pernod
Norbrygg-medlem
Heisann,
Jeg har tenkt å brygge en old ale, med inspirasjon fra litt forskjellige kilder (Gahrs artikkel i Det lille ekstra og Andrimne Old Ale, Brewing Classic Styles). Har tenkt å bruke oppskriften til slutt i posten (har med vilje sløyfet black / chocolate og tatt brown malt i stedet, for å få en litt mykere maltprofil).
Jeg har hatt litt trøbbel de siste gangene jeg har brygget hvor jeg har fått veldig høy utgjæring, og lurer på om noen har noen innspill på hvordan jeg får tilstrekkelig restsødme gitt maltsammensetningen og gjæren jeg har tenkt til å bruke. Jeg har en 20 liters speidel, og har dermed ganske mye frihet til å sette sammen et meskeprogram, men det fordrer jo at jeg vet hva jeg driver med, og det er her forumet kommer inn
Sist jeg brygget old ale mesket jeg inn på 40 grader, varmet opp til 67 og holdt det der i en time før jeg mesket ut på 77 og skylte med ca 10 liter vann. Da fikk jeg mer utgjæring enn jeg var ute etter (1.012 kontra 1.018), og dermed ble ølet noe tynnere enn jeg hadde tenkt.
Har lest litt rundt omkring på nettet, og Palmer gir i How to Brew et tips som følger
- Innmesk og 30 minutter på 40 grader
- 20 minutter på 60 grader
- 40 minutter på 70 grader
- Utmesk på 77
Dette skal gi en vørter rik på dekstriner. Teorien er at steget på 40 grader reduserer viskositeten i mesken og øker utbyttet (som jeg gjerne vil gjøre, siden jeg har såpass mye malt i maltrøret), og de to andre stegene gir henholdsvis gjærbare og ugjærbare sukkerarter. Balansen i denne varianten skal gi et fyldigere øl, noe som er nødvendig siden oppskriften har ganske mye sukker.
Mye prat, men altså. Er det noe vits i å gjøre som beskrevet over, eller skal jeg bare sløyfe innmesk på 40 grader og meske i en time på 67 grader før utmesk på 77?
På forhånd takk for hjelpen,
Per Christian
ps. andre kommentarer rundt maltsammensetning / sukkermengde etc er naturligvis også velkomne. ds
Recipe: #42 Old ale
Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 25.92 l
Post Boil Volume: 21.42 l
Batch Size (fermenter): 19.50 l
Bottling Volume: 19.70 l
Estimated OG: 1.078 SG
Estimated Color: 35.3 EBC
Estimated IBU: 50.2 IBUs
Brewhouse Efficiency: 72.00 %
Est Mash Efficiency: 78.3 %
Boil Time: 90 Minutes
Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
4.00 kg Pale Malt (Weyermann) (6.5 EBC) Grain 1 61.5 %
1.00 kg Amber Malt (43.3 EBC) Grain 2 15.4 %
0.50 kg Carared (Weyermann) (47.3 EBC) Grain 3 7.7 %
0.25 kg Brown Malt (128.1 EBC) Grain 4 3.8 %
0.25 kg Caramel/Crystal Malt -120L (236.4 EBC) Grain 5 3.8 %
0.50 kg Dememera Sugar (3.9 EBC) Sugar 6 7.7 %
25.00 g Target [11.00 %] - Boil 60.0 min Hop 7 29.5 IBUs
20.00 g Goldings, East Kent [6.40 %] - Boil 30.0 Hop 8 10.5 IBUs
0.51 Items Whirlfloc Tablet (Boil 15.0 mins) Fining 9 -
30.00 g Goldings, East Kent [6.40 %] - Boil 15.0 Hop 10 10.2 IBUs
0.52 tsp Yeast Nutrient (Boil 5.0 mins) Other 11 -
1.0 pkg London Ale III (Wyeast Labs #1318) [124. Yeast 12 -
Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Medium Body
Total Grain Weight: 6.50 kg
----------------------------
Name Description Step Temperat Step Time
Saccharification Add 22.20 l of water at 71.2 C 66.7 C 60 min
Mash Out Heat to 75.6 C over 10 min 75.6 C 10 min
Sparge: Fly sparge with 9.73 l water at 75.6 C
Jeg har tenkt å brygge en old ale, med inspirasjon fra litt forskjellige kilder (Gahrs artikkel i Det lille ekstra og Andrimne Old Ale, Brewing Classic Styles). Har tenkt å bruke oppskriften til slutt i posten (har med vilje sløyfet black / chocolate og tatt brown malt i stedet, for å få en litt mykere maltprofil).
