CO2-fangst og beskyttelse mot oksygen

cjohansen

Norbrygg-medlem
Etter å ha laget så mye kjipt øl at jeg nesten kutta hobbyen helt er jeg igang med ny giv, og leter aktivt etter potensielle problemer i prosessen min. Etter min oppfatning er oksygen for tiden det problemet jeg har minst kontroll på (og sannelig har jeg oksidert noen liter øl opp igjennom). I kampen mot oksygen har jeg nå sluttet å overføre til flaskebøtte, og kommer heller til å flaske rett fra karet med vørter/sukkerlake sprøytedosert rett i flasker. Jeg er bittelitt bekymret for oksygenet som suges inn ved flasking, men tenker at gjæring på flasking kanskje tar mesteparten (?)

Det som gjenstår er å unngå oksygen under cold crash. Her så jeg for en stund siden @msevland sin fantastiske Darth Vader- løsning, og senere kom det mange gode tips i NEIPA-tråden: Til dere med masse NEIPA erfaring...

Har skaffet meg en sånn clas vannflaske, men får søren ikke CO2 inn i den :mad:

6869C266-B06F-4160-9643-022D8F5AF8EC.jpeg

Dette gjorde jeg to dager inn i gjæringen av en bitter. Det er tett, noe jeg testa ved å lett klemme på det bulende lokket - CO2 blåste opp tanken. Dette sto så i 12 timer, og jeg forventet det rene Armageddon etter advarsel i den andre tråden. Men dagen etterpå var tanken like tom. Er det for mye motstand?

Hvordan gjør dere andre dette? Er jeg for paranoid? Er det en eller annen enkel måte å fylle litt CO2 i denne bøtta på for en som ikke driver med fat? Jeg har to gjæringskar som snart trenger å kjøles, og ingen CO2 å gi dem :(
 
Etter å ha laget så mye kjipt øl at jeg nesten kutta hobbyen helt er jeg igang med ny giv, og leter aktivt etter potensielle problemer i prosessen min. Etter min oppfatning er oksygen for tiden det problemet jeg har minst kontroll på (og sannelig har jeg oksidert noen liter øl opp igjennom). I kampen mot oksygen har jeg nå sluttet å overføre til flaskebøtte, og kommer heller til å flaske rett fra karet med vørter/sukkerlake sprøytedosert rett i flasker. Jeg er bittelitt bekymret for oksygenet som suges inn ved flasking, men tenker at gjæring på flasking kanskje tar mesteparten (?)

Det som gjenstår er å unngå oksygen under cold crash. Her så jeg for en stund siden @msevland sin fantastiske Darth Vader- løsning, og senere kom det mange gode tips i NEIPA-tråden: Til dere med masse NEIPA erfaring...

Har skaffet meg en sånn clas vannflaske, men får søren ikke CO2 inn i den :mad:

Vis vedlegget 40431

Dette gjorde jeg to dager inn i gjæringen av en bitter. Det er tett, noe jeg testa ved å lett klemme på det bulende lokket - CO2 blåste opp tanken. Dette sto så i 12 timer, og jeg forventet det rene Armageddon etter advarsel i den andre tråden. Men dagen etterpå var tanken like tom. Er det for mye motstand?

Hvordan gjør dere andre dette? Er jeg for paranoid? Er det en eller annen enkel måte å fylle litt CO2 i denne bøtta på for en som ikke driver med fat? Jeg har to gjæringskar som snart trenger å kjøles, og ingen CO2 å gi dem :(
Dersom du kommer rundt problemet med ar du ikke får fylt beholderen med CO2, kan du jo få fylt 2 av de. En til bruk ved CC og en du kobler på når du fyller flaskene.

Men over til det at du ikke får fylt beholderen med CO2. Du har ventilen på beholderen åpen sant? Jeg forstod det slik ut fra beskrivelsen på hvordan du klemmer på lokket.
Men dag 2 er kanskje litt sent, da vil jo ganske mye av stormgjæringen være overstått. Hvilken OG var det på bitteren?
 
