Til dere som bruker refraktometer; hvilke formler bruker dere? Har prøvd å se litt på nettet, men det er overaskende lite informasjon om emnet. Etter litt innsats kom jeg over disse to formlene for alkoholbidrag.
#1) Fra International Centre of Brewing and Distilling, Heriot-Watt University:
Denne virker grei, men gir alkohol pr. vekt.
#2) Denne går igjen flere steder på nettet, og Brad Smith hevder å bruke den i softwaren sin. Dessverre er nettsidene uenige om hva formelen gir. Noen hevder ABV, mens andre hevder ABW.
Er det slik at differanse i Oechsler (egenvekt) kan utlede ABV, mens refraktometeret (delta brytningsindeks) kun kan utlede ABW - og at ABV av nødvendighet da blir som litermål med tilnærmingsskalaer for massen til sukker, hvetemel og salt?
PS: Er kjent med at en kan regne om fra Plato/Brix til Oechsler, og det er i grunne ikke hva jeg etterspør.
#1) Fra International Centre of Brewing and Distilling, Heriot-Watt University:
Denne virker grei, men gir alkohol pr. vekt.
#2) Denne går igjen flere steder på nettet, og Brad Smith hevder å bruke den i softwaren sin. Dessverre er nettsidene uenige om hva formelen gir. Noen hevder ABV, mens andre hevder ABW.
Er det slik at differanse i Oechsler (egenvekt) kan utlede ABV, mens refraktometeret (delta brytningsindeks) kun kan utlede ABW - og at ABV av nødvendighet da blir som litermål med tilnærmingsskalaer for massen til sukker, hvetemel og salt?
PS: Er kjent med at en kan regne om fra Plato/Brix til Oechsler, og det er i grunne ikke hva jeg etterspør.