Gjæringstemperaturer utover i gjærings tiden.

Siden jeg har muligheten til å stille inn gjæringstemperatur i 6 tidsperioder (tidsperioder er softwarebestemt og kan økes i det uendelige) ønsker jeg forslag fra dere som vet dette bedre enn meg, og det er det nok mange av :)
Jeg er ikke til stede under gjæringen så jeg bruker da frostvakt, måler med Atmel M16 og DS18S20 og PC/Mac som er fjernstyrt til styringen.

Så hvordan la gjæringen med US05 som brukes mest foregå ?
dag 0-3 med 18 grader
dag 3-5 med 20 grader
dag 5-7 med 18 grader
dag 7-10 med 15 grader
dag 10-12 med 13 grader
dag 12-15 med 10 grader
dag 15 -.... med 7 grader

Uten kjøleanlegg forløpig så er ned kjøling naturbestemt, typisk sommer temp er 12 grader men foreslå gjærne som at 0 grader er mulig, kjøleanlegg må vel komme en gang.

Ikke for rask nedkjøling sies det, hva det er vil nå vise seg når dere merevitende kommer med forslag :)
Takk.
 
Selv bruker jeg us-05 på 19 flatt hele veien. Den gjæren er så enkel å jobbe med at jeg føler ikke den trenger noe hokus pokus. Pitcher rundt 16C.

Eneste gangen jeg har følt (uten å egentlig vite) at jeg trengte en økning etter stormgjæring da var da jeg pitchet en massiv mengde gjær i en 1.105 stout som jobbet så infernalskt de første dagene at jeg fryktet den ville gi seg før uka var omme.

05 har jeg alltid bare cold crashet rett ned til 2c.
 
Selv bruker jeg us-05 på 19 flatt hele veien. Den gjæren er så enkel å jobbe med at jeg føler ikke den trenger noe hokus pokus. Pitcher rundt 16C.

Eneste gangen jeg har følt (uten å egentlig vite) at jeg trengte en økning etter stormgjæring da var da jeg pitchet en massiv mengde gjær i en 1.105 stout som jobbet så infernalskt de første dagene at jeg fryktet den ville gi seg før uka var omme.

05 har jeg alltid bare cold crashet rett ned til 2c.

Men når starter du cold crashet ?
 
Dag 13-14. Liker at de står såpass på gjæren, får rent og pent resultat.

Edit. Mente at jeg liker at den står såpass på gjæringstemperatur.
 
Sist redigert:
Når det gjelder coldcrash (typisk etter dag 14 ca) så strides de lærde om hvor fort nekjølingen bør gå. Det hevdes at gjæren kan gå I "sjokk" og dvale slik at karboneringen på flaske ikke går som planlagt (typisk 2-3gr pr døgn hhar blitt nevnt). Selv så coldcrasher jeg fra 20gr til 2-4gr på vel et døgn og har ikke opplevd at jeg har fått problemer med karboneringen så langt....
 
Når det gjelder coldcrash (typisk etter dag 14 ca) så strides de lærde om hvor fort nekjølingen bør gå. Det hevdes at gjæren kan gå I "sjokk" og dvale slik at karboneringen på flaske ikke går som planlagt (typisk 2-3gr pr døgn hhar blitt nevnt). Selv så coldcrasher jeg fra 20gr til 2-4gr på vel et døgn og har ikke opplevd at jeg har fått problemer med karboneringen så langt....

Jeg setter bare kjøleskapet på max(minimum) etter endt gjæring uten å gå gradvis ned.
Vet ikke hvor fort 20-25 liter øl blir kaldt da, men har foreløpig ikke hatt problem med karbonering på 18 batcher.
 
Jeg setter bare kjøleskapet på max(minimum) etter endt gjæring uten å gå gradvis ned.
Vet ikke hvor fort 20-25 liter øl blir kaldt da, men har foreløpig ikke hatt problem med karbonering på 18 batcher.

loggingen min sier dette går greit på et døgn, gjorde en test på et cornelius for noen år siden.
 
Da kjører jeg kanskje 19 grader i 10 dager og natures kaldeste i 2 dager for da er jeg vanligvis tilbake og vil tappe på fat ?
 
Det er vel kanskje i forbindelse med vasking og gjenbruk av gjær at rolig nedtrapping er viktigst.
Slik har jeg praktisert dette.
 
Tilbake
Topp