Har nå gått alle gradene fra ølsett via ekstrakt, ekstrakt med spesialmalt, delmesk og er på stadiet "mesking". Benytter BIAB. Har en 12 l panne som fylles med meskeposen med malt, og settes i stekeovnen for å holde riktig temperatur under meskingen. Etter avrenning tar jeg posen over i en 19 l panne med skyllevann.
Dette funker alldeles utmerket, men det setter en viss begrensning på bryggets størrelse. Det er egentlig ikke plass til mer enn 3kg malt + tilhørende mengde vann i 12-literen, og 19-literen er for stor for ovnen. Sist prøvde jeg med drøyt 4 kg malt; det gikk an, men mesken ble vel tykk og det var ikke lett å få jevn og riktig temperatur.
Nå har jeg planlagt en robust porter. Andelen av spesialmalt er relativt høyt, og med planlagt OG og volum, så sprenger jeg egentlig kapasiteten. Og da kom tanken: hva om jeg delvis går to steg tilbake i "bryggergrad" og kombinerer mesking av basemalt med trekking av spesialmalten?
Altså: meske kun basemalt i 12-literen samtidig som spesialmalten trekkes i en mindre panne (har en 6-liter tilgjengelig). De kan kokes hver for seg, eller blandes og kokes samlet.
I prinsippet skal spesiialmaltens stivelse være konvertert til sukker, men er det noe ukonvertert stivelse igjen som jeg da "mister"?
Kan bruke en høyere temperatur under trekkingen enn det spesialmalten ville fått om den deltok i meskingen, vil det være en fordel?
Har sett at samme fremgangsmåte er beskrevet i utenlandske forum, men har ikke funnet noen med vurderinger av for og imot. Hva fordelene er mhp tøying av kapasitetsgrensene er jo grei, men hva med prosessmessig utbytte, innvirkning på smak etc?
Mvh
Helge
Dette funker alldeles utmerket, men det setter en viss begrensning på bryggets størrelse. Det er egentlig ikke plass til mer enn 3kg malt + tilhørende mengde vann i 12-literen, og 19-literen er for stor for ovnen. Sist prøvde jeg med drøyt 4 kg malt; det gikk an, men mesken ble vel tykk og det var ikke lett å få jevn og riktig temperatur.
Nå har jeg planlagt en robust porter. Andelen av spesialmalt er relativt høyt, og med planlagt OG og volum, så sprenger jeg egentlig kapasiteten. Og da kom tanken: hva om jeg delvis går to steg tilbake i "bryggergrad" og kombinerer mesking av basemalt med trekking av spesialmalten?
Altså: meske kun basemalt i 12-literen samtidig som spesialmalten trekkes i en mindre panne (har en 6-liter tilgjengelig). De kan kokes hver for seg, eller blandes og kokes samlet.
I prinsippet skal spesiialmaltens stivelse være konvertert til sukker, men er det noe ukonvertert stivelse igjen som jeg da "mister"?
Kan bruke en høyere temperatur under trekkingen enn det spesialmalten ville fått om den deltok i meskingen, vil det være en fordel?
Har sett at samme fremgangsmåte er beskrevet i utenlandske forum, men har ikke funnet noen med vurderinger av for og imot. Hva fordelene er mhp tøying av kapasitetsgrensene er jo grei, men hva med prosessmessig utbytte, innvirkning på smak etc?
Mvh
Helge