Dersom du kommer rundt problemet med ar du ikke får fylt beholderen med CO2, kan du jo få fylt 2 av de. En til bruk ved CC og en du kobler på når du fyller flaskene.

Men over til det at du ikke får fylt beholderen med CO2. Du har ventilen på beholderen åpen sant? Jeg forstod det slik ut fra beskrivelsen på hvordan du klemmer på lokket.
Men dag 2 er kanskje litt sent, da vil jo ganske mye av stormgjæringen være overstått. Hvilken OG var det på bitteren?
Ja, jeg fryktet at det kunne være litt sent. Og ja, sjekka at krana var åpen :) Testa ved å klemme litt gass inn i den, også for å verifisere at koblingen var tett. Jeg starta nemlig med en annen løsning som viste seg å ikke være tett, derfor jeg var litt sent ute.

Bytta tilbake til vanlig gjærlås på morgenen i dag, og den skummer fint nå, så det er jo aktivitet, men det må kanskje være ganske mye aktivitet for å blåse opp karet? Men jeg vil vel uansett vente litt, så jeg ikke bare flytter lufta som opprinnelig er i headspace?
 
Hvis motstanden av en eller annen grunn i sløyfa er "stor nok" til at gassen kan sive ut et annet sted så kan jo det være en forklaring. Når du trykker på lokket så legger du jo et mye større trykk på dunken enn under normal gjæring siden du komprimerer headspace "kunstig". Da vil kanskje noe sive ut der det siver ut til vanlig, mens "overskuddet" vil gå inn i den eksterne tanken din?, derfor du ser at den blåser seg opp? Bare en rask tanke.
 
Hvis motstanden av en eller annen grunn i sløyfa er "stor nok" til at gassen kan sive ut et annet sted så kan jo det være en forklaring. Når du trykker på lokket så legger du jo et mye større trykk på dunken enn under normal gjæring siden du komprimerer headspace "kunstig". Da vil kanskje noe sive ut der det siver ut til vanlig, mens "overskuddet" vil gå inn i den eksterne tanken din?, derfor du ser at den blåser seg opp? Bare en rask tanke.
Høres ikke usannsynlig ut det faktisk
 
Hvis det er førstegangsbruk av det trekkspillet så kanskje plasten er stivere enn optimalt for å få den til å ekspandere.
 
Hvis det er førstegangsbruk av det trekkspillet så kanskje plasten er stivere enn optimalt for å få den til å ekspandere.
Førstegangsbruk ja. Og det du beskriver er basically sånn jeg oppdaget at den første løsningen ikke var tett. Er selvfølgelig mulig at det stadig vekk er noe muffins med gjeldende oppsett.

Gitt at jeg ikke får fylt den, burde jeg da droppe CC, eller er det ikke verdt risikoen?
 
Førstegangsbruk ja. Og det du beskriver er basically sånn jeg oppdaget at den første løsningen ikke var tett. Er selvfølgelig mulig at det stadig vekk er noe muffins med gjeldende oppsett.

Gitt at jeg ikke får fylt den, burde jeg da droppe CC, eller er det ikke verdt risikoen?
Hva slags øl er det? Er det nødvendig med coldcrash? Skal du flaskekarbonere så er iallefall min løse teori at da vil du ikke gjøre coldcrash fordi gjær som er crashet ligger i god dvale og vil ikke rydde i oksygenet i flasken like raskt som gjær som er i suspensjon.
 
Hva slags øl er det? Er det nødvendig med coldcrash? Skal du flaskekarbonere så er iallefall min løse teori at da vil du ikke gjøre coldcrash fordi gjær som er crashet ligger i god dvale og vil ikke rydde i oksygenet i flasken like raskt som gjær som er i suspensjon.
Hva slags øl mener du CC ikke er nødvendig for? Det vil jo skje i kjøleskapet uansett, bedre å ikke ha det i flaskene.

