tilbake
Topp