Jeg har hatt litt trøbbel de siste gangene jeg har brygget hvor jeg har fått veldig høy utgjæring, og lurer på om noen har noen innspill på hvordan jeg får tilstrekkelig restsødme gitt maltsammensetningen og gjæren jeg har tenkt til å bruke. Jeg har en 20 liters speidel, og har dermed ganske mye frihet til å sette sammen et meskeprogram, men det fordrer jo at jeg vet hva jeg driver med, og det er her forumet kommer inn
Sist jeg brygget old ale mesket jeg inn på 40 grader, varmet opp til 67 og holdt det der i en time før jeg mesket ut på 77 og skylte med ca 10 liter vann. Da fikk jeg mer utgjæring enn jeg var ute etter (1.012 kontra 1.018), og dermed ble ølet noe tynnere enn jeg hadde tenkt.
Har lest litt rundt omkring på nettet, og Palmer gir i How to Brew et tips som følger
- Innmesk og 30 minutter på 40 grader
- 20 minutter på 60 grader
- 40 minutter på 70 grader
- Utmesk på 77
Dette skal gi en vørter rik på dekstriner. Teorien er at steget på 40 grader reduserer viskositeten i mesken og øker utbyttet (som jeg gjerne vil gjøre, siden jeg har såpass mye malt i maltrøret), og de to andre stegene gir henholdsvis gjærbare og ugjærbare sukkerarter. Balansen i denne varianten skal gi et fyldigere øl, noe som er nødvendig siden oppskriften har ganske mye sukker.
Mye prat, men altså. Er det noe vits i å gjøre som beskrevet over, eller skal jeg bare sløyfe innmesk på 40 grader og meske i en time på 67 grader før utmesk på 77?
På forhånd takk for hjelpen,
Per Christian
ps. andre kommentarer rundt maltsammensetning / sukkermengde etc er naturligvis også velkomne. ds
Recipe: #42 Old ale
Recipe Specifications
--------------------------
Boil Size: 25.92 l
Post Boil Volume: 21.42 l
Batch Size (fermenter): 19.50 l
Bottling Volume: 19.70 l
Estimated OG: 1.078 SG
Estimated Color: 35.3 EBC
Estimated IBU: 50.2 IBUs
Brewhouse Efficiency: 72.00 %
Est Mash Efficiency: 78.3 %
Boil Time: 90 Minutes
Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
4.00 kg Pale Malt (Weyermann) (6.5 EBC) Grain 1 61.5 %
1.00 kg Amber Malt (43.3 EBC) Grain 2 15.4 %
0.50 kg Carared (Weyermann) (47.3 EBC) Grain 3 7.7 %
0.25 kg Brown Malt (128.1 EBC) Grain 4 3.8 %
0.25 kg Caramel/Crystal Malt -120L (236.4 EBC) Grain 5 3.8 %
0.50 kg Dememera Sugar (3.9 EBC) Sugar 6 7.7 %
25.00 g Target [11.00 %] - Boil 60.0 min Hop 7 29.5 IBUs
20.00 g Goldings, East Kent [6.40 %] - Boil 30.0 Hop 8 10.5 IBUs
0.51 Items Whirlfloc Tablet (Boil 15.0 mins) Fining 9 -
30.00 g Goldings, East Kent [6.40 %] - Boil 15.0 Hop 10 10.2 IBUs
0.52 tsp Yeast Nutrient (Boil 5.0 mins) Other 11 -
1.0 pkg London Ale III (Wyeast Labs #1318) [124. Yeast 12 -
Mash Schedule: Temperature Mash, 1 Step, Medium Body
Total Grain Weight: 6.50 kg
----------------------------
Name Description Step Temperat Step Time
Saccharification Add 22.20 l of water at 71.2 C 66.7 C 60 min
Mash Out Heat to 75.6 C over 10 min 75.6 C 10 min
Sparge: Fly sparge with 9.73 l water at 75.6 C