I våres var jeg innom Vin & Bar og handla. Da fikk jeg med meg noe gratis gjær fordi den var gått ut på dato. Han hadde flere forskjellig, men valgte Wyeast 3726 "Farmhouse ale" helt tilfeldig. Jeg visste ingenting om denne før jeg leste på nettet.
Den gikk ut på dato ca august 2008. Jeg "smacket" den på fredag for å se om det var noe liv i den..
Og jo da, dagen etter var den som en ballong... Jeg lagde meg ett minibrygg/starter på ca 1l med moss maltekstrakt som jeg satt på varmegulvet på badet, inntullet i et håndkle..
For de som ikke har kjennskap til gjæren, så er det en "BDG" gjær som visstnok trives best rundt 30C... Sære greier.. Etter hva jeg hadde lest så skulle denne gjære veldig bra på riktig temperatur, men kunne være veldig treg på lavere temperaturer. Målte temperaturen til ca 26 C og den putra sakte men sikkert, ikke noe stormgjæring med skum på toppen..
I går,tirsdag, bestemte jeg meg å lage et ekstraktbrygg der jeg skulle tilsette minibrygget.. Vanligvis er jeg sjeldent opptatt av at øl er typeriktig, det ser man kanskje av oppskriften under.
Koketid: 60min
Ekstrakt:
1.7kg lys malt ekstrakt (Coopers Canadian Blonde -kit)
900g moss malt ekstrakt.
Spesialmalt:
100g crystallmalt, "mesket" i vannet opp til ca 70C før jeg tok det ut og helte oppi ekstrakt.
Humle (blomst):
10g Galena 14%, 60min
15g EKG, 6.1%, 20 min
50g Hersrucker Hallertau, 3.4%, 10min
15g Saaz, 3.1%, 5 min
Totalt vørter under oppkok ca 18l ved start. Jeg målte ikke liter i ettertid, men tipper det var ca 16-17l. (OG 1050)
Deretter tappet jeg alt over på gjæringskaret og fylte opp med kaldt springvann til totalt volum var ca 25l. (OG 1030) og kjølte ned raskest mulig. Jeg synes nok OG'en var litt i laveste laget, men skitt au. Hersbrucker humla var litt gammel så vi får se hva den gir av smak/usmak.
Ved ca 28C blandet jeg inn minibrygget, pakket inn gjæringskaret i et håndkle, et liggerunderlag og et teppe for maksimal islolering. Jeg har et inne/ute termometer som er koblet til slik at jeg ser temperatur innenfor og utenfor isolering.
I dag, onsdag, så plupper det jevnt med en pluppe-frekvens på under 4 sekunder og temperaturen på "innsiden" er så vidt over 25C.
Jeg er helt grønn på belgisk/fransk øl og rimlig fersk på ferskgjær generellt.. Jeg bruker ofte en typeriktig oppskrift som inspirasjon og legger til / trekker fra, basert på egne preferanser og hva jeg har tilgjenglig av ingredienser.. Jeg har smakt en del belgisk øl, men aldri fransk BDG, så jeg hadde ingen preferanser her. Som regel så går det i britisk- og amerikansk-inspirerte humlerike ales.
Håper på å få noen tilbakemeldinger fra andre som har erfaringer med tilsvarende brygg og gjærtyper.
Jeg er takknemlig for alle kommentarer, positive som negative på dette testbrygget
Mvh
Per A.
Den gikk ut på dato ca august 2008. Jeg "smacket" den på fredag for å se om det var noe liv i den..
Og jo da, dagen etter var den som en ballong... Jeg lagde meg ett minibrygg/starter på ca 1l med moss maltekstrakt som jeg satt på varmegulvet på badet, inntullet i et håndkle..
For de som ikke har kjennskap til gjæren, så er det en "BDG" gjær som visstnok trives best rundt 30C... Sære greier.. Etter hva jeg hadde lest så skulle denne gjære veldig bra på riktig temperatur, men kunne være veldig treg på lavere temperaturer. Målte temperaturen til ca 26 C og den putra sakte men sikkert, ikke noe stormgjæring med skum på toppen..
I går,tirsdag, bestemte jeg meg å lage et ekstraktbrygg der jeg skulle tilsette minibrygget.. Vanligvis er jeg sjeldent opptatt av at øl er typeriktig, det ser man kanskje av oppskriften under.
Koketid: 60min
Ekstrakt:
1.7kg lys malt ekstrakt (Coopers Canadian Blonde -kit)
900g moss malt ekstrakt.
Spesialmalt:
100g crystallmalt, "mesket" i vannet opp til ca 70C før jeg tok det ut og helte oppi ekstrakt.
Humle (blomst):
10g Galena 14%, 60min
15g EKG, 6.1%, 20 min
50g Hersrucker Hallertau, 3.4%, 10min
15g Saaz, 3.1%, 5 min
Totalt vørter under oppkok ca 18l ved start. Jeg målte ikke liter i ettertid, men tipper det var ca 16-17l. (OG 1050)
Deretter tappet jeg alt over på gjæringskaret og fylte opp med kaldt springvann til totalt volum var ca 25l. (OG 1030) og kjølte ned raskest mulig. Jeg synes nok OG'en var litt i laveste laget, men skitt au. Hersbrucker humla var litt gammel så vi får se hva den gir av smak/usmak.
Ved ca 28C blandet jeg inn minibrygget, pakket inn gjæringskaret i et håndkle, et liggerunderlag og et teppe for maksimal islolering. Jeg har et inne/ute termometer som er koblet til slik at jeg ser temperatur innenfor og utenfor isolering.
I dag, onsdag, så plupper det jevnt med en pluppe-frekvens på under 4 sekunder og temperaturen på "innsiden" er så vidt over 25C.
Jeg er helt grønn på belgisk/fransk øl og rimlig fersk på ferskgjær generellt.. Jeg bruker ofte en typeriktig oppskrift som inspirasjon og legger til / trekker fra, basert på egne preferanser og hva jeg har tilgjenglig av ingredienser.. Jeg har smakt en del belgisk øl, men aldri fransk BDG, så jeg hadde ingen preferanser her. Som regel så går det i britisk- og amerikansk-inspirerte humlerike ales.
Håper på å få noen tilbakemeldinger fra andre som har erfaringer med tilsvarende brygg og gjærtyper.
Jeg er takknemlig for alle kommentarer, positive som negative på dette testbrygget
Mvh
Per A.