Hadde tenkt til å flaske med F2, så sliten og trist gjær er jeg ikke så bekymret for. Men heller vel mot å droppe CC i mangel på CO2 :(
 
Hva slags øl mener du CC ikke er nødvendig for? Det vil jo skje i kjøleskapet uansett, bedre å ikke ha det i flaskene.

Hadde tenkt til å flaske med F2, så sliten og trist gjær er jeg ikke så bekymret for. Men heller vel mot å droppe CC i mangel på CO2 :(

Akkurat hvilke vet jeg ikke. Men er det nødvendig? CC kommer vel av en lyst til å felle ut mest mulig av både gjær, proteiner, og annet rask. For humleøl synes jeg iallefall selv det er fint, fordi de polyfenolene og generelle humlerester som hører til tungt tørrhumlede øl kan være litt skarpe, noen liker det mens andre gjør det ikke. Alt bunnfeller forsåvidt i flaska, så det spørs vel hvor i prosessen du vil bli kvitt slike ting, og hvor stor risk det er å gjøre det tidlig i prosessen mtp oksygen, men for tungt tørrhumlede øl er det jo også noe med timing på kontakttid til humla.. Men for mange andre øl så ser iallefall jeg liten grunn til å gjøre det. Jeg fater forsåvidt, men hadde selv tatt litt mer bunnfall i en flaske enn at det smaker oksidert, hvis gjær hadde vært andre opsjonen.
 
Akkurat hvilke vet jeg ikke. Men er det nødvendig? CC kommer vel av en lyst til å felle ut mest mulig av både gjær, proteiner, og annet rask. For humleøl synes jeg iallefall selv det er fint, fordi de polyfenolene og generelle humlerester som hører til tungt tørrhumlede øl kan være litt skarpe, noen liker det mens andre gjør det ikke. Alt bunnfeller forsåvidt i flaska, så det spørs vel hvor i prosessen du vil bli kvitt slike ting, og hvor stor risk det er å gjøre det tidlig i prosessen mtp oksygen, men for tungt tørrhumlede øl er det jo også noe med timing på kontakttid til humla.. Men for mange andre øl så ser iallefall jeg liten grunn til å gjøre det. Jeg fater forsåvidt, men hadde selv tatt litt mer bunnfall i en flaske enn at det smaker oksidert, hvis gjær hadde vært andre opsjonen.
Jeg coldcrasher aldri. Har ikke mulighet for det.
 
Jeg tror helt ærlig at CC er noe som ofte blir brukt fordi "andre" gjør det, uten å selv ha tenkt for/imot ifht hva det krever i prosessen, om det virkelig er nødvendig, og hva potensielle nedsider ved å gjøre det er, kontra når det virkelig er nødvendig. Og det er mange "triks" (det meste er bare god bryggeskikk, noe er triks) man kan bruke i prosessen sin for å få et klart og fint øl over i flaske fra dunk, men da med litt mer bunnfall.
 
Jeg har tenkt på en løsning med co2 fangst men da må det fylles co2 på noe men minimal motstand, det jeg forstår du bruker kan du bare legge bort, bruk en plastsekk el.l. og veldi lav vannstand i de ordinære vannlåsene, ved bruk av plaetbøtter lekker det lett (regn på det presset det blir på det store lokket ved bare 1 cm. vannsøyle) så skjønner du at lokket lett kan blåse av eller bare lekke.
 
Etter at jeg tok i bruk humlefilter og sluttet med tørrhumling, så har jeg ikke brukt CC (cold crash). Personlig tror jeg at CC har mye større fare for oksydering enn det å tappe om til flaskingskar med hevert. Når ølet er kaldt tar det vel lettere opp oksygen i seg, om jeg har skjønt det rett...
 
Jeg lagde en av 1,8kg bokser som var pbw på før og litt deler fra biltema og slanger fra bryggselv og det er bilde av den her men kan ikke legge det her da det ble en endring av kor stor bilde en kan laste opp for en stund siden og er det noen som har lyst å se så ta kontakt med meg på fb
 
Tilbake
Topp