Maltbase til amerikansk brown ale

Marius K.

Norbrygg-medlem
Hei folkens!

Neste brygg på plakaten blir en brown ale av den godt humlete amerikanske typen. Jeg har valgt meg ut Citra som smaks og aromahumle, og WLP001 som gjær. Når det kommer til maltbasen står jeg imidlertid ovenfor noen utfordringer. Hva skal jeg velge?

Jeg har lest litt oppskrifter og stilguider og funnet noen ulike maltsorter jeg kunne tenkt meg å teste i en brown ale, og teller nå hele 8 forskjellige sorter! Det blir gjerne et par/tre for mye. Det enkle er ofte the beste, right?

I utgangspunktet er jeg ute etter en brown ale med et distinkt sjokoladepreg. Jeg tenkte å meske noenlunde lavt for at den ikke skal blir for søt. Jeg tenker videre at Citra kan funke bra i kombinasjon med sjokoladen.

Følgende skal jeg med sikkerhet inkludere:

Pale malt
Sjokolademalt hvor jeg splitter i 1 % pale chocolate (625 EBC) og 3 % chocolate (1175 EBC) for kompleksitetens skyld.
Pale Crystal (75 EBC)

Utover dette står valget videre mellom det følgende:
Cara Crystal (120 EBC)
Special B (350 EBC)
Brown malt (300 EBC)
Amber malt (110 EBC)

Først krystallmalten: Her bør jeg enten velge meg Cara Crystal 120 eller Special B? Det blir vel "overkill" med begge deler i tillegg til Pale crystal?

Brown og Amber: På sidene til Vestbrygg står de listet opp i kategorien "røstet/sjokolademalt", hvor også pale chocolate og chocolate hører hjemme. Det er kanskje unødvendig å ta med disse i tillegg? Eventuelt bare sløyfe en av de? Hvilke går jeg i så fall for?

Så langt heller jeg kanskje mot en kombinasjon av disse.

Pale malt
Pale chocolate
Chocolate
Crystal 75
Special B eller Cara Crystal 120

Innspill?
 
OK, isåfall vil jeg anbefale Amber
I tillegg til Pale Chocolate og Crystal 120


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Foreløpig ser det ut til at jeg har falt ned på denne maltbasen:

83 % Pale malt
6 % Pale crystal (75 EBC)
5 % Amber malt (110 EBC)
2 % Cara crystal (120 EBC)
2 % Pale chocolate malt (625 EBC)
2 % Chocolate malt (1175 EBC)

Hva tror dere om dette?
 
Da endte jeg opp med følgende oppskrift som skal brygges på søndag:

OG: 1,052
FG: 1,012
IBU: 40 (Noonan)

83 % Pale malt
6 % Pale crystal (75 EBC)
5 % Amber malt (110 EBC)
2 % Cara crystal (120 EBC)
2 % Pale chocolate (625 EBC)
2 % Chocolate malt (1175 EBC)

Warrior (14,1 % alfa) @ 60 min. til target IBU på 40
Citra (13,1 alfa) @ 10 min. 1,6 gram per liter (totalt 35 gram på 22 liter)
Citra (13,1 alfa) @ 1 min. 1,6 gram per liter (totalt 35 gram på 22 liter)

Tørrhumler med Citra - 3 gram per liter

Whirlfloc og gjærnæring @ 15 minutter

Mesker på 66 grader i 90 minutter, samt 10 minutter utmesk på 77 grader.

Tilsetter ren oksygen.

Gjærer på 17-19 grader totalt 14 dager.
 
Det ser veldig bra ut
Ser kanskje ikke poenget med å dele opp krystal malten
Kunne godt gått for en type (120?), men blir nok ikke vondt for det


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Det ser veldig bra ut
Ser kanskje ikke poenget med å dele opp krystal malten
Kunne godt gått for en type (120?), men blir nok ikke vondt for det


Sent from my iPhone using Tapatalk

Deler opp for å få litt kompleksitet. Trikset er anbefalt av Jamil i Brewing with style, og Gahr sa også i Vestkast sin podcast om blant annet brown ale at det var passende med en lys krystall malt. Ergo mest av pale crystal, men litt cara crystal for kompleksistet. Samme tankegangen bak splitten av sjokolademalten.
 
Ja jeg vet det, mistenkte at det kunne tolkes i den retning
Isåfall beklager jeg det


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Tilbake
Topp