Innkjøpshjelp til nybegynner

Thomas D

Norbrygg-medlem
Hei, amatør her som hadde satt stor pris på litt hjelp fra dere med erfaring. Tenkte å kjøpe ingredienser til mitt 2., 3. og 4. brygg sammen for å spare litt på fraktkostnader. Er først og fremst usikker på gjærtyper.

Kunne godt tenkt meg å gå rett på et rent ekstraktbrygg nå, men har dessverre allerede kjøpt et Cooper-sett av typen English Bitter. Planen blir derfor English Bitter, IPA og California Common/Steam Beer. De to siste er kanskje ikke de enkleste nybegynnerbryggene, men har lyst til å prøve. :) Ser ut til at Vin og Bar blir det beste valget siden de har billig maltekstrakt (15 kg for 500 kr) og de har et bra utvalg og god service.

Tenker å bruke lys maltekstrakt fra Vin og Bar som basis for alle tre.

English Bitter (Cooper-ølsett):
East Kent Goldings Pellets som ekstra aroma (og smak?) humle.
Burde jeg kjøpe annen gjær enn den som følger med eller har Coopers bra gjær? (holdbarhet på settet er januar 2012)

IPA:
Cara-crystal 120 EBC som spesialmalt
Cascade og Amarillo humle
Gjær? Vil gjerne ha en litt fruktig karakter om ikke dette blir helt feil for IPA.

California Common:
Weyerman Cara-red 40 EBC som spesialmalt
Northern Brewer humle
Gjær? Har blitt litt forvirret når jeg har søkt på gjær til denne øltypen. Har funnet flere anbefalinger på diverse overgjær, men er ikke hele poenget her å bruke undergjær til overgjæringstemperatur? Burde jeg gå for noe enklere som nybegynner?
 
Bitter: Generelt sier man at man bør kaste gjæren som følger med ølsett, men jeg aner ikke hvordan coopergjæren er, så her får andre uttale seg.

IPA: Godt humlevalg, selv om de kanskje er litt like. Den typiske gjæren for IPA er WLP001/Weasy 1056. Jeg har lagd IPA med 1272, og ble godt fornøyd med den.

CC: Her skal man strengt tatt  bruke WLP810/wyeast 2112, som er undergjær. CC bør gjæres på 17-18 grader. Du kan for øvrig fint bruke litt av krystallmalten fra IPA'n i CC også.
 
Kan jeg spare penger og kun bruke Cascade eller Amarillo da kanskje, eller vil bruk av begge gi et mer komplekst smaksbilde? :jaha: Både wlp001 og wyeast 1056 er utsolgt hos vin og bar, så flott at du foreslo et alternativ. :)

Takk for god hjelp!
 
Eller maltbua.no om han har fersk gjær då. Ellers vil eg nevne at tørrgjær US-05 faktisk er eit bra alternativ til WLP001 (kansje ein liten brannfakkel, men eg er veldig fornøgd med resultata den gjæren har gitt meg).
 
Thomas D skrev:
Kan jeg spare penger og kun bruke Cascade eller Amarillo da kanskje, eller vil bruk av begge gi et mer komplekst smaksbilde? :jaha: Både wlp001 og Wyeast 1056 er utsolgt hos Vin og Bar, så flott at du foreslo et alternativ. :)

Takk for god hjelp!

Erstatt en av humlene med f.eks. columbus, centennial, citra f.eks., så kan du bruke begge og få litt mer kompleksitet :)
 
Tilbake
Topp