Kjøletid på corneliusfat

Oddvar Demmo

Norbrygg-medlem
Da var det gjort, logging av temperaturfall i corneliusfatet.
Kjøleskapet er ca. 360 liter, 180 høyt,  ukjendt kompressorstørelse, egenkonstruert termostat som i dette tilfellet kobler inn på 3 og ut på 2 grader og inneholdt et halvtomt og nedkjølt 30 liters fat.
Corneliusfatet er fult med unødvendig varmt vann, uten lokk og med føler midt i fatet.
Det varme fatet holder temperaturen i skapet litt høyt i begynnelsen, men vi kan vel trekke den slutning at ett døgn er nok.

30.08.2009
13:05:54 
  klokke    vann    Kjøle
                (øl)      skap
13:07:00  27,27  9,77
14:05:00  24,87  6,27
15:00:00  22,84  5,87
16:00:00  20,8    5,26
17:00:00  19,29  5,27
18:00:00  17,77  4,77
19:00:00  16,26  4,26
20:00:00  15,33  4,27
22:00:00  12,8    3,26
23:00:00  11,8    2,86
00:00:00  11,27  2,81
01:00:00  10,29  2,26
02:00:00  9,38    2,87
03:00:00  8,84    2,38
04:00:00  8,29    2,75
05:00:00  7,77    2,38
08:00:00  6,38    2,75
11:00:00  5,81    2,9
13:00:00  5,39    2,86
14:00:00  4,86    3,27
14:52:00  4,9    2,84
 
Jeg har merket at jeg trenger litt mer tid til å få kjølt ned et fullt Corneliusfat (19 liter) fra romtemperatur til sånn ca 5-6 grader. Men dette kan skyldes at kjøleskapet mitt er mindre, og dermed sannsynligvis har en mindre kjøleevne. Det er nok til å få kjølt ned ølet til akseptabel drikketemperatur, men et ekstra døgn gjør susen.

Bra du skrev logg, var det tungt å stå opp hver eneste time om natten?  ;D
 
Det er klart at kompressoreffekten betyr mye, rettere sagt alt, dewt er den som jobber med å transportere varmen ut av skapet.
Jeg har også et lite skap på kjøkkenet, med dette mangler ennå termostat, klart det er mere interesant hvor fort ett slikt kjøler, vi er vel noen som bruker det til øleskap under tapppetårnet.
Når det gjelder logging så går det av seg selv, en kombinasjon av microcontroller og PC, jeg var bare der og satte fatet i kjøleskapet,
dette brukes til styring av bryggeriet nitt.
 
Tilbake
Topp